De Gemeentewet bepaalt dat de raad moet kiezen tussen een rekenkamer, ingericht volgens een wettelijk vastgelegd mo- del, of een rekenkamerfunctie waarbij de raad meer zelf invulling geeft aan de uitvoering van de taak.
De Algemene Rekenkamer doet onderzoek naar tientallen onderwerpen: van subsidies voor elektrisch rijden tot hoe de overheid omgaat met burgers die schulden hebben en de rol van de rijksoverheid bij de jeugdbescherming. Ze laat de gevolgen van beleid zien in de maatschappij, op straat, op de werkvloer.
De Algemene Rekenkamer controleert de inkomsten en uitgaven van de rijksoverheid en rapporteert hierover aan het parlement in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek. Ook doen wij onderzoek naar de kosten en effecten van overheidsbeleid.
De meeste provincies werken samen voor hun rekenkamers: Noordelijke Rekenkamer (Groningen, Friesland en Drenthe), Rekenkamer Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland), Randstedelijke Rekenkamer (Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland), Rekenkamer Zeeland en Zuidelijke Rekenkamer (Noord-Brabant en Limburg).
Sinds 2005 is het voor elke gemeente verplicht een rekenkamer te hebben ingericht, alleen of gezamenlijk met andere gemeenten. Deze rekenkamers functioneren in principe onafhankelijk van de gemeenteraad.
Alle ministers leggen elk jaar verantwoording af aan het parlement over het belastinggeld dat zij ontvangen en uitgeven. Dit doen zij in hun jaarverslag. Elk jaar controleert de Algemene Rekenkamer deze jaarverslagen. Voor onze rapporten hierover kijken we ook naar de bedrijfsvoering van ministeries.
De Algemene Rekenkamer is geen bestuursorgaan in de zin van de Awb. Zij wordt wel als bestuursorgaan aangemerkt voor zover zij besluiten neemt of handelingen verricht ten aanzien van haar ambtenaren.
Wat de Rekenkamer doet
De Rekenkamer onderzoekt: Doeltreffendheid: heeft de gemeente met haar beleid bereikt wat zij wil? Doelmatigheid: heeft de gemeente het beschikbare geld goed besteed? Rechtmatigheid: heeft de gemeente zich aan de regels en wetten gehouden?
Het college van de Algemene Rekenkamer bestaat uit Pieter Duisenberg (president), Ewout Irrgang, en Barbara Joziasse. De ambtelijke organisatie bestaat uit ongeveer 250 medewerkers. Lees meer over de organisatie, het doel, de taken en de positie van de Algemene Rekenkamer in de Factsheet: De Algemene Rekenkamer.
Het college van de Algemene Rekenkamer bestaat momenteel uit Pieter Duisenberg (president), Ewout Irrgang en Barbara Joziasse. Collegeleden worden voor het leven benoemd. Het college gaat uit van het principe van collegiaal bestuur. Dat betekent dat het college als geheel alle besluiten neemt.
Wet open overheid (Woo)
De Woo vervangt per 1 mei 2022 de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Algemene Rekenkamer was uitgezonderd van de Wob, maar valt voortaan deels wel en deels niet onder de Woo. De Woo heeft als doel de publieke sector transparanter te maken.
Er zijn in 2019 323 gemeenten met een actieve rekenkamer of rekenkamerfunctie. Daarvan zijn er 275 met een rekenkamerfunctie en 48 met een (onafhankelijke) rekenkamer.
Onze rekenkamercommissie onderzoekt of het gemeentebestuur het geld goed besteedt.En of het uitgevoerde beleid de gewenste resultaten oplevert. Zo ondersteunt deze commissie de controlerende taak van de gemeenteraad. De rekenkamercommissie is volledig onafhankelijk.
Op elke derde woensdag in mei legt het kabinet verantwoording af aan de Tweede Kamer over het beleid en de financiën in het afgelopen jaar. We noemen die dag Verantwoordingsdag. De Algemene Rekenkamer doet elk jaar onderzoek naar de verantwoording door het kabinet: het verantwoordingsonderzoek.
De burgemeester vormt samen met de wethouders het dagelijks bestuur van de gemeente. De burgemeester heeft eigen taken en bevoegdheden en is voorzitter van de gemeenteraad.
Gemeente voert landelijk en eigen beleid uit
Bijvoorbeeld het bouwen van een theater, het aanleggen van een fietspad of het bouwen van woningen. Het maken van die keuzes is de belangrijkste taak van het gemeentebestuur. Daarnaast voert de gemeente ook veel landelijke wetten uit.
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente.
Het Rijk is de hoogste bestuurslaag.
Onder belanghebbende wordt verstaan: degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken. 2. Ten aanzien van bestuursorganen worden de hun toevertrouwde belangen als hun belangen beschouwd.
De Algemene Rekenkamer is een onafhankelijk Hoog College van Staat dat de rechtmatigheid en doelmatigheid van de ontvangsten en uitgaven van de Rijksoverheid controleert. Daarnaast kijkt de Algemene Rekenkamer of de overheid beleid uitvoert zoals dat was bedoeld.
De auditcommissie is een technische commissie die een belangrijke taak heeft in de voorbereiding voor en advisering van de raad over uit te voeren (controle) onderzoeken en andere financiële aangelegenheden.
De auditfunctie controleert de naleving door een instelling van de bij of krachtens deze wet gestelde regels en de uitoefening van de compliancefunctie. ' Accountants- en belastingadvieskantoren worden in de Wwft aangemerkt als een instelling, hetgeen inhoudt dat zij de Wwft dienen na te leven.
Het doel van audits is vaak om een zekerheid te geven aan de opdrachtgever of stakeholders. De auditors zijn gespecialiseerde controleurs in bepaalde vakgebieden, zoals boekhouders. Een auditor onderzoekt, toetst en evalueert bewijsmateriaal om te zien of bepaalde procedures nageleefd worden.