Geluid zijn drukveranderingen in de lucht die je kan horen. Deze drukveranderingen zijn in de vorm van golven, met een amplitude en een frequentie. De golfbeweging van een geluidsgolf is in dezelfde richting als waarin de golf zich voortplant, geluid is dus een longitudinale golf.
Geluidsgolven zijn longitudinale golven en de trillingen kunnen zich verplaatsen door vaste stoffen, vloeistoffen of gassen. Geluid heeft verschillende eigenschappen zoals frequentie en amplitude. Hoogfrequente geluidsgolven zijn bijvoorbeeld hoog en laagfrequente geluidsgolven zijn laag.
In de praktijk betekent dit, dat een geluidsbron het voorwerp is die trillingen veroorzaakt. Dit kunnen diverse bronnen zijn zoals een stem, een luidspreker, een muziekinstrument of geluiden uit de natuur. Een geluidsbron is dus de verzender van het geluid.
Het in beweging brengen van de luchtmoleculen kost energie. Dus geluid is ook te beschouwen als een vorm van energie. Deze energie kan worden gemeten en weergegeven in de eenheid van energie: W/m 2, Watt per vierkante meter. Hoe harder een geluid is, des te meer energie kost het om dit geluid te produceren.
Een sinusgolf is een golfverschijnsel in de vorm van een sinusoïde. Een sinusgolf bestaat - per definitie - slechts uit één harmonische die tevens de grondtoon is. Een geluid dat een sinus is, benadert de klank van de klinker 'oe'.
Hoe ver gaat ultrasoon geluid? Een beetje afhankelijk van het weertype, draagt het ultrasone geluid ongeveer 20 meter ver.
In de meeste gevallen is een bijholteontsteking een ongevaarlijke aandoening. Soms kan de ontsteking echter gevaarlijk zijn, omdat de bijholtes dicht bij de hersenen liggen. Wanneer bacteriën of virussen de hersenen binnendringen, kunnen ernstige aandoeningen ontstaan, zoals een hersenvliesontsteking.
Een eenvoudige staande golf kan ontstaan als een golf tegen twee vaste punten gereflecteerd wordt. Een voorbeeld is een geluidsgolf in een gesloten pijp.
Als geluid worden mechanische trillingen van de materie beschouwd in zoverre ze waarneembaar zijn door het menselijk oor.
Hoe snel de lucht trilt, bepaalt hoe hoog het geluid klinkt: hoe sneller, hoe hoger. Hoe vaak de lucht trilt in één seconde heet de frequentie.Deze wordt uitgedrukt in Hertz (Hz (Hertz)). De meeste mensen kunnen geluiden horen met een frequentie tussen de 20 en 20.000 Hz.
Geluid zijn trillingen in de lucht (of in een (vloei-)stof zoals water of metaal) die door gezonde oren zijn waar te nemen. We gaan er hier vanuit dat het 'medium' lucht is. Wanneer een voorwerp geluid produceert worden de luchtdeeltjes in de omgeving samengeperst, waardoor de luchtdruk ter plaatse toeneemt.
In water bijvoorbeeld plant geluid zich voort met een snelheid van circa 1510 m/s; in hout is dat circa 3300 m/s; in staal circa 5800 m/s. Bij de hardste metalen kan de geluidssnelheid oplopen tot 12.000 m/s.
Deze geluidstrillingen of -golven bezitten een bepaalde frequentie (aantal trillingen/drukschommelingen per seconde). De frequentie, uitgedrukt in Hz (Hertz), bepaalt de toonhoogte: hoe hoger de frequentie, des te hoger de toon.
De golflengte is de afstand tussen 2 pieken in de geluidsgolf.
Er bestaan verschillende soorten golven. We kunnen de golven indelen volgens de middenstof waarin ze zich voortplanten: (a) Sommige golven hebben een middenstof nodig om zich te kunnen voortplanten. Zo'n golven noemen we mechanische golven.
Een geluidsgolf bestaat uit een golflengte en een amplitude. De amplitude of “de hoogte” van de geluidsgolf geeft het geluidsniveau aan. Hoe hoger het geluidsniveau, hoe hoger de golf. De golflengte, “de breedte” van de geluidsgolf, is omgekeerd evenredig met de frequentie.
Geluid ontstaat door de trillingen die een geluidsbron maakt bijvoorbeeld bij het geluid van je stem zijn het de stembanden die trillen, bij een luidspreker is het de conus die trilt en bij een gitaar de snaren.
Geluidsgolven gedragen zich net als bijvoorbeeld watergolven: ze kunnen rond een object buigen (dit heet diffractie), tegen een ondoordringbare wand afketsen (reflectie) of van richting veranderen wanneer het 'medium', de stof waardoor de golf zich verplaatst, verandert.
Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig is. En 86 decibel nog maar 2 uur per dag (of 10 uur per week).
De golven die in een trillende snaar ontstaan blijken andere eigenschappen te hebben dan lopende golven die zich in een bepaalde richting voortplanten. Deze golven worden staande golven genoemd.
bij lopende golven trillen alle punten met gelijke amplitude, maar op verschillende tijdstippen. bij staande golven trillen de punten tussen twee knopen in fase, maar met verschillende amplitude.
Een golfverschijnsel. Licht is een elektromagnetische golf die zich door de ruimte beweegt, ook door de lege ruimte. Het feit dat de ruimte leeg kan – niet moet – zijn, maakt de lichtgolven zeer bijzonder in vergelijking met andere golfverschijnselen.
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.
Bij acute sinusitis wordt de ontsteking veroorzaakt door een virus (bv.verkoudheid), soms gevolgd door een bacteriële bijbesmetting. We spreken dan beter van rhinosinusitis.
Symptomen. Verstopte bijholtes, een loopneus en druk of pijn aan het gezicht of hoofdpijn kunnen op een verkoudheid wijzen. Als het snot echter geel of vlekkerig is, heeft u mogelijk een bijholteontsteking. Door chronische bijholteontstekingen kan uw levenskwaliteit afnemen en kunt u zich constant moe voelen.