Koolzaadolie wordt ook wel aangeduid als Canola-olie en wordt - zoals de naam al doet vermoeden - gemaakt van koolzaad. Uit de kern van dit zaad wordt de olie geperst. Heb je het nog nooit geproefd? De smaak is ietwat nootachtig, maar zachter en minder overheersend dan sesamolie.
Raapolie ( ook wel Canola of koolzaadolie genoemd) wordt koud geperst uit de zaden van raapzaad of koolzaad en is toepasbaar [...]
Hoe kan je het vervangen? Heb je geen koolzaadolie in huis? In koude gerechten is het te vervangen voor alle soorten oliën met een vrijwel neutrale smaak, zoals druivenpitolie of arachideolie. Wil je wat smaak toevoegen dan is je favoriete olijfolie een prima vervanger.
Hoewel het twee verschillende variëteiten betreft, worden de beide namen in de praktijk door elkaar gebruikt. Koolzaad is een landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is. Wat betreft hoeveelheid calorieën en het soort vet is er ook (nagenoeg) geen verschil.
Aan de hand van de tabel nog alles een keer op een rij: Olijfolie komt het beste uit ons onderzoek. Olijfolie heeft, net als koolzaadolie, een goede verhouding onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Wat olijfolie nog gezonder maakt, is het feit dat extra vierge olijfolie een hoger aantal gezonde, antioxidanten kent.
Het is een goede bron van vitamine E, wat een rol speelt in de gezondheid van de huid en ogen. Het bevat een hoog gehalte aan onverzadigde vetten, wat gelinkt is aan een verbeterde cardiovasculaire gezondheid in lijn met het aannemen van andere gunstige gezondheidspraktijken, zoals regelmatige lichaamsbeweging en niet roken.
Gezonde koolzaadolie heeft ook een hoog gehalte onverzadigde vetzuren, die het cholesterolgehalte in je bloed verlagen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Bovendien heeft koolzaadolie van alle plantaardige oliën het laagste percentage verzadigde vetzuren, een vet dat juist de cholesterol verhoogt.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Koolzaadolie zorgt ervoor dat je voedsel minder vettig aanvoelt doordat het een hoger rookpunt heeft, rond de 204°C. Dit betekent dat de olie stabieler blijft bij hogere temperaturen, wat ideaal is voor het bakken van vlees, vis en groenten.
De conventionele koolzaadolie in de vorm van canola-olie, die de meeste mensen eten, is genetisch gemodificeerd, bevat weinig nutriënten, veel geoxideerde omega 6-vetten en veel transvetten, en de omega 3 die erin zit blijkt een inefficiënte vorm te hebben. Al met al is canola niet gezond.
Koolzaadolie bevat een aardige hoeveelheid van het gezonde ALA omega-3 vetzuur (8,5g/100g), dat is net wat minder dan walnootolie (10%) en fors minder dan lijnzaadolie (zie hieronder), maar van deze drie heeft koolzaadolie wel het laagste gehalte verzadigd vet (6,91%, waar walnoot- en lijnzaadolie 9-10% bevatten).
Raapzaadolie is rijk aan omega 9 vetzuren. Deze olie is zowel geschikt voor koud als warm gebruik. Raapzaadolie heeft een zachte, nootachtige smaak. Deze olie wordt geleverd in grote vaten.
De koolzaadplant bloeit meestal in de zomer en is beroemd om zijn goudgele bloemen. Het behoort tot de koolfamilie en is nauw verwant aan raap en mosterd. De olie ervan, bekend als koolzaadolie en canola-olie, wordt veel gebruikt voor koken, bakken en voedselverwerking.
Geerts Best Koolzaadolie is een extra vierge kwaliteitsolie. Het heeft een nootachtige en een milde smaak en is daardoor een echte smaakmaker in de keuken. Met het hoge verhittingspunt van 240 graden is deze olie ook zeer geschikt voor bakken en braden en ook goed koud te gebruiken.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Vermijd of beperk het gebruik van minder gezonde kookoliën, zoals soja-, maïs- en koolzaadolie .
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Traditioneel werd eucalyptusolie gebruikt als pijnstiller en gewaardeerd om zijn ontstekingsremmende en circulatiebevorderende eigenschappen. Deze effecten maken de aromatische olie ook vandaag nog tot een geschikt middel tegen vermoeide spieren en gewrichtspijn.
Het bevat weinig verzadigd vet, het vet dat het cholesterolgehalte kan verhogen . Het bevat zelfs de minste verzadigd vet van alle oliën. Het bevat slechts de helft van de hoeveelheid die in olijfolie wordt aangetroffen. Koolzaadolie bevat ook veel gezonde onverzadigde vetten, het type dat helpt het cholesterol te verlagen.
Koolzaadolie wordt wel vaker toegepast in brood, maar wij voegen daar gemalen koolzaadkern aan toe. Dat is nieuw. Het geeft in combinatie met de olie een speciale zonnige smaak aan het brood met een korte afbeet zonder droog te zijn. Het brood krijgt er een romige gele kleur van.”
Koolzaadolie bevat namelijk veel omega-3-vetzuren, die niet goed bestand zijn tegen hoge temperaturen. Overmatige verhitting (+180°C) kan deze gezonde vetten afbreken en zelfs ongezonde stoffen vormen. De meeste bronnen raden dan ook aan om koolzaadolie te gebruiken voor koud gebruik, zoals in saladedressings.
Als u maculadegeneratie heeft, kunnen verzadigde en transvetten uit rood vlees, volle melk, gefrituurd voedsel en gebakken producten uw zichtschade vergroten. Beperk ook omega-6-vetzuren uit zonnebloem-, saffloer- en maïsolie. Olijfolie en koolzaadolie zijn gezondere keuzes om mee te koken .
Koolzaadolie kan op diverse manieren gebruikt worden: van bakken en braden tot koud in saladedressings. Zijn hoge rookpunt maakt het ideaal voor hoge-temperatuur kooktechnieken, terwijl de neutrale smaak jouw gerechten niet overheerst. De mogelijkheden met koolzaadolie zijn bijna eindeloos.