Over het algemeen wordt aanbevolen om je papegaai minstens een keer per week te douchen. Deze frequentie is optimaal om de veren in goede conditie te houden en mogelijk opgebouwde vuil en stof te verwijderen.
Wij kunnen dit ook nabootsen door middel van de douche, met een lekkere lauwe zachte douche straal kunnen wij ervoor zorgen dat de papegaai zich goed kan verzorgen, ook kan als de douche te eng is een plantenspuit (verneveling stand) helpen welke dan wel iedere keer met lauw water verschoond moet worden (lang ...
Huisvesting & verzorging
Zorg voor een ruim verblijf waar je papegaaien voldoende afleiding hebben. Zorg voor voldoende zitstokken, speeltjes en eet- en drinkbakjes. Het is goed om je vogel regelmatig uit de kooi te laten. Een klimboom in de woonkamer is een aanrader, je vogel kan hier lekker vrij zitten en spelen.
Kwispelen tijdens of na het badderen is een signaal van plezier, zo ook bijvoorbeeld zich even helemaal lekker uitrekken en snavel knarsen een positief iets is. Bol zitten is weer een heel andere manier van lichaamstaal: zwakte/ ziekte. Zodra je vogel bol zit is dit zeer zeker al in een vergevorderd ziekteproces.
11. Als het koud is buiten, moet je je papegaai niet meer mee naar buiten nemen. Het is een tropische vogel en die kan niet tegen kou.
Dampen van bijvoorbeeld teflon pannen, verf, de (zelfreinigende) oven en magnetron zijn ook een groot risico. Papegaaien hebben een zeer gevoelige luchtweg en dit kan levensgevaarlijk zijn. Let goed op dat eten niet aanbakt en zorg voor een goede ventilatie.
Probeer te voorkomen dat je een papegaai aanraakt of aait over zijn erogene zones. Zeker als deze al opgewonden is, en bijvoorbeeld kreunende geluidjes maakt. Blijf metje handen weg bij de basis van de staart of helemaal onder de vleugels.Pas op hoe je de snavel aanraakt.
Maakt de vogel een knorrend, piepend of krakend geluid dan duidt dit vaak op een luchtweginfectie. Het behandelen van dit probleem is dan ook een pré en de desbetreffende vogel moet dan meteen apart gezet worden voor het de rest ook aansteekt want een infectie aan de luchtwegen is vaak besmettelijk!
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Het water moet lauw zijn, dus niet te warm of te koud. Te koud water kan stress veroorzaken en te warm water kan voor brandwonden zorgen. Houd de waterdruk laag! Een te harde waterdruk kan voor stress zorgen bij je papegaai.
Vermaak van een papegaai
De meeste papegaaien vinden het leuk te spelen met een kooihanger of een schommel voor in de papegaaienkooi. Bij het aankopen van papegaaienspeelgoed is het belangrijk goed te kijken naar de afmetingen en materialen van eht speelgoed.
Doek over kooi
Wanneer je papegaai weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is. Als hij gestopt is met schreeuwen haal je de doek er weer vanaf. Elke keer als je dit doet zal je papegaai het schreeuwen associëren met een 'straf'. Hierdoor zal hij sneller ophouden met lawaai maken.
Een papegaai zal net als een hond zijn staart heen en weer bewegen als hij blij is u te zien. Het kan ook een teken zijn dat de vogel een poepje moet doen. Het klappen met de staart is over het algemeen een uiting van vreugde, bijvoorbeeld als de vogel met zijn favoriete speeltje speelt of iets lekkers krijgt.
Een papegaai heeft 12 slaapuren per dag nodig
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Van alle vogelsoorten hebben papegaaien relatief gezien de grootste hersenen. Ze zijn dan ook erg slim, wat betekent dat je als baasje veel aandacht moet besteden aan je papegaai. Bovendien zijn ze heel hard gesteld op slechts één persoon. Als dit verkeerd uitpakt kan het leiden tot agressie tegen vreemden.
Agressie kan zich op veel manieren uiten en kent verschillende oorzaken. Aangeleerde agressie, angstagressie en territoriale agressie zijn veelvoorkomende vormen van agressie bij papegaaien en parkieten. Maar ook pijn/ongemak kan een reden zijn om agressie te vertonen.
Sommige papegaaien gaan dan nog harder bijten en snappen er geen snars van dat je niet reageert. Maar dat duurt maar even, want ze zijn slim. Vervolgens snappen ze dat bijten geen enkel effect heeft en geven het op. Als je gaat wandelen neem je een birdmobiel waar hij op kan zitten in plaats van op je hand.
Het zijn zeer intelligente dieren en het kan moeilijk zijn om hen een goede leefomgeving te bieden. Als je slechts één vogel houdt, dan moet je hem elke dag meerdere uren aandacht kunnen geven. Voor de vogels is het beter om ze als koppel of in een groep in een grote volière te houden.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
De papegaai in huis
Naast woorden kunnen ze dus ook heel goed geluiden na doen, zoals het rinkelen van een telefoon, het voorbij rijden van een auto of een baby die huilt/lacht. Vaak wordt ook het geblaf van de hond of het gemiauw van de kat overgenomen.
Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
Papegaaien bijten vrijwel nooit zomaar voor de lol, maar hebben een reden nodig om te bijten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld geprikkeld worden omdat ze bang zijn of omdat mensen bang zijn voor hun. Het bijten van de papegaai kan ook voort komen uit een schrikreactie.
Je moet er wel rekening mee houden dat deze vogels speciale zorg nodig hebben om gezond te blijven, dit omdat het tropische dieren zijn die een specifieke omgeving en voeding nodig hebben. Vanwege hun hoge intelligentie doen grote papegaaien het niet goed als ze lange tijd alleen thuis zijn.