Ook als knoflook wat zachter aanvoelt, is die meestal niet meer goed. Gelukkig zul je nooit echt ziek worden van bedorven knoflook, maar zelfs aan knoflook zit er een einde aan de houdbaarheid.
Als je knoflook op de juiste manier bewaart, is het tot wel 10-12 weken houdbaar. Knoflook kan het best bewaard worden in een droge donkere en goed geventileerde ruimte zoals een keukenkastje. Een aantal handige knoflook bewaartips: Laat de bollen intact en de teentjes ongepeld.
Ongeopende in de winkel gekochte gehakte knoflook kan tot 18 maanden houdbaar zijn op een koele, donkere, droge plek zoals een voorraadkast of keukenkastje. Gemiddeld is het nog enkele weken houdbaar na de afgedrukte houdbaarheidsdatum . Na opening is het het beste om het binnen 10 dagen tot 2 weken te gebruiken als het in de koelkast is bewaard.
Je ziet dat de knoflook niet meer goed is als er donkere, of groene vlekken op zitten. Dit zijn namelijk tekenen van rotten. Tevens moet gepelde knoflook eerder wit, dan geel zijn. En ook als je knoflook wat zacht aanvoelt is-ie niet meer goed.
Eetbaar maar bitter
Uien en knoflook met groene uitlopers zijn nog prima eetbaar. Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn.
Groene uitlopers
Gooi de knoflook niet weg. Snij de groene uitlopers wel uit de knoflook, want deze zijn heel bitter van smaak. De rest van de knoflook kan je gewoon nog gebruiken!
Nee, je mag geen enkel deel van de knoflook eten als er schimmel op begint te groeien, omdat schimmels gifstoffen in het voedsel kunnen vrijgeven . Hoewel de hitte van het koken schimmel kan doden, zal het beschimmeld voedsel niet veilig maken om te eten, omdat die gifstoffen nog steeds aanwezig zullen zijn.
Uiteindelijk is knoflook zo'n twee maanden houdbaar buiten de koelkast. Zodra je één teentje (of meer) afbreekt, gaat de houdbaarheid achteruit. Een eenvoudige manier om look te bewaren, is om 'm in te vriezen.
Als de knoflook zacht aanvoelt, is het te rijp en kun je het niet meer bewaren. Leg knoflook nooit in de koelkast, maar bewaar het bij kamertemperatuur. Juist in de koelkast bederft knoflook snel. Als er dan ook nog vocht bij de knoflook komt, kan het snel gaan schimmelen.
Voedsel eten dat polyfenolen bevat. Polyfenolen zijn plantaardige stoffen die zich verbinden met allylmethylsulfide en deze neutraliseren. Een appel en sla werken het beste tegen de knoflookgeur. Maar ook groene thee, spinazie, peterselie, verse munt, basilicum en citroen doen het werk.
Hoewel het zeer zeldzaam is, kan bedorven knoflook je ziek maken . Knoflook kan sporen bevatten die botulisme veroorzaken en die, onder de juiste omstandigheden, actief kunnen worden. Ondanks het lage risico, is het het beste om knoflook weg te gooien die tekenen van bederf vertoont.
Als het bedorven is, eet het dan niet meer . Het kan een zeldzame maar ernstige ziekte veroorzaken die botulisme wordt genoemd en wordt veroorzaakt door een overmatige bacteriegroei.
Na openen gekoeld bewaren en binnen 6 weken gebruiken. Ten minste houdbaar tot: zie deksel.
Vers gehakte knoflook, onbedekt, blijft slechts een dag of twee goed in de koelkast , terwijl geopende potten knoflook ongeveer drie maanden houdbaar zijn. Voor de langste levensduur, haal je ongeveer zes maanden uit ingemaakte en verpakte verse knoflook als je ze invriest.
Bewaar de knoflook op een koele (60 tot 65 graden), slecht verlichte plek met luchtcirculatie . Je wilt je knoflook niet in een luchtdichte container doen, anders gaat het rotten. Plastic zakken zijn ook niet goed: ze houden vocht vast, waardoor knoflook sneller gaat rotten. Gebruik in plaats daarvan netzakken of papieren wikkels.
Knoflook. Net als uien gedijt ook knoflook het beste op een donkere, droge en goed geventileerde plek. In de koelkast wordt knoflook eerder slap en beschimmeld. Ook gaat het vocht in de koelkast ervoor zorgen dat de knoflook ontkiemt en groene uitlopers krijgt.
De bol knoflook is niet meer goed als de tenen verschrompelen of uitlopen. Soms kun je ook verse knoflook kopen. Deze witte bollen met een groen uiteinde kun je op een donkere koele plek laten liggen en drogen. Verse knoflook is veel scherper van smaak dan de gedroogde bollen.
Mensen kunnen goed tegen knoflook, maar helaas bij honden en katten kan het vergiftigingsverschijnselen opwekken. De giftige dosis is erg afhankelijk van de soort Allium, de groeiomstandigheden, de bereidingswijze (rauw, gedroogd of gekookt) en de diersoort die het heeft ingenomen.
Symptomen van bol en kruidnagel kunnen beginnen als zachte plekken, die een waterdoorweekt uiterlijk krijgen . Uiteindelijk kan de kruidnagel volledig vergaan, meestal bedekt met massa's blauwe of blauwgroene schimmelgroei. Vaak volgen secundaire indringers de blauwe schimmelpathogeen naar knoflookteentjes en -bollen.
Bedorven? Als knoflook niet meer goed is, verschijnen er donkere of groene vlekken op. Ook als knoflook wat zachter aanvoelt, is die meestal niet meer goed. Gelukkig zul je nooit echt ziek worden van bedorven knoflook, maar zelfs aan knoflook zit er een einde aan de houdbaarheid.
Hij kan de gevaarlijke gifstof botulinum aanmaken. In een pot knoflookteentjes in olie zit weinig zuurstof. Als je die langere tijd bij kamertemperatuur bewaart, kan de gifstof ontstaan. Daarom is het advies om zelf ingemaakte knoflook in olie maximaal 4 dagen in de koelkast bij 4 °C te bewaren.
Beschimmelde knoflook moet onmiddellijk worden weggegooid . Gepelde teentjes die al zijn uitgedroogd en gekrompen, zijn waarschijnlijk niet meer goed.
WAARSCHUWING VOOR BOTULISME
Zoals bij alle groenten met een laag zuurgehalte, zal knoflook de groei en daaropvolgende toxineproductie van de bacterie Clostridium botulinum ondersteunen wanneer de juiste omstandigheden worden geboden . Deze omstandigheden omvatten onjuist thuis inmaken en onjuiste bereiding en opslag van verse kruiden en knoflook-in-olie mengsels.
Is blauwe of groene knoflook veilig om te eten? Hoewel u het misschien afstotelijk vindt om te koken met groene of zelfs blauwgekleurde knoflook, is dit geen teken dat uw knoflook bedorven is; het is veilig om te eten . Oudere knoflook verandert eerder van kleur omdat het meer van die chemische voorlopers opbouwt dan een verse bol.