Het is een anime: een typisch Japanse
Buiten Japan wordt anime gebruikt om Japanse tekenfilms en animatiefilms aan te duiden. Binnen Japan wordt het woord gebruikt om alle soorten animatiefilms en tekenfilms, zowel binnen- als buitenlandse, aan te duiden.
Anime is eigenlijk een geanimeerde versie van Manga die al rond het jaar 1900 is ontstaan. Anime staat namelijk voor animated emotions m.a.w. film en animatie. De Japanse tekenstijl kwam geheel to leven in de Anime cartoons die vaak in de bioscoop werden gedraaid, eigenlijk gewoon de tekenfilms.
Maar anime is geen genre, anime is simpelweg de verzamelnaam voor alles wat er in Japan aan animatie wordt geproduceerd.
Anime verwijst naar een specifieke tekenstijl die is geproduceerd of geïnspireerd door Japanse animatie. Zie het zo: alle anime shows zijn tekenfilms, maar niet alle tekenfilms zijn anime. De kunststijl die met anime wordt geassocieerd, is zeer uniek en herkenbaar.
In Manga- en animetekenen leer je kenmerkende karakters te tekenen: van hun lijfjes en hun gelaatstrekken tot hun dromerige ogen, trendy kleding, accessoires en leuke haar.
Dragon Ball Z
waarschijnlijk de meest bekende anime ooit: Dragon Ball Z.
Yes, anime is considered an art form.
Miyazaki en zijn studio Ghibli hebben de Japanse tekenfilm, of anime, mondiaal prestige bezorgd. Anime kan heel kinderachtig of uiterst volwassen zijn: het spiegelt daarin Japanse strips, of manga.
Osamu Tezuka is bekend als de uitvinder van anime. Dat is logisch. Zijn Astro Boy (1963 – 1966) was de eerste tekenfilmserie op de Japanse televisie. De animatiestijl in die serie heeft geleid tot wat we nu kennen als 'anime'.
Otaku houden van vaste regels en rituelen en ze houden net als met cosplay op deze manier wellicht ook steviger regie over hun identiteit. Inmiddels weten we van jongens-otaku dat ze ook seksualiteit beleven in samenhang met hun interesse voor manga en anime.
Otaku (Japans: おたく, オタク), of buitenstaander, is een andere benaming voor het woord geek, met name gebruikt voor personen die obsessief bezig zijn met anime en manga.
1917: El Apóstol (Argentinië), de eerste animatiefilm ter wereld, door Quirino Cristiani (70 min.)
Een tekenfilm noemen ze ook wel een animatiefilm. Dit is een film voor kinderen en volwassenen waar allemaal tekeningen voor zijn gebruikt. Daarom noemt je het ook een tekenfilm. Met name de tekenfilms van Walt Disney zijn erg beroemd geworden.
Japanse animatieseries en -films (beter bekend onder de noemer 'anime') zijn ook in Nederland razend populair, mede dankzij streamingservices als Netflix.
Japanse kunst wordt vaak geroemd om de prachtige sumi-e schilderingen, kalligrafie en ukiyo-e houtblokprenten. Zowel bij sumi-e als bij kalligrafie wordt er met inkt gewerkt op zijde of papier. Bij een sumi-e schildering wordt er met enkele lijnen een verbeelding van een landschap of dier gecreëerd.
"Graffiti is 100% kunst", zegt Pearce. "Het is een symbool van rebellie en een fantastische nieuwe vorm van creativiteit, maar wat het tot kunst maakt, is de mening van het individu.
In 1962 won Sazae-san de achtste Bungeishunju Manga Prijs. Een anime werd later door Eiken geproduceerd. De tekenfilm werd voor het eerst uitgezonden in oktober 1969. Volgens het Guinness Book of Records is dit de langstlopende tekenfilmreeks ooit.
#1 Sazae-san: meer dan 7500 afleveringen
Deze serie staat in het Guinness Book of Records als de langste geanimeerde tv-serie ter wereld.
Tekenen is een vorm van beeldende kunst waarbij met verschillende tekeninstrumenten en natte of droge media tweedimensionale beelden gecreëerd worden. Tekenen behoort tot de basistechnieken binnen de kunsten.