Samsung heeft Tizen, Sony en Philips gebruiken Android TV en ook LG en Panasonic hebben een eigen besturingssysteem voor de smart-tv. Elk systeem heeft zijn eigen apps en werkt weer anders.
Elk merk heeft zijn eigen besturingssysteem op de Smart TV. Voor Samsung is dat Tizen, voor Sony en Philips is dat Android TV en voor LG is dat WebOS. WebOS is een eigen besturingssysteem van LG. Het heeft een snelle navigatie en je kunt apps zelf op volgorde zetten.
Via Instellingen > Over > Versie kun je zien welke versie van Android TV je geïnstalleerd hebt. Via Instellingen > Over > Software upgrade kun je kijken of de software up-to-date is. Benieuwd of je een Android TV hebt?
Door het overzichtelijke menu en de innovatieve afstandsbedieningen hebben WebOS en Tizen hier een licht voordeel. Android is iets minder gebruiksvriendelijk voor tv's, doordat dit platform oorspronkelijk voor smartphones ontwikkeld is. Deze tv's hebben wel de Chromecast en Google Assistant integratie.
Het grote verschil? Android-tv's hebben een Chromecast ingebouwd en dat is handig om te streamen vanaf je smartphone. Samsung en LG hebben dat standaard niet aan boord, maar laten je wel streamen vanaf Apple-producten met Airplay 2. Sony biedt op veel Android-tv's die mogelijkheid ook”, aldus Everaardt.
LG biedt eigen gebruikers nu een oplossing met een geüpdatete webbrowser voor smart tv's met webOS. De upgrade biedt ondersteuning aan de laatste ontwikkelingen en trends. Bovendien maakt de software-update ook diverse andere functies beschikbaar.
Er zijn twee manieren om te bepalen welke apps beschikbaar zijn voor een Android TV. Als u al een Android TV hebt, kiest u de Google Play Store-app in het Apps-menu. Vervolgens kunt u door alle weergegeven apps bladeren. van tv's kunnen verschillen, afhankelijk van de modellen, regio's en apps die beschikbaar zijn.
Op smart-tv's vind je allerlei apps, maar niet alle apps vind je terug op elke smart-tv. De grote tv-merken hebben allemaal een eigen smart-tv systeem met een eigen uiterlijk en app-store. Sony en Philips gebruiken bijvoorbeeld Android TV, LG heeft WebOS en Samsung gebruikt Tizen.
De voordelen van een Android TV. Met Android TV kun je veel meer dan alleen televisiekijken. Hét voordeel is dat je er apps op kunt gebruiken. Handig om makkelijk een nieuwe film op Netflix of een spannende Videoland-serie te kijken.
Elk tv-merk anders
De grote tv-merken zoals Samsung, LG en Panasonic hebben allemaal een eigen smart-tv-systeem. Alleen Sony en Philips gebruiken Android TV, het besturingssysteem voor smart-tv's van Google.
LG verkoopt zowel lcd-led (ook wel led-tv) als oled-televisies en NANO-tv's. Veel modellen hebben een ultra-hd-4K-scherm en ondersteunen HDR (High Dynamic Range).
Tizen is het besturingssysteem van Samsung. Je krijgt hiermee toegang tot Samsungs unieke smart platform, de Smart Hub. Hierin staan apps, aangesloten apparaten en nog veel meer functies overzichtelijk naast elkaar.
LG Smart TV verbinden met wifi of internet
Navigeren naar All Settings en klik erop om de tv-instellingen te openen. Klik nu op Connection en u ziet de lijst met alle beschikbare draadloze netwerken. Markeer gewoon het wifi-netwerk waarmee u verbinding wilt maken en klik erop.
Open uw apparaatinstellingen. Android: Zoek Scherm delen (casten of spiegelen) in de instellingen van uw apparaat en tik erop om te openen. Nu vindt u een lijst met draadloze apparaten, waaruit u uw LG TV moet selecteren. Daarna zie je dat het scherm van je Android-apparaat cast naar je LG TV.
Er is op dit moment geen Ziggo GO app beschikbaar voor LG tv's. De televisies van LG maken gebruik van WebOS, een eigen besturingssysteem. Je hebt minimaal Android TV OS 5.0 of hoger nodig.
Waarom LG-account aanmaken? Een LG – account is één enkele, algemene account waarmee u toegang krijg tot alle LG Smart-services ( LG Smart TV, LG Mobile Smart World, LG ThinQ, LG Health, en LG EnerVu (Solar)). Krijg toegang tot verschillende LG Smart Services met één enkele LG – account -ID.
LG is als tweede uit de test gekomen van beste tv merken van 2022. LG is een van de grootste elektronica producten van de wereld en in de loop der jaren zijn er op het gebied van kwaliteit veel ontwikkelingen geweest, in positieve zin. Net als Samsung heeft LG een groot aanbod in verschillende tv variaties.
LG is er echter in geslaagd om de nieuwste generatie OLED-televisies een levensduur van 100.000 uur te geven. Dit is goed voor ongeveer dertig jaar kijkplezier.