Aan een thuisbevalling zijn verder geen kosten verbonden. De verloskundige en kraamhulp vallen namelijk onder de basiszorgverzekering. Hier is echter wel wederom de Wettelijke Eigen Bijdrage van toepassing.
Thuis bevallen is het goedkoopst: dat kost niets. Beval je in het ziekenhuis en heb je geen medische indicatie, dan wordt een eigen bijdrage gevraagd. In 2021 kost dit €369,40 euro. Heb je wel een medische indicatie?
Bij kraamzorg geldt er in bepaalde gevallen een eigen bijdrage: Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,70 euro per uur (2022). Voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van 19 euro per dag (voor het kind) en 19 euro per dag (voor de moeder).
Voordelen. Je hebt minder kans op medische ingrepen, zoals hormonen om de weeën op te wekken, een ruggenprik of een pompje voor pijnbestrijding, dan bij een poliklinische bevalling. Vrouwen die thuis beginnen aan de bevalling bevallen vaker spontaan, zonder vacuümpomp of keizersnede.
Als de baby dan thuis (of elders) geboren wordt en er vooraf geen tekenen waren van een risicozwangerschap, kan de bevalling meestal ongecompliceerd verlopen. Er is dan geen nood aan bijzondere bijstand. Als de bevalling begint voor een zwangerschapsduur van 37 weken, is er meer risico.
In Nederland kun je kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, of poliklinisch (in het ziekenhuis) wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn, dat concluderen gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc.
In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller gaan opvolgen, krijgt de baby minder vrijheid en wordt hij wakker.
Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland thuis.
Vrouwen die voor een thuisbevalling kiezen zijn gemiddeld iets jonger, hebben minder vaak een eerdere miskraam doorgemaakt en maken zich minder zorgen over hun gezondheid en de bevalling.
Kosten bevalling ziekenhuis
Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.
Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten. Te ondernemen actie door de kraamzorgorganisatie: Wij willen van u de reden van zorgweigering weten.
Kraamzorg krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. Meestal betaalt u hiervoor een eigen bijdrage. Uit uw aanvullende verzekering kunt u soms een extra vergoeding krijgen.
Medische pijnbestrijding is bij een thuisbevalling niet mogelijk. En geen zorgen over wat er gebeurt na je bevalling. Jouw kraamzus blijft nog minstens twee uur om je kindje aan te kleden, te assisteren bij het douchen of om je op bed te wassen. Ze zorgt ervoor dat alles goed met jullie gaat.
Dokterdokter.nl zocht het uit. In Nederland bevalt 25 procent van de zwangere vrouwen thuis. In de meeste andere Europese landen worden kinderen bijna altijd geboren in het ziekenhuis. Slechts een paar procent van de zwangere vrouwen in westerse landen bevalt thuis.
Bespreking na de controle. De verloskundige of gynaecoloog bespreekt de uitkomsten van de onderzoeken met jou. Als alles goed is, mag je tot 42 weken afwachten of je bevalling spontaan op gang komt. Sommige vrouwen vinden het niet fijn om tot 42 weken af te wachten.
Een po (ondersteek) is een verplicht onderdeel bij de thuisbevalling. Met deze metalen ondersteek vangt de verloskundige de placenta op.
Je vindt kraamverband in het kraampakket. In een kraampakket zitten meestal twee of drie pakken kraamverband. Ook zitten er vaak netbroekjes in. Dit zijn elastische broekjes met een gaasstructuur, waardoor je huid goed kan ademen.
Spullen voor thuisbevalling Kijk wat je nodig hebt op de uitzetlijst voor de bevalling en de baby; Spullen voor de kraamperiode: kruiken, luiertjes, digitale thermometer (geen oorthermometer), spullen voor de kunstvoeding, pak kunstvoeding (zie uitzetlijst bevalling en baby);
Medische hulpmiddelen kunnen worden ingezet bij een thuisbevalling, maar ook bij een ziekenhuisbevalling. Er kan gebruik gemaakt worden van transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS), steriele waterinjecties (SWI) en lachgas.
Vanaf 37 weken zwangerschap mag je officieel gaan bevallen. Echter bevallen de meeste vrouwen bij een eerste zwangerschap NA de uitgerekende datum, dus tussen de 40-42 weken zwangerschap.
Bij vrouwen tot en met 34 jaar overleden 5,2 vrouwen per 100 duizend levendgeboren kinderen, terwijl dit bij vrouwen van 35 tot 40 jaarop 10,7 vrouwen per 100 duizend levendgeboren kinderenuitkwam. Absoluut gezien ging het in de onderzochte periode om 53 vrouwen van 35 tot 40 jaar.
Bijna alle vrouwen ervaren een bevalling als pijnlijk. Toch is pijn bij de bevalling een normaal iets. De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen.
neem iets ontspannends voor de nacht, een glas warme melk, een warm bad of twee paracetamol, kunnen helpen om toch een paar uur te slapen. Een rubberen kruik tegen je buik (stop hem in je onderbroek om hem op z'n plek te houden) tijdens het slapen kan de baarmoeder zo ontspannen dat je toch kunt slapen.
Zwanger lijf
Na de bevalling zullen je botten en weefsels weer terug gaan in de oude staat. Om dit proces te stimuleren is het erg belangrijk om rust te nemen. Neem het er vooral die eerste 10 dagen lekker van, door in bed te blijven, voor je laten te zorgen (hadden we dat al gezegd?!) en te luisteren naar je lichaam.