Wanneer een Navo-land wordt aangevallen, bepaalt de lidstaat zelf hoe die reageert. De aangevallen lidstaat kan ervoor kiezen om niets te doen, om zelf tot een onderhandelde oplossing te komen of om artikel 5 in te roepen. In dat laatste geval komt de Navo in spoedzitting bijeen.
De NAVO regelt de wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen. Artikel 5 uit het verdrag vormt de kern. Daarin staat dat een aanval op een van de landen wordt gezien als een aanval op allemaal.
Zo luidt artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag, dat sinds 1949 een hoeksteen is van de defensieve samenwerking van de NAVO. In de praktijk betekent het dat de NAVO-landen verplicht zijn elkaar te helpen als een van hen wordt aangevallen.
De volgende landen van de Europese Unie zijn geen lidstaten van de NAVO: Ierland, Oostenrijk, Zweden, Cyprus en Malta. Oostenrijk wil geen lid worden omdat het land, toen het na inwerkingtreding van het Oostenrijks Staatsverdrag in 1955 weer zelfstandig werd, verklaarde voor eeuwig neutraal te blijven.
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht.
#1 Verenigde Staten
We kunnen dan ook wel zeggen dat de Verenigde Staten het sterkste leger ter wereld heeft.
Na Rusland wordt de Britse krijgsmacht gezien als het sterkste leger in Europa, met een vijfde positie op de ranglijst. Hierop volgen wat Europa betreft Frankrijk (positie 9 op de ranglijst), Italië (nummer 10 op de ranglijst), Turkije (half Europees, nummer 11 op de ranglijst) en Oekraïne (nummer 15 op de ranglijst).
Japan en Zuid-Korea behoren niet tot de NAVO, maar de leiders van beide landen waren vorig jaar wel als waarnemers aanwezig bij een NAVO-top. China uitte eerder kritiek op de toenadering tussen de NAVO en Aziatische landen.
NAVO is de afkorting van de 'Noord-Atlantische Verdragsorganisatie'. In het Engels: North Atlantic Treaty Organization (NATO). Om misverstanden te voorkomen: er is dus geen verschil tussen NAVO en NATO.
#1 Verenigde Staten
Het Amerikaanse leger is een van de meest invloedrijke militaire machten ter wereld. Het leger bestaat uit meer dan 1,3 miljoen actieve militairen en ongeveer 800.000 reservisten en heeft een jaarlijks militair budget van meer dan 700 miljard dollar.
Het Poolse leger telt volgens de officiele cijfers inmiddels zo'n 175.000 militairen.Daarvan zijn grofweg 70.000 tot 80.000 soldaten, zegt Marek Swierczynski, defensieanalist van denktank Polityka Insight in Warschau.
De Navo is een militair bondgenootschap met een hoop Europese landen maar ook de VS, Canada en IJsland maken deel uit van de Navo. De EU daarintegen een burger bondgenootschap die tot doel heeft samenwerking tussen de lidstaten te bewerkstelligen op economisch en andere gebieden.
Het artikel bepaalt dat iedereen zich moet weerhouden van gevaarlijk gedrag op de weg. Artikel 5 Wegenverkeerswet luidt als volgt: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”
Artikel 4 wordt ingesteld als een land zich bedreigd voelt. Het kan dan de andere landen vragen of zij die dreiging erkennen, en daarop kunnen passende maatregelen worden genomen. Dat kan bijvoorbeeld gezamenlijke grensbewaking zijn.
De NAVO regelt de wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen. Artikel 5 uit het verdrag vormt de kern. Daarin staat dat een aanval op een van de landen wordt gezien als een aanval op allemaal. Nederland maakt vanaf het begin deel uit van het samenwerkingsverband.
De volgende landen van de Europese Unie zijn geen lidstaten van de NAVO: Ierland, Oostenrijk, Zweden, Cyprus en Malta. Oostenrijk wil geen lid worden omdat het land, toen het na inwerkingtreding van het Oostenrijks Staatsverdrag in 1955 weer zelfstandig werd, verklaarde voor eeuwig neutraal te blijven.
Op 4 april 1949 vond in Washington de oprichting van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) plaats. Hieraan deden Amerika, Canada, België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Noorwegen, Denemarken, IJsland en Portugal mee.
Vergeleken over de periode 2014-2022 evolueerden deze NAVO-leden met betrekking tot de militaire parameters op een aantal punten: Begroting: de Nederlandse defensiebegroting steeg van 7,7 miljard euro naar 14,8 miljard ofwel een toename van 92% tussen 2014-2022.
De EU-landen Bulgarije, Cyprus, Ierland en Roemenië zijn geen Schengenlanden. En de Schengenlanden IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zijn geen lid van de EU.
23 van de 27 lidstaten van de Europese Unie: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), ...
Global Firepower brengt jaarlijks een lijst uit van krachtigste legers ter wereld. Amerika, Rusland en China staan in de top 3.