Botulisme is een moeilijk te behandelen vorm van vergiftiging. Als het toxine eenmaal in de zenuwuiteinden is doorgedrongen zijn er geen medicijnen beschikbaar om de werking van het toxine tegen te gaan. Het succes van behandeling is sterk afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen toxinen en het stadium van de ziekte.
Waterbeheerders van de betreffende wateren (Rijkswaterstaat, gemeente, provincies of waterschappen) ruimen de kadavers zo snel mogelijk op. Verder zijn er geen maatregelen die helpen tegen botulisme. De bacterie verdwijnt vanzelf als het minder warm wordt.
Bij voedselgerelateerd botulisme treden meestal zo'n 12 tot 72 uur na infectie de eerste verschijnselen op; dat kan echter tot z'n 8 dagen duren. Deze verschijnselen zijn: slechter zien, slecht slikken en moeilijk praten. Vervolgens ontstaat een zich steeds verder uitbreidende verlamming.
Het kan maanden of jaren duren om volledig over een zeer ernstig geval heen te komen. Als de ziekte niet wordt behandeld, kan botulisme levensbedreigend zijn. Maar mensen herstellen in ongeveer 90% tot 95% van de gevallen.
Bij wondbotulisme kan er zowel sprake zijn van een besmetting met direct het botuline toxine of een besmetting met sporen die in de wond weer uitgroeien tot nieuwe bacteriën. Kinderen en volwassenen met botulisme zullen in de loop van meerdere weken tot maanden herstellen van botulisme.
Belangrijke vroege symptomen zijn diplopie (dubbelzien), dysarthrie (spraakstoornis), dysphonie (stemstoornis) en dysphagie (slikstoornissen) (4 D's), zwakte van de aangezichtspieren, ptosis en verlies van de slikreflex.
CDC biedt laboratoriumbevestiging van botulisme door het testen van menselijke monsters en voedsel . CDC accepteert monsters voor analyse van openbare gezondheidslaboratoria van de staat en andere federale instanties.
De groei van de botulisme bacterie is onzichtbaar, er verandert niets aan de kleur, geur of smaak.
Antibiotica spelen geen rol bij de behandeling van voedsel- of darmbotulisme . Wondbotulisme kan chirurgische debridement en antibioticatherapie vereisen vanwege wondinfectie (Clostridium kan worden aangepakt met penicilline of metronidazol).
Een ontlastings- of klysmamonster is vereist voor de definitieve diagnose van infantiel botulisme. Klysma's moeten worden uitgevoerd met steriel, niet-bacteriostatisch water. Diagnostische tests worden uitgevoerd via het laboratorium van uw staatsgezondheidsafdeling. CDC biedt testdiensten aan voor sommige staatsgezondheidsafdelingen.
De kans op botulisme bij wecken is gelukkig laag als je de juiste technieken en veiligheidsmaatregelen toepast. Niet alleen het gebruik van schone potten, maar ook voedsel met de juiste zuurtegraad en voldoende hittebehandeling om de bacterie te doden.
Zodra botulisme is bevestigd, kan het worden behandeld met een antitoxine en, in sommige gevallen, met antibiotica. Als het antitoxine wordt toegediend voordat de verlamming is voltooid, helpt het herstel te verkorten. Herstel houdt in de hergroei van motorische zenuwuiteinden.
Wanneer je in water gaat zwemmen waar deze stoffen in zitten, kun je jeuk en een rode huid krijgen. Wanneer je deze stoffen ook binnen krijgt, kun je ook hoofdpijn, buikpijn of allergische reacties krijgen.
Sporen van de bacterie kunnen via de pootjes van bijen in honing terechtkomen. De bacterie kan ook voorkomen in thuis bereide en langdurige bewaarde groenten en vlees, knoflook en olie. Het is aan te raden om kinderen tot 1 jaar geen honing te geven om infantiel botulisme te voorkomen.
Sporen van Clostridium botulinum kunnen ook in andere levensmiddelen voorkomen, maar uit onderzoek blijkt vooral thuis ingemaakte groente, vlees of producten in olie een risico te zijn. Het handmatig inmaken, wecken of fermenteren van levensmiddelen zoals vlees, vis of groente gaat niet altijd goed.
Botulisme is helaas niet te voorkomen. Het is vaak niet gevaarlijk voor de mens, maar rottende kadavers kunnen wel andere ziekteverwekkers bij zich dragen. Neem daarom een aantal voorzorgsmaatregelen: Raak dode of zieke dieren in of bij het water niet aan.
De tekenen van vergiftiging door botulinumtoxine bij volwassen paarden lijken op die bij herkauwers. Toxico-infectieus botulisme bij veulens (het shaker foal syndrome) wordt doorgaans gekenmerkt door zwakte, een houterige gang, spiertrillingen en dysfagie.
Hoewel bekend is dat de bacteriële sporen die infantiel botulisme veroorzaken soms in honing voorkomen, zijn de sporen veel te groot om door haar lichaam en in de moedermelk terecht te komen, zelfs als een moeder botulismesporen in honing zou eten. Ook botulinumtoxine komt niet in de moedermelk terecht .
Voor laboratoriumbevestiging van botulisme is isolatie van het botulinum neurotoxine of kweek van een botulinum neurotoxine producerende Clostridium-soort (d.w.z. C botulinum, C baratii of C butyricum) nodig in een ontlastings-, maagaspiraat-, voedsel- of wondkweek.
Je kunt de toxine die botulisme veroorzaakt niet zien, ruiken of proeven, maar zelfs een klein beetje voedsel dat de toxine bevat, kan dodelijk zijn. Volg deze stappen om botulisme te voorkomen: Gebruik altijd de juiste inmaaktechnieken. Als je twijfelt of voedsel op de juiste manier is ingeblikt, gooi het dan weg.
wortelsoep. u kunt wel courgette, pompoen en wortel gebruiken als soepgroenten maar niet als hoofdbestanddeel of wecken als u ze in stukken snijdt zonder ze fijn te mixen.
Thuis ingemaakte voedingsmiddelen zijn verantwoordelijk voor meer dan 90% van alle gevallen van voedselgebonden botulisme . Daarom moeten alle groenten die ingemaakt moeten worden grondig gewassen en geschild, bijgesneden of gehakt worden zoals voorgeschreven.
Je kunt de toxine die botulisme veroorzaakt niet zien, ruiken of proeven . Maar zelfs een klein hapje eten met de toxine kan dodelijk zijn. Veelvoorkomende bronnen van voedselgebonden botulisme zijn zelfgemaakte voedingsmiddelen die op onjuiste wijze zijn ingeblikt, geconserveerd of gefermenteerd.
Levensmiddelen. TLR is een onafhankelijk laboratorium en analyseert de nutritionele en microbiologische kwaliteit van uw voedingsmiddelen. We houden rekening met de microbiologische criteria voor levensmiddelen en kunnen analyseren of uw producten voldoen volgens de wetgeving door middel van contaminanten onderzoek.
Symptomen van voedselgebonden botulisme
Vroege symptomen zijn onder meer duidelijke vermoeidheid, zwakte en duizeligheid, meestal gevolgd door wazig zicht, droge mond en moeite met slikken en spreken. Braken, diarree, constipatie en een opgeblazen gevoel in de buik kunnen ook voorkomen .