Wat joden mogen eten: koosjerVlees (o.a. runderen, schapen) en gevogelte (o.a. kip, eend, gans, kalkoen) uit ritueel geslachte dieren is koosjer. Joden mogen geen vis en vlees samen eten. Het moet gescheiden zijn door tussen beide gerechten een snede brood te eten of iets te drinken.
Aas en insecten met vleugels zijn verboden en niet alle vogels mogen gegeten worden. Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen.
Het woord koosjer betekent 'toegestaan'. Volgens de joodse spijswetten mag bijvoorbeeld alleen vlees gegeten worden van dieren met gespleten hoeven die herkauwen: vlees van koeien en schapen mag dus wel, maar dat van varkens niet, want die herkauwen niet.
Kreeft, garnalen, inktvis, haai, of mosselen zijn niet kosjer. Toch is het niet altijd duidelijk wat men onder schubben verstaat. Paling bijvoorbeeld heeft wel kleine schubben, maar die zitten onder een slijmlaag. Omdat het dier verder weinig op een vis lijkt, keuren rabbijnen paling toch af.
Kaas is altijd een melkproduct. Alleen kaas met een kosher certificering symbool mag worden gegeten, om er zo zeker van te zijn, dat er kosher gecertificeerd stremsel is gebruikt bij de productie. Fruit, groenten en granen. Alle fruit, groenten en granen zijn voor consumptie toegestaan.
Zoals bij elk voedsel moeten alle ingrediënten in de kaas en de apparatuur die tijdens het productieproces wordt gebruikt koosjer zijn. Een speciale regel in de Joodse wet maakt de koosjere certificering van kaas echter een stuk lastiger: kaas wordt alleen als koosjer beschouwd als deze onder voortdurend, ter plaatse rabbijns toezicht is gemaakt .
Tijdens het kookproces wordt de smaak van gevinas akum opgenomen in het water dat ook weiroom bevat. Veel mozzarellakaasmakers verkopen de weiroom die uit dit kookwater wordt gewonnen. Bijgevolg zal de aanwezigheid van deze weiroom in boter de boter niet koosjer maken.
Varkens zijn geen herkauwers, dus ze zijn niet koosjer. Dieren die in het water leven, kunnen alleen worden gegeten als ze vinnen en schubben hebben. Dit betekent dat garnalen, garnalen en inktvissen geen vissen zijn in de ware zin van het woord, en dus net zo niet-koosjer zijn als de paling die zijn vinnen door de evolutie is verloren .
Ook bij de bereiding van voedsel mogen vlees en melkproducten niet met elkaar in aanraking komen. Om deze reden hebben Joden een dubbel ingerichte keuken en twee serviezen. Iets koosjer maken wat niet koosjer was wordt ook wel kasjeren genoemd. Wel mag men eerst melkproducten nuttigen en daarna vlees.
Alle soorten pure chocolade zijn koosjer. Daarnaast zijn alle merken chocolade met K stempel erop ook koosjer. Dat zijn de meeste bekende merken gewoon. Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.
Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt.
Witte eieren uit de legbatterij bevatten bijna geen bloed of kleine stukjes vlees. Dat mogen Joden niet eten. De Joodse Omroep belicht het hoe en waarom beide niet in bruine eieren aanwezig zijn.
Vissen: Serveer geen vissen die geen schubben hebben (denk aan zwaardvis en paling) en geen schaal- en schelpdieren (dus geen garnalen, kreeft, mosselen, coquilles of krab). Wat wel? Alle vissen met vinnen schubben, zoals zalm, tonijn, tong, makreel, enzovoorts. Zoogdieren die in het water leven zijn niet kosjer.
Orthodoxe Joden drinken uitsluitend kosjere wijn. De wijn moet Kasjroet (“competent”) zijn. De achtergrond hiervan staat in de Thora. Als voedsel in overeenstemming is met de regels van kasjroet, dan noemt men het kosjer.
Alles wat niet is toegestaan is 'haram', zoals het eten van varkensvlees, de meeste insecten en het drinken van alcohol. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en halal vleesproducten. Zij hebben onderling soms een andere interpretatie van de regels op gebied van slachten.
Anti-Joodse maatregelen zijn maatregelen die tijdens het naziregime tegen de Joden werden ingesteld: o.a. ontneming staatsburgerschap; niet mogen bekleden van openbare ambten; uitsluiting van Joden voor onderwijs en banen; verlies van stemrecht, verbod op huwelijken en seksuele contacten tussen Joden en niet-Joden; in ...
Joden mogen geen vis en vlees samen eten. Het moet gescheiden zijn door tussen beide gerechten een snede brood te eten of iets te drinken. En er moet ook ander bestek gebruikt worden. Druivensap en wijn zijn koosjer als het hele productieproces onder rabbinaal toezicht gebeurt.
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
Moslims en joden eten doorgaans alleen respectievelijk halal en koosjer vlees. In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht.Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden.
Toch vermijden sommige mensen garnalen omdat ze veel cholesterol bevatten . Anderen maken zich zorgen dat garnalen besmet kunnen zijn met bacteriën of zware metalen. En omdat schelpdieren een van de grootste voedselallergenen zijn, kunnen garnalen bij sommige mensen een levensbedreigende reactie veroorzaken.
Om een waterdier koosjer te maken, moet het vinnen en schubben hebben die van de huid verwijderd kunnen worden. Als de schubben niet verwijderd kunnen worden, is de vis niet koosjer.
» Omdat de Thora alleen toestaat om dieren te eten die zowel herkauwen als gespleten hoeven hebben, is varkensvlees verboden. Dat geldt ook voor schelpdieren, kreeften, oesters, garnalen en mosselen, omdat het Oude Testament zegt om alleen vis met vinnen en schubben te eten . Een andere regel verbiedt het mengen van zuivel met vlees of gevogelte.
Boter met vet en cholesterol , vormt ook een uitdaging voor mensen die Kosher houden.
De laatste jaren is het kopen van koosjer voedsel een trend geworden, zelfs onder niet-Joden, omdat het een reputatie heeft van hogere kwaliteit of gezonder te zijn. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat koosjer voedsel gezonder is , en voor sommige groepen kan het zelfs slechter zijn voor de gezondheid.
Traditional Pesto Genovese is not permissible for people following a kosher diet unless every ingredient and process has been kosher-approved.