Wanneer je niet weet wat je gaat doen met je overleden huisdier kun je deze achterlaten voor destructie. Een overleden huisdier kan ook bij de gemeente ingeleverd worden op het gemeente (afval) depot. Daar kunnen dode huisdieren in een container worden gedeponeerd. Deze zullen worden aangeboden voor destructie.
Destructie. Destructie is de algemene afvoermethode van alle overleden dieren én dierlijk afval zoals slachtafval. Via de dierenarts of de gemeente kun je jouw dier ter destructie aanbieden. Na verzameling worden de dierlijke resten op vrij grootschalige wijze verwerkt en verbrand.
Vaak kunt u uw dode huisdier afgeven bij uw gemeente. Iedere gemeente is verplicht om via gemeentelijke verordeningen (zie artikel 3.5 van de Wet dieren) regels op te stellen voor dode gezelschapsdieren.
De dierenambulance kan zorgen voor het vervoer naar de dierenbegraafplaats.Dit houdt in dat het dier vernietigd wordt samen met andere dode dieren. Ook dode huisdieren waarvan wij na twee weken nog geen eigenaar hebben gevonden, gaan naar de destructie.
Wie moet ik bellen? Als je een dood dier aantreft, bel dan de dierenambulance. Binnen werktijden van de gemeentewerken, haalt de gemeente deze dieren op.Buiten werktijden haalt de dierenambulance de dieren op.
Een gevaarlijke situatie voor en met dieren op de weg kunt u melden bij de politie via 112. De meldkamer van de politie staat in direct contact met de verkeerscentrales van Rijkswaterstaat.
U kunt de dode vogel melden bij de terreinbeheerder. Dat kan bijvoorbeeld de gemeente, het waterschap of Rijkswaterstaat zijn. Deze terreinbeheerder moet de vogel opruimen. De terreinbeheerder kan hier eventueel de dierenambulance, de Dierenbescherming of een andere organisatie voor inzetten.
Als je onze dierenambulance inschakelt voor gewonde dieren, zwerfdieren of andere dieren die niet van jou zijn, hoef je natuurlijk niets te betalen.
▸Moet ik altijd betalen als mijn dier gevonden wordt? Ja, u bent altijd verantwoordelijk voor uw huisdier. U bent dan ook verplicht de kosten van vervoer, opvang en eventuele medische zorg te betalen, direct aan de chauffeur van de dierenambulance, of bij de opvang.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
'De toepassingen zijn zeer divers: van farmacie en sportdrankjes tot diervoeding uit slachtafval en energie uit de verwerking van kadavers. Want bij kolencentrales, cementovens en biodieselfabrikanten worden het diermeel en dierlijk vet dat we uit dode dieren produceren, weer omgezet in biobrandstof. '
De overleden dieren worden op de aangewezen inzamelpunten onder verantwoorde, discrete condities bewaard en volgens vastgelegde procedures opgehaald door Rendac. Kort samengevat zijn er teveel onwenselijke, onwerkbare en financiële consequenties verbonden aan het individueel aanbieden en ophalen van kleine huisdieren.
Praktisch alle overleden dieren uit de dierentuin worden naar de veterinair-medische Universiteit van Utrecht opgestuurd voor uitgebreid post mortem onderzoek. Het is belangrijk om te weten wat er aan een overleden dier scheelde.
Melding doen
Meldingen van dode dieren op autowegen kunt u doorgeven aan Rijkswaterstaat via 0800 8002.
Belangrijk is om het lichaam van je dier zo koel mogelijk te bewaren. Leg je overleden huisdier in de koelste ruimte op de grond, bijvoorbeeld op beton of plavuizen. Uiteraard uit de zon en niet bij de verwarming. Houd je overleden huisdier niet langer dan een dag thuis.
Jaarlijks redden de dierenambulances duizenden dieren. Dat zijn huisdieren zoals honden en katten, maar ook dieren in het wild zoals egels, vogels en hazen. Wilde dieren sterken aan in de wildopvang en worden daarna teruggeplaatst in de natuur. Van huisdieren proberen we de eigenaar te vinden.
Bel de gemeente of dierenambulance
Bel de gemeente of de dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Wanneer een huisdier bij de dierenarts wordt achtergelaten voor destructie worden daar kosten voor in rekening gebracht. De kosten verschillen per dierenarts en is afhankelijk van het soort huisdier en/of gewicht. Gemiddeld zullen de prijzen tussen de € 10,- en € 40,- liggen.
Een dierenambulance is er voor het vervoer van zieke, gewonde, zwervende of dode dieren naar bijvoorbeeld opvangcentra, dierenarts of dierenziekenhuis. De dierenambulance is daarom een noodzakelijk onderdeel in de keten van dierennoodhulp.
Soms kan dit een lastig klusje zijn. Een tip is om een doek over de duif te gooien. U kunt de duif dan met doek en al oppakken en in een doos doen. U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
Wij rijden voor alle gewonde, inheemse dieren, of dit nu een vogel, een muis of een marter is. Wel stellen onze telefonisten een aantal vragen om een helder beeld te krijgen van de situatie. Ook geven we je informatie over om te gaan met het wilde dier totdat onze dierenambulance ter plekke is.
De politie zal de faunabeheerder inschakelen om het gewonde dier op te sporen dan wel het overleden dier op te ruimen.
Treft u een overleden huisdier aan, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de plaatselijke dierenambulance of de Gemeente. Zij kunnen het overleden huisdier ophalen en nakijken of het dier gechipt is. Meld het overleden huisdier tevens aan bij Amivedi, als het kan met foto.
Bij de veearts Breng je kip naar de veearts of laat hem ophalen als je dit te moeilijk vindt. Hij bewaart het lichaam van je dier op een gekoelde plaats.