Je kan eenvoudig uitrekenen hoeveel kcal jij per minuut verbrandt met traplopen, namelijk: 0,13 x je gewicht gebaseerd op normaal de trap op lopen. Ga je in een hoger tempo zal dit natuurlijk vele malen hoger zijn. Als voorbeeld: weeg je 75 kilo, zal je dus 0,13 x 75 = 9.8 kcal per minuut verbranden.
Twee minuten traplopen heeft al een positief effect op de calorieverbranding. En ga je op een dag vaker met de trap, dan is het ook goed voor je gewicht, cholesterol en bloedsuiker. Met traplopen verbrand je ongeveer 10 calorieën per minuut.
Met traplopen verbrand je ongeveer 10 kcal per minuut. Dit is 560 kcal per uur. Met traplopen verbrand je zelfs meer calorieën dan met joggen: met 30 minuten joggen en 15 min traplopen (trap óp) verbrand je hetzelfde aantal calorieën. Wil je dus wat extra energie verbranden?
Trap op meest effectief
Neem dan af en toe de trap naar boven! Het blijkt dat langzaam de trap oplopen twee keer zoveel energie kost als wandelen op normaal tempo: door de trap te nemen verbrandt je dubbel zoveel calorieën. Zelfs de trap aflopen is effectiever dan wandelen op een platte ondergrond.
Intervaltraining is één van de beste manieren om vet te verbranden en je conditie te verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat 10 minuten traplopen per dag (inclusief opwarming & cooling down), het hart & vaatstelsel verbetert. Traplopen is intensiever dan joggen. In een kortere tijd verbrand je meer calorieën.
Meer zelfs dan je denkt: tot 50% van de maximale kracht in je knieën en zelfs tot wel 85% van de maximale kracht in je enkels. En ook je bovenbeenspieren, buikspieren en billen moeten hard aan het werk. Daarmee is traplopen een goede krachttraining, vergelijkbaar met de bekende squats!
Mensen zouden minstens vier tot acht traptreden moeten nemen voor het behalen van de meeste gezondheidsvoordelen.
Traplopen.
Zoals je wel weet, is het nemen van de trap natuurlijk altijd een beter idee dan de roltrap of lift. Bij traplopen gebruik je vooral je billen en bovenbenen - je spieren worden gestimuleerd en dat zorgt voor een betere doorbloeding. Je spieren worden warmer en dat trekt uiteindelijk de huid strak.
De training: Doe een warming-up van 10 minuten. Loop daarna 20 tot 30 seconden op gemiddeld tempo naar boven – zo rustig als nodig is om een tempo constant vast te houden – en loop zonder pauze weer naar beneden. Herhaal dit 30 minuten lang.
Wandelen, traplopen, fietsen, joggen, hardlopen zijn allemaal activiteiten die goed zijn voor je rug.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Om 500 kcal te verbranden moet iemand, van 57 kg, een uur lang roeien of 2 uur wandelen. Weeg je zwaarder, dan kost zo'n activiteit ook meer energie. Je zal dus met eenzelfde activiteit toch iets meer calorieën verbranden.
Touwtjespringen, hardlopen, taekwondo, traplopen en skeeleren zijn de top 5 activiteiten waarbij je de meeste calorieën per uur verbrand (meer dan 600 als je 73 kilo weegt). Kies je voor hardlopen, bedenk dat dan hardlopen blessuregevoelig is en je gewrichten sneller zullen slijten als je veel overgewicht hebt.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Per trede zou je zo'n 0,17 calorieën verbranden. Een normale verdieping telt tussen de 12 en de 20 trappen. Dus één verdieping oplopen zal je een dikke 3 calorieën laten verbranden. Met één verdieping maak je dus geen immens verschil.
Springend, rennend of ongecontroleerd de trap op en af is wel slecht voor de spieren en gewrichten van je hond. De krachten worden dan namelijk te heftig voor het lijf. Door de gebrekkige controle kunnen haarscheurtjes ontstaan en bijvoorbeeld in de ellebogen resulteren in elleboogdysplasie.
Peter: 'Bij traplopen gebruik je allerlei spiergroepen; bilspieren, quadriceps, kuitspieren, hamstrings en – in iets mindere mate – je core. Traplopen is een functionele oefening waarbij je grote groepen spieren tegelijkertijd traint en ook nog aan je conditie kunt werken.
Traplopen vereist veel energie en zet grote spiergroepen in beweging. Als je zo nu en dan een trap op en af loopt zal dit niet direct veel calorieën verbranden, maar je spieren moeten een grote krachtinspanning leveren waardoor je spieren snel groeien.
Met welke sporten kun je snel een goede conditie opbouwen? Klassieke duursporten zoals lopen, wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om je conditie op te bouwen. Maar je kunt evengoed kiezen voor alternatieven zoals nordic walking, skeeleren, mountainbiken, roeien, touwtjespringen, schaatsen...
Sommige vrouwen zijn trouwens genetisch gezegend van een ronde bilpartij, zonder hiervoor getraind te hebben. Mazzelaars! Maar voor iedereen die niet geboren is met de 'ronde billen genen', hierbij het verhaal erachter. De billen bestaan uit drie spieren: de Gluteus Minimus, Gluteus Medius en de Gluteus Maximus.
Je geeft te snel op
'Dat kost tijd: het duurt zo'n 6 tot 8 weken voordat je echt resultaten zult zien en grote spiergroepen zoals je billen, van vorm zullen veranderen. In die eerste weken geven veel mensen al op, omdat ze niet meteen de resultaten zien die ze zouden willen.
Je moet minstens drie dagen per week met gewichten trainen. Het onderzoek zegt dat op zijn minst minimaal twee dagen per week training nodig is om spiergroei te stimuleren. Hoe je je trainingen structureert en hoeveel dagen je aan krachttraining besteedt, hangt af van je huidige fitnessniveau.
Het skelet van een pup is nog niet verbeend. Daardoor kan belasting met een te hoge druk, problemen geven. Als de pup naar boven loopt op lage rug, heupen en knieën. Trap af lopen zorgt voor een verhoging van de belasting op schouders, ellebogen en polsen.
Zorg ervoor dat u zo dichtbij mogelijk bij de trapleuning staat. Als u de trap naar boven loopt, plaats dan eerst uw beste been een trede hoger en vervolgens uw slechte been en herhaal dit. Bij het naar beneden lopen plaatst u eerst uw slechte been een tree lager en vervolgens uw beste been.
Snakken naar adem is een teken van fysieke stress. Als je tijdens het hardlopen buiten adem raakt, dan is dat meestal een normale reactie van je lichaam op een stevige inspanning. Toch kunnen andere oorzaken het ademtekort veroorzaken, zoals astma, allergie, de combinatie van hitte en vochtigheid of hartproblemen.