Dus: een standaardwerkplek voor één persoon, die beschikt over een werktafel met flatscreen of laptop, schrijfvlak en een kast, moet een minimale oppervlakte van 7 m² hebben. Indien die persoon werkt met twee beeldschermen (twee flatscreens), komt hier 1 m² bij, waardoor in totaal 8 m² nodig is.
NEN 1824 (2010): Doorgangen
90 cm: ruimte achter bureau tot muur/kast/obstakel. 120 cm: doorgang als looproute. 120 cm: ruimte achter bureau met passagemogelijkheid. 180 cm: zitten rug aan rug.
“Gemiddeld rekenen we zo'n 10 à 12 m² per persoon. Een bedrijf van zo'n 20 medewerkers zit comfortabel in een kantoorruimte van 220 m². Hoe drukker, hoe meer ruimte je nodig hebt om het aangenaam te houden.
Wilt u dat iedereen kan zitten, reken dan 1,5 m2 per persoon. Als mensen ook deels aan statafels gaan staan, kunt u als richtlijn 1 m2 per persoon aanhouden. Het kan voorkomen dat u voor een bepaald feest of evenement een vergunning nodig heeft.
zorg voor een goed bureau in je thuiskantoor. Je bureau op je thuiswerkplek moet groot genoeg zijn om aan te werken. Zorg ervoor dat het bureaublad minimaal 120 cm breed en 80 cm diep is. Let er ook op dat je bureau niet te hoog of te laag is.
Als je aan je bureau zit moet de hoek van je boven- en onderbenen minimaal een hoek van 90 graden zijn. Gebruik indien nodig een voetsteun. Zorg dat je beeldscherm op ooghoogte staat en je loodrecht naar het scherm kijkt. Zet voorwerpen die je veel gebruikt binnen handbereik.
Zorg voor voldoende ruime doorgangen
Om toegankelijkheid van de individuele werkplekken mogelijk te maken, is steeds een doorgang van minstens 90 cm vereist. Met twee bureaus naast elkaar is er 120 cm vrije ruimte achter een bureau nodig en met een opstelling rug aan rug zelfs 180 cm (NEN 1824).
NEderlandse Norm
Een medewerker heeft minimaal 4m2 ruimte nodig. Dit is zonder meubilair gerekend. Stel: je wilt ook een kast plaatsen (1m2) en een bureau inclusief beeldscherm en schrijfvlak (2m2) dan moet je uitgaan van 7m2 kantoorruimte. Voor een vergaderruimte adviseert de NEN minimaal 2m2 per persoon.
De gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Nederland is ongeveer 135 euro. De prijzen lopen echter sterk uiteen en variëren van slechts 30 euro per m² tot zo veel als 500 per m² per jaar.
Om gezond en veilig te kunnen werken is voldoende (dag)licht nodig en gelden criteria voor temperatuur, ventilatie en geluid. Ook zijn er richtlijnen voor het aantal beschikbare vierkante meters per persoon, het daglicht, het meubilair en de werkapparatuur.
Hier geldt een flexfactor van 0,9 werkplekken per fte. Kantoren die deels worden aangepast aan het nieuwe werken. Hier geldt een flexfactor van 0,7 werkplekken per fte. Kantoren die volledig flexibel worden ingericht.
Het werkblad van een kantoor bureau dient minimaal 120 centimeter breed en 80 centimeter diep te zijn. Hierdoor heeft u voldoende ruimte om uw monitor(en) op een correcte afstand te plaatsen.
Een ergonomisch bureaublad is minimaal 80 cm diep en 120 cm breed. Een breedte van 160 cm is echter ideaal. Niet alleen op, maar ook onder het bureau is voldoende ruimte nodig. De gemiddelde mens beschikt immers over benen, die ergens een plek moeten vinden.
ARBO Bureau
De werkplek volgens de ARBO regels dient ook te zijn voorzien van bepaalde eisen aan het bureau. Het is belangrijk dat een bureau in hoogte verstelbaar is. Zo kunnen de juiste afmetingen voor het lichaam worden ingesteld. De hoogte moet kunnen variëren tussen de 62 tot 82 cm boven de vloer.
Beenruimte; zorg voor voldoende beenruimte onder je bureau met een minimale vrije ruimte van 65cm diep en 60cm breed.
Stel de hoogte van je stoel zo in dat dat je knieën in een hoek van 90° staan en je voeten plat op de grond staan. Heb je geen verstelbare stoel en is je stoel te hoog, dan kun je kiezen voor een voetensteun ter verhoging. Zet de tafel op ellebooghoogte. Stel de bovenkant van je beeldscherm af op ooghoogte.
Voor een ergonomische thuiswerkplek is een bureau dat groot genoeg is heel belangrijk. Houd minimaal 120 bij 80 centimeter aan. Een bureau moet ook de juiste hoogte hebben. Uiteraard kun je de hoogte van je bureaustoel verstellen en desnoods een voetenbankje gebruiken, maar aan een te laag bureau heb je niets.
Let op de positie van de deur. Plaats uw bureau zo dat u de deur in het oog hebt. Het hoofd hoeft natuurlijk niet precies in de richting van de deur te wijzen, maar het moet mogelijk zijn om de ingang van de ruimte met een korte beweging van het hoofd in het zicht te krijgen.
De locatie van het bureau
Het is belangrijk dat u een plek kiest waar u zich goed kunt concentreren. Bovendien is het aan te raden om het bureau in de buurt van een raam te plaatsen. Op deze manier krijgt u veel natuurlijk licht binnen. Licht zorgt voor meer energie, waardoor u prettiger en harder kunt werken.
Bij een grote bruiloft kent niet iedereen elkaar en heb je ook wat meer ruimte nodig. Bij een klein huisfeest waar iedereen elkaar goed kent is een knusse opstelling geen probleem. Volgens de NEN (certificeringsinstituut) verklaring mag je per vierkante meter vier mensen laten feesten.