Gelukkig trekken de meeste afkickverschijnselen van koffie binnen enkele dagen weer weg. Gedurende deze tijd kun je last hebben van onder andere: Hoofdpijn. Concentratieproblemen.
- Drink water. Jezelf hydrateren kan de symptomen van een overdosis inperken en zorgt ervoor dat de cafeïne in je lichaam sneller afbreekt. - Eet voedingsmiddelen met magnesium of kalium, die de cafeïne neutraliseren. Bananen en groene bladgroenten kunnen het bibberen en beven van onder meer je handen verminderen.
Daarnaast verbetert het een klein beetje je geheugen, alertheid en motivatie. Maar neem je er te veel van – dat verschilt sterk per persoon – dan kan je rusteloos worden, hartkloppingen, angstgevoelens, slaapproblemen en hoofdpijn krijgen.
Je lichaam wordt overstroomd met de adenosine, waardoor je snel moe wordt. Veel mensen zullen ook last hebben van een doffe hoofdpijn. 'Dat komt omdat cafeïne de bloedvaten in het brein vernauwt', weet professor Rogers. 'Als je stopt met drinken, is er een verhoogde bloedstroom, wat leidt tot hoofdpijn.
Ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen en hun duur verschillen per middel en mate van afhankelijkheid. Tot de mogelijke verschijnselen behoren spasmodermie, misselijkheid, diarree, onrustigheid, rillen, transpireren en slapeloosheid. Deze kunnen enkele dagen tot in extreme gevallen een maand aanhouden.
Hoe lang blijf je in herstel? Verslaving is een ongeneeslijke, chronische en progressieve ziekte, waar geen medicijn voor bestaat. Herstel goed mogelijk, maar alleen door hier constant aan te werken. Er bestaat niet zoiets als ex-verslaafd zijn, want we zien verslaving is een blijvende ziekte.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Conclusie. Cafeïnevrije koffie is niet kankerverwekkend en een prima alternatief voor wie nerveus wordt of slecht slaapt door veel koffie. De cafeïnevrije variant bevat wel nog sporen van cafeïne.
Het is de schuld van je genen
De gevoeligheid van de hersenen voor caffeine verschilt van persoon tot persoon en ligt totaal aan de grote van het gedeelte in de hersenen dat op caffeine reageert. De mensen waarbij de receptoren sterker reageren op caffeine, voelen zich na een kopje koffie meer on edge.
Zware koffiedrinkers kunnen bij stoppen lichte onthoudingsverschijnselen ervaren zoals: hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Maar echt verslaafd worden aan koffie is niet mogelijk. Wel kan je lichaam wennen aan koffie en de hoeveelheid cafeïne. Eén kopje koffie is dan niet meer genoeg om wakker te worden.
Koffie, thee, cacao en cafeïnehoudende cola stimuleren de zuurvorming in de maag, vooral als deze buiten de maaltijden gedronken worden. Ook cafeïnevrije koffie heeft een slechte invloed want deze bevat stoffen die de maag tot zuurvorming aanzetten. Wees dus matig met alcohol, (cafeïnevrije) koffie, thee en cacao.
De concentratie cafeïne in je bloed stijgt nog ongeveer drie kwartier verder. Na een uur neemt de hoeveelheid cafeïne in je bloed af. Hoe lang dat daalt, hangt van persoon tot persoon af. Bij sommige mensen blijft cafeïne tot 12 uur lang in het bloed.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Volgens het Voedingscentrum kan een gezonde volwassenen 400 milligram cafeïne per dag innemen, zonder negatieve effecten te verwachten. Dit komt neer op 4 koppen koffie. Echter: bij dit advies wordt niet alleen rekening gehouden met de koffie-inname, maar spreekt men ook over thee, chocolade en blikjes energiedrank.
Naast deze positieve effecten hangen er voor sommige mensen vooral nadelen aan het binnenkrijgen van cafeïne. Zo zou cafeïne hartkloppingen, een gevoel van angst, onrust, slapeloosheid en trillingen kunnen veroorzaken. Kortom, voor de een heeft het drinken van koffie met cafeïne voordelen, voor de ander juist niet.
Er zit dus eigenlijk altijd nog een beetje cafeïne in cafeïnevrije koffie, maar zo weinig dat jij of je lichaam er eigenlijk niks van merkt. De 'voordelen' van koffie vallen dus grotendeels weg: al is het nog steeds lekker, je zult er niet per se meer energie van krijgen.
Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan. In deze soorten thee zit geen cafeïne.
Het zenuwstelsel is veranderd: het aantal receptoren in de hersenen is door het vele gebruik afgenomen of er zijn in de lever extra enzymen ontwikkeld om de alcohol of andere drugs af te breken. Zweten, slecht slapen, maagklachten, misselijkheid; onrust ; angst; gespannenheid.
Bouw het langzaam af
Je kunt beter stukje bij beetje stoppen met koffie drinken. Drink je bijvoorbeeld 6 keer per dag een kop koffie? Schrap dan de eerste week 1 kopje, zodat je de rest van de week 5 kopjes per dag drinkt. Ga zo door tot je uiteindelijk geen koffie meer drinkt en bent afgekickt!
Te veel cafeïne binnenkrijgen kan leiden tot rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid (agitatie), hoofdpijn, beven (trillen), duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Door te veel cafeïne kun je ook moeite hebben met in slaap vallen en daardoor een slaaptekort krijgen.
In ernstige gevallen kunnen er epileptische insulten ontstaan. Ook kan je een delirium tremens terecht komen. Hierbij heeft iemand last van hallucinaties, desoriëntatie en geheugenverlies. Dit kan dodelijk aflopen.
De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen. Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen.
Bij het afkicken van alcohol door middel van cold turkey, stop je van het ene op het andere moment met drinken. Dit kan als voordeel hebben dat je door een relatief korte afkickpijn gaat en de verslaving niet verder wordt gevoed. Het nadeel van deze methode is dat de ontwenningsverschijnselen vaak nog heftiger zijn.
Cafeïne in het kopje koffie is de meest gebruikte drug op aarde. Cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in thee, de noten van de kolaboom, sommige frisdrank zoals cola en in chocola.