Jaarlijks krijgen bijna 6.800 mensen voor het eerst de diagnose blaaskanker. Dit zijn zowel invasieve als niet-invasieve tumoren. Blaaskanker komt ongeveer 3 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
De belangrijkste risicofactor voor blaaskanker is roken. 30 tot 40% van de mensen met blaaskanker hebben de ziekte gekregen door- dat zij rookten. Rokers hebben ongeveer 3 keer zoveel kans op blaaskanker dan niet-rokers.
Ieder jaar krijgen ongeveer 3.000 mensen in Nederland de diagnose blaaskanker. De ziekte treft vooral mensen van 60 jaar en ouder. Het grootste deel van de patiënten heeft een oppervlakkige vorm van blaaskanker. In een minderheid van de gevallen zijn de kankercellen in de spierlaag van de blaas gegroeid.
De 5-jaarsoverleving voor blaaskanker is 56%.Na 10 jaar is nog 46% van de mensen met blaaskanker in leven.
Blaastumoren kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren van de blaas worden goedaardige poliepen of benigne papillomen genoemd. De kans dat een tumor in de blaas goedaardig is, is ongeveer 5%. De resterende 95% is kwaadaardig; dan is sprake van kanker.
De prognose van patiënten met gevorderde blaaskanker is vooralsnog slecht. Na 5 jaar is gemiddeld slechts 1 op de 10 patiënten nog in leven.
Blaaskanker ontwikkeld zich meestal langzaam en komt vaker voor bij ouderen van boven de 60 jaar. Blaaskanker kent verschillende groeistadia, en de behandeling hangt af van het stadium waarin de tumor zich bevindt.
Als blaaskanker uitzaait naar andere plekken in het lichaam, is dat meestal naar de longen of de botten. Bij ruim 3 van de 10 mensen met uitzaaiingen van blaaskanker zitten de uitzaaiingen in de longen.
Blaaskanker zaait meestal uit naar de lymfeklieren, longen, lever en botten.
Want die is gemaakt voor opslag van urine, en urineleiders en plasbuis voor doorgang.” Niet alleen rokers, ook wie vroeger onveilig in de petrochemische industrie werkte had een verhoogde kans op blaaskanker. Een andere risicofactor is leeftijd. De meeste patiënten zijn tussen de 60 en 75.
Symptomen van blaaskanker kunnen zijn: bloed in de urine, pijnlijk, moeilijk of juist veel plassen, chronische blaasontsteking en buikpijn. Het kan voorkomen dat de ziekte pas wordt ontdekt wanneer er uitzaaiingen zijn en deze klachten veroorzaken in het lichaam.
Bloed of pijn bij het plassen zijn vaak de eerste klachten van blaaskanker. Blaaskanker groeit meestal langzaam. In het begin hebben de meeste mensen weinig of geen klachten. Blaaskanker wordt daarom vaak toevallig ontdekt.
Bij blaaskanker die in de blaasspier is gegroeid kunt u pijn in de zij of in het bekken voelen. U krijgt een CT-scan van de buik en borst, of een MRI van het bekken met een longfoto. Hiermee is te zien of er uitzaaiingen zijn. Als u geen uitzaaiingen heeft, kan behandeling u genezen.
Jaarlijks overlijden zo'n 1.300 mensen aan blaaskanker in Nederland. Bij ongeveer 5% van alle patiënten met blaaskanker zijn er uitzaaiingen bij diagnose. Als we alleen kijken naar patiënten met een invasieve vorm van blaaskanker, dan is dat ongeveer 1 op de 10.
Na de diagnose en behandeling krijg je de eerste 3 jaar meerdere controles.Daarna 2 jaar iedere 6 maanden.
Roken en werken met chemische stoffen zijn de belangrijkste oorzaken van blaaskanker. Behandelingen zijn: een blaasspoeling, operatie, bestraling en chemotherapie.
Ook zijn met een CT-scan uitzaaiingen in de longen te zien. Je kunt een CT-scan krijgen als blijkt dat je spierinvasieve blaaskanker hebt.
Er zijn verschillende onderzoeken om blaaskanker op te sporen. Een urineonderzoek kan afwijkende cellen vinden. Daarna is verder onderzoek nodig om te zien waar de tumor precies zit. Een echografie (onderzoek met geluidsgolven) van de nieren en van een gevulde blaas kan al een idee geven en is pijnloos.
Klachten en symptomen blaaskanker
Niet-spierinvasieve blaastumoren veroorzaken geen pijn in de blaasstreek, en leiden zelden tot urinewegklachten. Als wel klachten worden ervaren, dan betreft het vaak:Bloed in de urine (voor zowel mannen als vrouwen de meest voorkomende klacht)
'Het schijnt dat de tumor bij sommige patiënten wel 20 keer terugkeert en dat ze daarmee toch heel oud kunnen worden. De voortdurende controles die nodig zijn en de herhaalde chemotherapiespoelingen maken blaaskanker een zeer belastende vorm van kanker met een grote invloed op de kwaliteit van leven van patiënten.
Blaaskanker is een ziekte die zeker behandeld moet worden. De kans op overleven na de behandeling (prognose) is sterk afhankelijk van het stadium van de ziekte. Niet-spier-ingroeiend blaaskanker is een goed te behandelen ziekte met behoud van de blaas.
Een tumor die tot in die spierlaag doordringt wordt spierinvasieve blaaskanker genoemd. Een tumor die de holte van de blaas in groeit, zonder het dieper gelegen spierweefsel van de blaas aan te tasten heet niet-spierinvasieve blaaskanker.
Het hangt bijvoorbeeld af van hoeveel uitzaaiingen u heeft en hoe groot ze zijn. Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, kunt u meestal niet genezen. U kunt ook kiezen om geen behandeling te krijgen die kans geeft om te genezen. U kunt dan wel behandelingen krijgen tegen uw klachten.