Borstkanker, longkanker en kwaadaardige huidkanker (melanoom) zijn type tumoren die vaak uitzaaiingen geven in de
Alle kankersoorten kunnen uitzaaien naar de hersenen maar bij sommige vormen van kanker komt dit vaker voor. Bij longkanker, borstkanker en melanoom, bijvoorbeeld. De soort kanker bepaalt het soort hersenuitzaaiingen en hoe we ze behandelen.
De meeste mensen met hersenuitzaaiingen hebben een korte levensverwachting. Vaak gaat het om enkele maanden.Voor sommige mensen is de levensverwachting langer (soms jaren).
Elke vorm van kanker kan naar de hersenen uitzaaien. Uitzaaiingen naar de hersenen komen echter het vaakst voor bij longkanker, 30-50% van de patiënten met longkanker ontwikkelt in de loop van het ziektetraject een uitzaaiing naar de hersenen.
Longkanker verspreidt zich vaak naar andere delen van het lichaam. Het is ook een kankersoort waarbij er regelmatig uitzaaiingen naar de hersenen ontstaan. Ongeveer tien procent van de mensen met kleincellige longkanker heeft al uitzaaiingen in het hoofd.
Meestal zaait longkanker uit naar de lymfeklieren, botten, lever, hersenen, bijnieren en de andere long.
Specifieke palliatieve behandelingen bij longkanker zijn palliatieve radiotherapie, palliatieve chemotherapie en immunotherapie. Naast fysieke zorg en symptoombestrijding, horen ook het psychologische-, sociale- en zingevingsdomein tot de zorg in de palliatieve fase.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Longkanker is een weinig hoopvolle ziekte. Veruit de dodelijkste kankersoort die er is.
Maar de overlevingskansen verschillen sterk per soort kanker. Zo hebben patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker goede overlevingskansen (rond de 90%). Maar voor bijvoorbeeld patiënten met long- of alvleesklierkanker is de 5-jaarsoverleving veel slechter: voor longkanker 25% en bij alvleesklierkanker maar 5%.
Bij uitzaaiingen in de hersenen is het bijna nooit mogelijk om te genezen. De behandeling heeft vooral als doel om de groei van de hersenuitzaaiingen te remmen, je klachten te stabiliseren of te verminderen, en daarmee de kwaliteit van je leven te verbeteren.
Stadium IV
Bij gemetastaseerd SCLC bestaat de standaardbehandeling uit chemotherapie. De mediane overleving is 7 maanden, de eenjaarsoverleving 25%. De prognose is sterk afhankelijk van de performance score bij diagnose.
De meeste hersentumoren zijn erg kwaadaardig en groeien snel. Daardoor is het meestal binnen een maand of drie wel duidelijk dat er wat anders aan de hand is en wordt iemand doorgestuurd naar de neuroloog. Voor de overlevingskansen is deze vertraging overigens niet van belang: gliomen zijn ongeneeslijk.
Darmkanker-cellen kunnen via de bloedvaten of lymfevaten naar andere delen van het lichaam gaan. Dit zijn uitzaaiingen. Uitzaaiingen zitten het vaakst in de lever, longen en het buikvlies. Soms zijn er uitzaaiingen naar bijvoorbeeld de nieren, bijnieren, eierstokken, botten of hersenen.
Door kanker of de behandeling van kanker kun je last krijgen van cognitieve problemen, zoals geheugen- en concentratieproblemen. Chemotherapie kan een van de oorzaken zijn ('chemobrein'). Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 5 patiënten problemen krijgt met denken.
Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.
Dat komt omdat de Nederlandse bevolking groeit en omdat Nederlanders steeds ouder worden. Kanker komt het meest voor bij ouderen: een derde van de patiënten was in 2021 bij diagnose 75 jaar of ouder, ruim 40% was tussen de 60 en 75 jaar oud.
Kenmerkend voor gewichtstoename bij kanker is dat de lichaamssamenstelling verandert: de vetmassa neemt toe, terwijl de spiermassa afneemt. Hierdoor verslechtert de spierkracht en conditie van patiënten.
Overleving varieert sterk per soort kanker
Dit geldt onder andere voor kanker van de darm, blaas, nier, hoofd-hals en baarmoederhals. De groep met de laagste overleving (minder dan 30%) omvat onder andere longkanker, maag- en slokdarmkanker, alvleesklierkanker en acute myeloïde leukemie.
Van alle volwassen mensen met botkanker is na 5 jaar nog 67% in leven.De 10-jaarsoverleving ligt tussen de 50 en 55%.
Stadium IV is het laatste stadium van de indeling van kanker in fasen. Bij stadium IV is de kanker van verschillende grootte en is deze verspreid naar organen die verder weg liggen van de alvleesklier. Denk daarbij aan de lever, longen of de buikholte.
Over het algemeen gaan patiënten langzaam achteruit. Ze komen steeds minder uit bed, slapen een steeds groter deel van de dag en zijn de laatste uren tot dagen nauwelijks meer aanspreekbaar. Uiteindelijk glijden ze rustig weg. Wie in de allerlaatste fase veel klachten ervaart, kan ook kiezen voor palliatieve sedatie.
Longkanker is in Nederland – na prostaatkanker – de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen, met name in de leeftijd van 65 tot 80 jaar. De laatste jaren komt longkanker ook steeds vaker bij vrouwen voor. Longkanker komt het meest voor in de leeftijd van 55 tot 80 jaar. Onder de 40 jaar is longkanker zeldzaam.
Kan je door behandeling langer leven met stadium 4 niet-kleincellige longkanker? Stadia 4 bij niet-kleincellig longkanker is niet te genezen.