De bakmat heeft vele voordelen. Hij vervangt het bakpapier, is herbruikbaar, kan zowel in de oven als in de vriezer en kan als onderlegger worden gebruikt tijdens het kneden van deeg of het decoreren van taarten, koekjes en cakes.
Siliconen bakmat: moet de gladde kant boven of juist de ruwe? gladde kant boven!
De siliconen bakmat is bestendig voor de oven, vriezer, koelkast en vaatwasser.
Je kunt een siliconen bakmat in de vaatwasser schoonmaken, maar ze gaan langer mee als je ze met de hand afwast. Dat is ook niet echt moeilijk, omdat de gladde matten gemakkelijk schoon te maken zijn en er geen baksels aan blijven plakken.
Ook een siliconen bakmat is volgens de voedselveiligheidsexpert een veilige optie, mits je de oven niet hoger zet dan 250 graden. ,,Bij hogere temperaturen kan het materiaal afbreken, en het is niet echt gezond als dat in je eten terechtkomt.
Breng water met een flinke hoeveelheid schoonmaakazijn aan de kook en stop de siliconen bakvormen voorzichtig in de pan. Laat ze zo een paar minuten koken. Doof het vuur en laat nog 10 minuten staan. Haal de vormen uit het de pan en spoel na met schoon water.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Het is bedoeld om je bakplaat te beschermen, het eten niet aan te laten bakken en als je iets vets bereidt, komt het vet op het papier terecht en kun je het makkelijk weggooien. Je kunt er ook springvormen mee bekleden. Bakpapier geeft geen geur of smaak af.
Pas op!
Azijn en siliconen gaan namelijk niet goed samen. Veel randen in de badkamer zijn afgedicht met siliconenkit. Hier kan schoonmaakazijn veel schade aanrichten. Niet doen dus!
Er is een heel snelle manier om na te gaan of een bakblik of springvorm wel of niet in de vaatwasser mag. Blikken van onbedekt metaal, zoals staal en aluminium, mogen nooit in de vaatwasser. Bakblikken met een antikleeflaag van kunststof of bakblikken van siliconenmateriaal mogen dat wel.
Handige siliconen mat van Silikomart voor het maken van macarons. Deze macaron mat heeft 48 vormpjes, waar je 24 macarons mee kunt maken. Je spuit de macarons direct op de mat, door de iets opstaande rand blijven je macarons beter in vorm. Leg de mat voor het spuiten op de bakplaat, en spuit dan de macarons op.
De kant met de knipjes komt op de bodem. Het bakpapier mag best een stuk boven de rand uitsteken. Zo rijst het beslag mooi recht omhoog tijdens het bakken. Op deze manier kun je heel gemakkelijk je bakvormen bekleden!
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Om aanslag in de wc-pot te verwijderen, giet je simpelweg een flinke kop (schoonmaak)azijn in de wc. Laat dit een paar uur (of de hele nacht) zitten. Schrob de aanslag weg en spoel de wc vervolgens door. Als het nodig is, kun je dit proces een paar keer herhalen tot je wc-pot weer stralend schoon is.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Komt 'ie: het enige wat je hoeft te doen is bakpapier in de koekenpan leggen. Geen kans op aanbakken, wel heel veel kans op een super knapperig gebakken stukje vis. Knip een cirkel bakpapier ongeveer zo groot als je koekenpan, verwarm hier de boter of olie op en bak je vis zoals je dat normaal zou doen.
Aluminiumfolie in plaats van bakpapier
Als je koekjes of pizza's op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.
De bakmat heeft vele voordelen. Hij vervangt het bakpapier, is herbruikbaar, kan zowel in de oven als in de vriezer en kan als onderlegger worden gebruikt tijdens het kneden van deeg of het decoreren van taarten, koekjes en cakes.
4/ Koekjes bakken - Bakpapier
Geen bakpapier in huis? Dan kun je ook aluminiumfolie gebruiken. Je krijgt er alleen wel een ander resultaat door: het deeg van de koekjes zal namelijk harder worden en iets bruiner kleuren.
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
Het goede nieuws is dan weer dat er bij de productie van kwaliteitsvolle siliconen bakblikken een katalysator wordt gebruikt die deze chemische reactie (vorming van siloxanen) countert, namelijk platinum. Als je een dergelijk exemplaar koopt, zit je dus helemaal safe.
Bakvormen voor kleine en grote broden en voor ronde en vierkante broden. De broodvormen zijn gemaakt van metaal, siliconen en papier. Wil je een metalen broodvorm? Dan heb je de keuze uit aluminium, metaal met anti aanbaklaag, blauwstaal en silicone.
Was de vorm voor het eerste gebruik af, daarna afspoelen en goed afdrogen. Siliconen is hittebestendig tot 230°C en daardoor geschikt voor alle soorten gebak. Ook in de magnetron kun je de vormen gebruiken, maar niet op de 'crispy' stand. Naast hittebestendig is siliconen ook koudebestendig tot wel -60°C.
Als laatste is azijn of schoonmaakazijn niet het beste schoonmaakmiddel om je vloer mee te dweilen. Niet zo zeer omdat het niet schoon zou worden, maar vooral omdat er veel schoonmaakmiddelen zijn die een aangenamere geur verspreiden dan azijn.