Een hechtpleister die u zelf heeft aangebracht om een verband of gaasje op zijn plek te houden, kan wél worden verwijderd. U kunt de pleister losweken met (lauwwarm)water, zodat de pleister eenvoudig loslaat.
Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. De hechtstrips mogen na ….. dagen verwijderd worden. Verwijder de wondhechtstrips door ze van beide kanten van buiten naar binnen voorzichtig los te trekken om de wond niet opnieuw te openen.
Dep na het douchen de wond voorzichtig droog. Laat de hechtpleister met rust. Na 7 tot 10 dagen laat de hechtpleister vanzelf los. Als de randen van de hechtpleister eerder loslaten, kunt u deze afknippen.
Soms zitten er ook hechtpleisters (steristrips) op de wond. Deze mogen na vijf dagen verwijderd worden. Bij een orthopedische wond moeten de hechtpleisters 10 tot 12 dagen blijven zitten. Ze kunnen ook verwijderd worden bij de controleafspraak.
('Fysiologisch zoutoplossing') Dit kan je zelf maken, ongeveer een halve theelepel gewoon keukenzout in een half glas water oplossen (ongeveer zo zout als een traan).En daarmee maak je de pleister of het verbandgaas nat. Het losweken gaat beter / sneller dan met gewoon water.
Niet langer dan een dag. Een pleister vervult diverse functies. Zo helpt deze om het bloeden van de wond te stoppen.
De hechtpleister houdt de twee zijden van de wond nu tegen elkaar aan waardoor de genezing wordt bevorderd. De hechtstrips moeten droog blijven anders vallen zij er te snel af. Hechtpleisters vallen vanzelf van de wond.
Hechtpleisters Na 48 uur mag u kort douchen.
De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
Het verschil tussen een gewone pleister en een hechtpleister is dat een hechtpleister doorgaans alleen wordt gebruikt als er sprake is van een snee, met scherpe wondranden, die zo bij elkaar gebracht kunnen worden. Door de wond bij elkaar te brengen met een hechtpleister, kunt u het genezingsproces bespoedigen.
Als de wond geplakt is met hechtpleisters
De wond mag 3 dagen niet nat worden. Vooral de eerste 24 uur is de wond kwetsbaar. Laat de wond met rust en kom er niet aan. De hechtpleisters laten vanzelf los.
Hechtpleisters. De hechtpleisters (steristrips) vallen na enkele dagen vanzelf van de wond. Ze mogen niet nat worden. Gebruik geen crème, zalf of olie op de wond.
Hechtpleister aanbrengen
Voordat de hechtpleister geplakt wordt moeten de buitenkanten van de wond droog zijn, zodat de hechtpleisters hier goed geplakt kunnen worden. Vervolgens plakt u de hechtpleister aan één van de kanten van de wond. Het andere deel duwt u korterbij zodat de wondranden elkaar licht raken.
U moet de wond 24 uur droog houden. Na 24 uur mag de wond nat worden (douchen). Na zeven dagen mag u de strips zelf verwijderen. U mag zwemmen en baden na het verwijderen van de strips.
Let op: verwijder nooit zomaar zelf uw hechtingen, maar doe dit altijd in overleg met een arts.
Wanneer de randen tegen elkaar liggen, plak je het laatste stukje hechtstrip vast. Wanneer je dit doet met een afstand, tussen de strips, van ca 2 a 3 mm, zorge je voor een goede sluiting van de wond en een zo netjes mogelijk litteken.
Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken. De stelling is waar, met name bij ondiepe wonden. Maar waarom jeukt een wond? Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is.
De beschadigde huid hydrateren
Dé manier om een beschadigde huidbarrière te herstellen is: dagelijks meerdere malen insmeren met een crème, zodat je je huid hydrateert. Want dát heeft je huid nodig om mooi te helen: water. En laat water nou juist datgene zijn wat je beschadigde huid niet meer vast kan houden.
Druk de hechtstrip goed aan. Breng vervolgens de wondranden met de vingers bij elkaar en plak de andere helft van de hechtstrip aan de andere zijde van de wond. Blijf de wondranden bijeen houden totdat er meerdere hechtstrips zijn aangebracht.
Als er te veel spanning op de wond komt te staan, kan het zijn dat de hechtingen losspringen of knappen. De wond kan dan openspringen.
Wanneer wonden gehecht of geplakt zijn met de hechtpleister dan is het essentieel om de wond gedurende een halve dag droog te houden. Maar wanneer de wond in een ziekenhuis is behandeld met hechtpleisters dan is het belangrijk circa. 24 uur te wachten op complete droging.
Gebruik dan ook een pleister of gaasverband. U kunt het verband laten zitten tot de hechtingen worden verwijderd. Komt er toch nog vocht door het gaas, dan kunt u het tussendoor verwisselen. Na een aantal dagen geneest de wond en is hij droog.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.