Haaruitvaldoor anticonceptiepillen is meestal tijdelijk. Je haar zoy binnen een paar maanden moeten stoppen met uitvallen als je lichaam went aan de nieuwe hormoonspiegels. Blijft het toch een probleem, raadpleeg dan je huisarts voor andere mogelijkheden.
Wanneer stoppen met de pil tot haaruitval leidt
Het stoppen met anticonceptie op basis van alleen progestageen zal een positief effect op de haarkwaliteit hebben, terwijl het stoppen met anticonceptie op basis van oestrogeen en progestageen (androgeen like) ook tot verspreide haaruitval kan leiden.
Veroorzaakt het stoppen met de pil haaruitval? Als u van anticonceptiepil verandert of het gebruik stopt kan dit telogeen effluvium veroorzaken. Een tijdelijke vorm van haarverlies als gevolg van fysieke of psychische stress. Het haarverlies stopt binnen enkele maanden.
Door het slikken van een anticonceptiepil met cyproteronacetaat kan het hoofdhaar bij vrouwen dus toenemen of beter gezegd minder erg uitvallen. Ook is het mogelijk dat het aantal lichaamsharen (haren op bovenlip, borsthaar, etc) afneemt.
Proteïnen in vlees, kaas, eieren, linzen, bonen, eieren en vis zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei. Ook vitamine B, omega-3 vetzuren, ijzer en water bevorderen de haargroei.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
Het onmisbare boodschappenlijstje en voedingsmiddelen tegen haaruitval: Linzen en eigeel zijn rijk aan eiwitten, vitamine B, ijzer, zwavel en zink. Tank eiwitten bij met soja, bonen, vlees en kaas. Vul uw gehalte aan vitamine B en magnesium terug aan met droge groenten, vis, bananen en avocado's.
Vrouwen die een genetische aanleg hebben voor hormoon gerelateerd haarverlies kunnen vormen van kaalheid ontwikkelen door het gebruik van de pil. Ook vrouwen die erg gevoelig zijn voor hormonale schommelingen lopen het risico om kale plekken te krijgen of last te krijgen van haaruitval.
De Diane pil, ook wel de Diane 35 ® pil genoemd, kan bij vrouwen worden gebruikt om verdere haaruitval tegen te gaan. De Diane pil is net als Dutasteride een behoorlijk zwaar haargroeimiddel/medicijn. De Diane pil bevat cyproteronacetaat en ethinylestradiol.
Voeding is belangrijk voor een gezonde hoofdhuid en haar. Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
Klachten na stoppen met de pil
Doordat de hormonen die je cyclus verzorgen weer vrij spel krijgen kun je klachten krijgen die vrouwen die geen pil gebruikt hebben zullen herkennen: Buikkrampen. Misselijkheid. Opgezette buik.
Hoe lang duurt het voordat effecten van de pil afnemen? Het hormonale effect van de pil is in principe na een week weg. Je kan hierna weer ongesteld worden. Dit gebeurt meestal binnen vier weken en je menstruatie zal weer als vanouds zijn – wat voor veel vrouwen een reden is om juist NIET te stoppen met de pil.
Kun je zomaar stoppen of moet je naar de huisarts? Als je wil stoppen met de pil, kun je dat gewoon op elk moment doen.
De dermatoloog is de deskundige bij uitstek om de oorzaak van haaruitval te achterhalen. De dermatoloog kan naast nauwkeurige inspectie van de hoofdhuid (al dan niet met een loep) tevens aanvullend onderzoek doen, zoals bloedonderzoek en in een enkel geval wordt zelfs een biopt uit de hoofdhuid genomen.
Bij acuut telogeen effluvium is geen aanvullende behandeling nodig. Dit herstelt vanzelf, binnen drie tot twaalf maanden na wegnemen van de oorzaak. In geval van een chronisch telogeen effluvium treedt geleidelijk herstel op als de oorzaak weggenomen wordt.
U kunt de haren scheren, harsen, epileren en bleken. Door behandeling met laser blijven de haren meestal lang weg. De anticonceptiepil kan helpen tegen te veel haargroei.
Telogeen haarverlies is een overmatige uitval van haren door een verstoring van de haargroeicyclus.
Het is een zogenaamde sub-50-pil. Dit betekent dat deze pil minder dan 50 microgram oestrogeenhormoon per pil bevat. Ethinylestradiol en levonorgestrel zijn vrouwelijke geslachtshormonen. Ethinylestradiol is een oestrogeenhormoon en levonorgestrel een progestageenhormoon.
De meeste gevallen van plotselinge haaruitval bij vrouwen zijn veroorzaakt door telogen effluvium. Telogen effluvium is de op een na meest voorkomende vorm van haaruitval bij vrouwen. Telogen effluvium begint wanneer een stressvolle gebeurtenis ervoor zorgt dat actief groeiende haren niet meer groeien.
Minoxidil verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Bij hoge bloeddruk, als andere medicijnen niet voldoende werken. Het effect komt geleidelijk binnen een paar weken tot stand. Dan is te meten hoeveel uw bloeddruk is gedaald.
Zoely is een anticonceptiepil waarmee je zwangerschap kunt voorkomen. In dit type pil zitten 2 verschillende hormonen. Het wordt daarom ook wel een combinatiepil genoemd.
Denk dan vooral aan vitamine D, biotine, ijzer en zink. Naast bovengenoemde vitamines en mineralen kan ook eiwit, ook wel proteïne genoemd, helpen tegen haarverlies. Eiwitten bevatten namelijk keratine, waar ook ons haar uit is opgebouwd.
Enkele symptomen die vaak opgemerkt worden bij stress gerelateerde haaruitval, zijn dunner wordend haar, kalende plekken, haar dat in plukjes uitvalt, kaalheid en een toename van haar in het doucheputje, op een hoofdkussen en in een kam.
Haaruitval verminderen: groene thee of zwarte thee. Haargroei stimuleren: groene thee, hibiscusthee. Haar versterken of verdikken: zwarte thee. Roos bestrijden: groene thee, brandnetelthee.