De activa worden, kort gezegd, gevormd door de bezittingen, zoals geldtegoeden, gebouwen, goederen, e.d., en de passiva bestaan uit het eigen vermogen en het vreemd vermogen (geleend geld, schulden), dus de middelen waarmee de activa gefinancierd zijn.
De activazijde van de balans bestaat uit alle bezittingen van een bedrijf. Je kunt hierbij denken aan het geld dat je op de bank hebt staan, maar ook de computer die je voor je onderneming hebt gekocht. Al die dingen die je "actief" in je bezit hebt vind je terug aan de linkerkant, de activazijde van de balans.
Activa zijn bezittingen en passiva zijn de schulden van een onderneming. Hoeveel zakelijk geld jouw bedrijf volgens de balans heeft staat op de activazijde. Daarnaast is op de passivazijde te zien wie de eigenaar van dat geld is.
Passiva omvatten de leningen, voorzieningen voor uitgestelde opbrengsten en uitgaven. Als voorbeeld: de onbetaalde waarde van een hypotheek of geld dat aan leveranciers verschuldigd is, worden als passiva beschouwd.
Wat valt er onder de passiva? De passiva zijn het eigen vermogen en het vreemd vermogen van een onderneming. Op de debetzijde van de balans staan alle bezittingen van de onderneming, aan de andere kant (doorgaans de rechterkolom) staat hoe die bezittingen zijn gefinancierd.
Activa zijn alle bezittingen van een persoon of bedrijf. Bij beleggingen gaat het om middelen als aandelen, obligaties, vastgoed, cash, munten et cetera. Tegenover activa staan passiva, dit zijn juist de schulden van een persoon of bedrijf.
Het eigen vermogen is, samen met de schulden, onderdeel van de zogenaamde 'passiva' op de balans.
Het eigen vermogen zet je als post onder 'Passiva' op de balans, samen met de schulden. Het wordt namelijk gezien als schuld aan de eigenaars van het bedrijf. Het eigen vermogen is het kapitaal dat meteen beschikbaar is en bij de onderneming zelf hoort.
Een ander woord voor passiva is schulden. Passiva zijn alle bronnen waarmee een onderneming gefinancierd is.
In essentie is eigen vermogen het saldo van de bezittingen ('activa') en schulden ('passiva') van je eigen onderneming of organisatie.
Op de balans staat een verlies aan de creditzijde, maar dan als negatief bedrag.
De activa worden, kort gezegd, gevormd door de bezittingen, zoals geldtegoeden, gebouwen, goederen, e.d., en de passiva bestaan uit het eigen vermogen en het vreemd vermogen (geleend geld, schulden), dus de middelen waarmee de activa gefinancierd zijn.
Betekenis in een boekhouding:
Debet en Credit wordt in de boekhouding gebruikt om aan te geven of er geld bij de organisatie waarover de boekhouding gaat weg gaat (Debet), of er geld binnenkomt (Credit).
In principe zie je op de balans hoe je de activa die je bezit kunt betalen met de passiva. Daarom moeten de activa en passiva altijd met elkaar in evenwicht zijn. Daarmee zorg je ervoor dat je jouw financiën beter kunt verantwoorden. Het feit dat beide zijdes gebalanceerd moeten zijn verklaart meteen de naam!
Zit er een verschil tussen je activa en passiva, dan kun je niet verder. Heb je een klein verschil (minder dan € 25)? Corrigeer in dat geval je Eigen vermogen (Boekwaarde einde boekjaar) met het verschil.
Er zijn twee soorten activa. Vlottende activa en vaste activa. Simpel gezegd zijn vlottende activa voorraden en onderdelen die nodig zijn voor het economische proces van de onderneming. Vaste activa zijn onderdelen die in bezit zijn voor een langere periode.
Een zin in het actief wordt ook een actieve zin genoemd. Een zin in het passief wordt ook een passieve zin genoemd. In een actieve zin is de persoon of zaak die de handeling uitvoert, het onderwerp van de zin.
Het eigen vermogen is gelijk aan alle bezittingingen minus alle schulden, ofwel de activa minus de passiva. Het eigen vermogen is onderdeel van de balans van de administratie van je bedrijf. De centrale vraag die je hierbij altijd kunt stellen is: "Wat is mijn bezit en wat is hiervan geleend?"
Solvabiliteit is een veelgebruikte berekening die iets zegt over de financiële weerbaarheid van je onderneming. Het gaat hierbij om de verhouding tussen de bezittingen en schulden in het bedrijf, ook wel eigen vermogen en vreemd vermogen genoemd.
Vermogen is de waarde van uw bezittingen min uw schulden. Wat u wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij uw belastingaangifte. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of het buitenland tellen bijvoorbeeld mee. Maar het huis waarin u woont en uw auto tellen níét mee als vermogen.
Een gezonde solvabiliteitsratio verschilt per sector, maar over het algemeen wordt een ratio van 20% tot 40% als acceptabel beschouwd. Een hogere ratio geeft aan dat een bedrijf meer eigen vermogen heeft ten opzichte van zijn vreemd vermogen, wat duidt op een sterkere financiële positie en meer stabiliteit.
Het aandelenkapitaal is een deel van de passiva van een onderneming. Het aandelenkapitaal is onderdeel van het eigen vermogen. Het is het vermogen dat is verkregen door de uitgifte van aandelen. De aandelen op de balans staan altijd genoteerd tegen de nominale waarde van de aandelen.
U hoeft niet alle bezittingen op te geven. Bijvoorbeeld aandelen die bij uw aanmerkelijk belang horen (box 2) of uw eigen woning die in box 1 valt. Ook mag u niet alle schulden in mindering brengen op uw bezittingen.
Het eigen vermogen is een schuld
Ondanks het feit dat het eigen vermogen dus middelen van de onderneming zijn, staat het toch aan de creditzijde van uw balans. Dit omdat het eigen vermogen boekhoudkundig wordt bekeken als een schuld die het bedrijf heeft ten opzichte van de ondernemers en de aandeelhouders.
De balans heeft altijd een linker- en rechterkant. Links is de debetzijde en staan de bezittingen van de onderneming, die noemen we de activa. Rechts is de creditzijde, hier zien we het eigen vermogen en de schulden die je nog moet betalen, de passiva. Debet en credit zijn afgeleid van het Latijn.