Gember kan de groei van verschillende bacteriën afremmen. Op deze manier kan het helpen om je mond en je gebit gezond te houden. Het gaat namelijk ook bacteriën tegen die gelinkt worden aan tandvleesontstekingen.
Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine, kan gember bijwerkingen hebben zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Verder kan je ook last hebben van brandend maagzuur, oprispingen en diarree. Het actieve ingrediënt in gember, gingerols, versnelt de vertering van voedsel.
Hoewel gember bij veel mensen juist misselijkheid kan verminderen en het de spijsvertering een oppepper geeft, kan het ook zorgen voor maag- en darmklachten. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine krijgen sommige mensen last van een opgeblazen gevoel of maagklachten.
Hoeveel gember mag je per dag
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen. Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Overmatig gebruik kan problemen geven met je maag en/of darmen. Als je teveel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt.
Gember zorgt ervoor dat je huid een gezonde glans en een egalere teint krijgt. Hiermee gaat het vroegtijdige huidveroudering tegen. Wanneer je last hebt van veel acne kan gember helpen je huid te kalmeren. Dit komt door de zuiverende en ontstekingsremmende werking.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Gember werkt ontstekingsremmend door de actieve stoffen gingerol en paradol. Gember heeft nog veel meer voordelen. Het beschermt het darmslijmvlies, voorkomt misselijkheid en heeft antivirale eigenschappen. Omdat gember endorfine activeert zorgt het ook voor een geluksgevoel en kan het pijn onderdrukken.
Sterker nog, te veel gember kan gevaarlijk zijn. Zo kan een overdosis van de superfood je bloeddruk verlagen. In ernstige gevallen kan dat leiden tot een onregelmatige hartslag. Daarbij zou het zelfs bloedingen kunnen veroorzaken vanwege zijn bloedverdunnende eigenschappen.
Gember is heel veelzijdig: van curry's tot het drinken van gemberthee en van gemberkoekjes tot -shots. Gezond is het zeker, want het bevat allerlei antioxidanten, vitamines, mineralen en essentiële oliën. Een gemakkelijke manier om gember toe te voegen aan je dagelijkse voeding is het drinken van gemberthee.
Naast fluoride hebben je tanden en kiezen baat bij voldoende mineralen en vitamines. Vooral calcium, magnesium en vitamine A, D en K2 zijn onmisbaar voor een gezond en sterk gebit.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Kan ik iets doen om mijn tandglazuur sterker te maken? Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Gember zorgt voor een verbetering van de bloedcirculatie naar je hoofdhuid. Goede bloedsomloop kan je haargroei stimuleren. Je haarlokken kunnen versterkt worden dankzij de hoeveelheid vitamines, vetzuren en mineralen dat gember bevat. Gember kun je ook gebruiken als je last hebt van roos.
Gember helpt slap, futloos haar te versterken, gaat gespleten haarpunten tegen en brengt glans terug.
Door gember kan je lever het minder zwaar hebben om zich van de gifstoffen te ontdoen. Een hoge dosis gember toonde na 3 maanden inname aan dat de leverwaarden sterk waren verbetert. Ook nam de insulinegevoeligheid toe, terwijl ontstekingsstoffen afnemen.
De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken. Hoe ouder de gember, hoe taaier en droger de schil.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
Gember kan het risico op bloeding verhogen als het samen wordt ingenomen met geneesmiddelen die invloed hebben op de stolling en de neiging tot bloeden, zoals aspirine, anticoagulantia zoals vitamin K antagonisten, heparine, bloedplaatjes- aggregatieremmers zoals clopidogrel, en niet-steroïde ontstekingsremmers zoals ...
Gember werkt vochtafdrijvend en koortswerend. Bovendien helpt gember bij verkoudheid en hoest. Gember bevat veel magnesium en fosfor.
Gember bevat een chemische stof die 'gingerol' heet. Gingerol prikkelt onze smaakpapillen een beetje zoals peper dat ook doet.
Let op! Gember is een bloedverdunner, als je een heerlijke kop gemberthee gaat drinken, is het niet aan te raden om vlak ervoor of daarna een paracetamol of andere bloedverdunners in te nemen.