Kleding en schoenen die je zelf niet meer draagt, kun je inleveren in een textielbak of kledingzak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak. De kringloopwinkel of tweedehandszaak is blij met kleding, schoenen en accessoires die nog goed zijn.
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt herbruikbare spullen ook naar de kringloopwinkel brengen. Sommige goede doelen zamelen oude kleding huis-aan-huis in.
Mocht je die niet in de buurt hebben of zijn je schoenen helemaal versleten, dan kun je ze meestal ook naar een kledingbak of de milieustraat brengen. Maar soms ook naar een schoenenwinkel (bijvoorbeeld Nelson) of outdoorwinkel (bijvoorbeeld Bever). Lever schoenen per paar samengebonden aan in de kledingcontainer.
Wat kan zeker NIET: Matrassen, zetelkussens, tapijten/vast tapijt, elektrische dekens, nat en/of besmeurd textiel.
Kleding en schoenen die je zelf niet meer draagt, kun je inleveren in een textielbak of kledingzak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak. De kringloopwinkel of tweedehandszaak is blij met kleding, schoenen en accessoires die nog goed zijn.
Mocht je die niet in de buurt hebben of is het helemaal versleten, dan kun je het ook naar een kledingbak of naar de milieustraat brengen. Lappen die kleiner dan 30x30 cm zijn, kan het recyclebedrijf niet sorteren en kunnen zelfs voor storingen in de sorteermachine zorgen. Gooi die daarom bij het restafval.
Schoenen, beddengoed, knuffels, broeken, dekbedovertrekken, dekens, gordijnen, hemden, jassen, lakens, onderkleding, riemen, rokken, sokken, washandjes, zwemkleding, kousen, het mag allemaal in de kledingcontainer.
Hoewel we de meeste mensen heus dagelijks een schoon setje aantrekken en het onderstuk regelmatig op hoge temperatuur wassen, doe je er alsnog goed aan om de boel eens in de zoveel tijd te vervangen. Om precies te zijn: Ć©Ć©n keer per jaar.
De meest klassieke optie is een schoenenplank waarop je je schoenen kan ordenen door de paren die je het meest draagt binnen handbereik te plaatsen. Om je schoenen te beschermen tegen licht en stof kan je ze na het dragen opbergen in schoenhoezen, of gewoon in hun originele kartonnen doos.
Een schoen die veel gedragen worden slijt natuurlijk ook een stuk sneller. Gemiddeld kan er op een schoen zo'n 1000 tot 1500 km gelopen worden. Maar aangezien het aantal kilometers niet zo veel zeggen, gaan we er van uit dat van een paar schoenen die dagelijks gedragen worden ongeveer een jaar mee gaan.
De levensduur van werkschoenen varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type schoen, het materiaal en de dagelijkse blootstelling aan zware omstandigheden. Over het algemeen kan men echter verwachten dat werkschoenen gemiddeld tussen de zes maanden en twee jaar meegaan.
Bijna 70% van het ingeleverde textiel kan opnieuw als kleding worden gedragen. Een deel daarvan gaat naar kringloopwinkels in Nederland. De rest krijgt een bestemming in het buitenland.
Textielzakken. De Zak van Max' was de eerste inzamelzak voor gebruikte kleding, vernoemd naar Max Tailleur. Met de opbrengst van deze in 1967 geĆÆntroduceerde actie werd onderzoek naar reuma bekostigd. De Zak van Max' was de eerste inzamelzak voor gebruikte kleding, vernoemd naar Max Tailleur.
Het is mogelijk om uw schoenen in de wasmachine te wassen, maar niet alle paren kunnen gewassen worden. Canvas schoenen zoals Converse, Bensimon en andere kunnen in de machine gewassen worden. Schoenen van leer, kunstleer of suĆØde kunnen niet in de machine gewassen worden en zullen er waarschijnlijk vervormd uit komen.
"Schimmels en bacteriƫn kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
Er zit een opening tussen je wasmachine en de trommel, deze opening wordt iets groter naarmate de trommel draait. De opening is te groot voor grotere kledingstukken maar perfect voor sokken. Wanneer het water na de wasbeurt wegstroomt kan het dus zo zijn dat het water je sok meesleurt in deze opening.
Als je nieuwe sokken gelijk aantrekt zonder ze eerst te wassen is de kans groot dat bij de tenen of bij de hak extra snel kale of dunne plekjes ontstaan. Daarbij neemt garen dat nog niet gewassen is geen vocht op waardoor je sokken minder goed ademen.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar.Daarom horen ze bij het restafval.
Katoenen sokken kun je op 60 graden wassen of op 95 graden als ze heel vies zijn. Synthetische sokken kun je op maximaal 30 tot 40 graden wassen.
Bij de website Cash4YourFashion.nl kun je letterlijk cash vangen voor jouw kleding die je niet meer draagt. Oude kleding, schoenen en tassen kun je nu een tweede leven geven via Cash4YourFashion. Consumenten kunnen hun spullen in een doos of vuilniszak stoppen en naar de inzameldepots van Cash4YourFashion brengen.
Voor het inleveren van kleding of textiel kunt u rekenen dat u tussen ā¬ 0,5 en ā¬ 0,25 per kg krijg voor uw kleding of textiel.
Naast kleding kun je ook bedtextiel, schoenen, woontextiel en kledingaccessoires inleveren in de kledingcontainers. Denk bij bedtextiel aan lakens en hoezen en bij woontextiel aan bijvoorbeeld hand- en theedoeken of gordijnen. Accessoires zijn petten, tassen, riemen en dassen.