Borderline cliënten of mensen met borderline trekken gedragen zich erg impulsief en kunnen de gevolgen van deze impulsieve daden niet overzien. Ze zijn gevoelig voor verslaving aan alcohol, drugs of medicijnen, kunnen impulsief zijn met geld of wisselende seksuele contacten.
Kernelementen van de borderline-persoonlijkheid zijn een instabiel zelfbeeld, instabiele persoonlijke doelstellingen en interpersoonlijke relaties, wisselende stemmingen, impulsiviteit, risicovol gedrag en/of vijandigheid.
Borderliners zijn heel gevoelige, goedhartige en zorgzame mensen. Manipulatie is dat je nadenkt over een strategie om te krijgen wat je wilt. Als je aan borderline lijdt, denk je daar niet aan – je doet gewoon. En je hebt vaak veel spijt van de dingen die je doet en zegt, en zou willen dat je je beter kon beheersen.
Ze hebben een instabiel, negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Ze vinden het moeilijk om te weten wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Zelfmoordgedachten en zelfbeschadiging komen ook voor bij borderline. Een borderline-persoonlijkheidsstoornis kan voor moeilijkheden zorgen in het dagelijks leven.
Zeker kan dat. Het grootste probleem dat borderliners hebben is dat ze zelf niet kunnen voelen dat een ánder van hen houdt. Borderliners leven met heel veel angst, en een van hun meest basale angsten is om verlaten te worden.
Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis zijn vaak niet zo goed in liegen. Ze kunnen je wel kwalijk nemen dat je ze een eerlijke vraag stelt.
Daarom mag er ook een keer worden ingezoomd op de positieve eigenschappen die kunnen voorkomen bij BPS. Kathelijn: 'Iedereen die ik ken met borderline is super creatief en heel erg empathisch. Juist omdat ze alles zo diep voelen kunnen ze, als het niet over henzelf gaat, met je meevoelen en heel supportive zijn.
Deze angst kan oplopen tot extreme paniek op momenten dat zij alleen zijn of zich alleen voelen. Dit zullen zij dan ook, op soms krampachtige wijze, proberen te vermijden. Aan de andere kant levert de nabijheid van anderen ook weer vaak conflicten op! Zo krijg je een patroon van aantrekken en afstoten.
Op het eerste oog lijkt narcisme inderdaad eerder voor te komen bij mannen dan bij vrouwen. 18 procent mannen tegenover 6 procent vrouwen. Eén van de oorzaken daarvan kan zijn dat vrouwen eerder de diagnose van borderline krijgen dan mannen. Narcisme en borderline hebben namelijk overeenkomsten.
Mensen met borderline doen er alles aan om verlating of afwijzing door anderen te voorkomen. Ze kunnen moeilijk alleen zijn. Ook zijn ze erg gevoelig voor veranderingen in de omgeving. Dit kan leiden tot intense verlatingsangst en ongepaste woede.
Een (liefdes)relatie is vaak intens en van korte duur doordat deze bestaat uit aantrekken en afstoten. Iemand met borderline kan zich erg leeg, onbegrepen en eenzaam voelen. Diegene heeft vaak het gevoel er helemaal alleen voor te staan en ervaart of denkt dat de omgeving weinig of geen begrip toont.
Mensen met borderline zijn vaak empathische, gevoelige mensen en hebben daarom meer aandacht voor de behoeften en problemen van de ander. Daarnaast zijn ze vaak een vrolijk en spontaan gezelschap. Ik denk zelf dat het belangrijk is dat we ook een onderscheid maken tussen de persoon en zijn of haar ziekte.
Patiënten hebben meestal een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde: ze voelen weinig respect voor zichzelf. U bent heel gevoelig voor kritiek of afwijzing. Opmerkingen voelen vaak op als kritiek, terwijl ze niet zo bedoeld zijn.
Mensen met de borderline persoonlijkheidsstoornis hebben grote moeite met het reguleren van hun emoties. Ze ervaren emoties veel heftiger dan anderen en weten niet hoe ze die gevoelens onder controle kunnen krijgen – ze worden er door overspoeld.
Iemand met borderline heeft een psychische stoornis en heeft behandeling nodig. Geef je grenzen aan. Maak duidelijke afspraken over wanneer en hoe vaak je iemand wilt zien en wanneer je kunt helpen. Vertel het ook als er dingen goed gaan.
Het kan veel inspanning van beide partners vereisen, maar langdurige relaties zijn mogelijk voor mensen met borderline. Door te leren omgaan met de borderline-persoonlijkheidsstoornis van je geliefde, kun je een sterkere relatie creëren en tegelijkertijd stappen zetten naar herstel.
Mensen met borderline leiden emotioneel instabiele levens. Ze hebben vaak heftige emoties, hebben die niet altijd onder controle en huilen vaker.
Borderline kenmerkt zich door instabiliteit en veel abrupte veranderingen in gevoelens, stemmingen, relaties, zelfbeeld en gedrag. Mensen met borderline kunnen last hebben van meerdere van de volgende klachten: Impulsiviteit. Stemmingswisselingen.
Er is niet één soort borderline: de symptomen en de ernst en impact kunnen per persoon enorm verschillen. Heb je een milde vorm, dan heb je bijvoorbeeld last van angst en twijfels over jezelf waarbij je wel goed functioneert. Voor mensen met een zwaardere vorm is dit veel moeilijker.
In het ervaren van de stemmingswisselingen zijn er ook verschillen. Bij een bipolaire stoornis duurt het veranderen van de stemming langer (weken tot maanden). Daarentegen kan bij een borderline persoonlijkheidsstoornis de stemming soms in een aantal minuten veranderen.
Borderline is een ernstige aandoening, waar mensen vaak erg onder lijden. U kunt als naaste zelf niet behandelen, maar wel een goede steun zijn. Roep daarnaast professionele hulp in, want die is vaak noodzakelijk. Soms wordt u betrokken in de behandeling.
Wat is het? Een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) is een psychiatrische aandoening die iemands dagelijks functioneren erg kan beperken. Een persoon met BPS lijdt aan emotionele instabiliteit, gedragsstoornissen en is doorgaans vatbaar voor problemen in zijn relaties met anderen, zowel privé als professioneel.