Er zit vijftig tot zestig miljard kubieke meter gas in de bodem op de Noordzee. 'En als je dat gaat produceren, dan is dat - even in verhouding - ongeveer tien tot vijftien keer de productie van Groningen van dit jaar, die we dus niet meer zouden hoeven produceren.
In het Nederlandse deel van de Noordzee is in 2021 door alle gasproducenten gezamenlijk, 8,9 miljard kuub gas gewonnen. NAM heeft daarvan 1,7 miljard kuub geproduceerd en is daarmee de derde gasproducent op zee.
Het grootste gasveld ligt in Groningen
Het Groningenveld behoort tot de 10 grootste gasvelden ter wereld.
Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar. Daarnaast is een viertal gasvelden operationeel als gasopslagfaciliteit (plus nog één gasopslag in zoutcavernes).
Aardgas zit diep in de grond, wel drie kilometer diep! We zeggen wel dat het in een gasbel zit, maar eigenlijk zit het gas tussen de zandkorreltjes in de grond.
1. Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
2023/2024: 0,0 - Per 1 oktober dit jaar wordt geen gas meer gewonnen in Groningen. Cijfers op basis van berekeningen GTS. Een gasjaar loopt van 1 oktober tot en met 30 september. In gasjaar 2023-2024 kan het in zeer uitzonderlijke situaties nodig zijn om in beperkte mate gas uit het Groningenveld te winnen.
Alles bij elkaar opgeteld, en gecorrigeerd voor inflatie, werd er tussen 1963 en 2020 circa 429 miljard euro verdiend aan het gas uit Groningen. In totaal ontving de Staat gedurende deze periode circa 85% van de gasopbrengsten. De overige 15% ging naar de aandeelhouders van NAM.
Hoe ontstaat aardgas? Onder hoge druk veranderden plantenresten in veen en later in steenkool.De steenkoollaag werd steeds warmer; zo ontstond aardgas.
In het Groningenveld zit nog ruim 450 miljard kuub gas. De speculaties over meer gaswinning in Groningen leiden tot boze reacties in het aardbevingsgebied, waar bewoners de problemen meer dan beu zijn.
Wereldwijde gasreserves
Vooral Iran (18%) en Rusland (18%) en het Midden-Oosten als regio (39,6%) bezitten een sleutelrol in de voorraadsituatie van de wereldwijd bekende reserves.
Een olie- of gasveld ligt gemiddeld op een diepte van 3 kilometer. Als een mijnbouwonderneming op zoek is naar olie of gas, wordt allereerst de ondergrond in kaart gebracht onder andere door middel van seismiek. Seismiek is een onderzoek naar aardlagen in de diepe ondergrond met behulp van geluidsgolven.
Grafiek met het maandelijkse aandeel gas dat Rusland tussen januari 2019 en november 2022 aan de EU heeft geleverd, in vergelijking met andere landen. Het marktaandeel van Rusland was tot aan de tweede helft van 2021 ongeveer 50%.
De Noordzeebodem bevat grote reserves aan olie en gas. Winning daarvan draagt fors bij aan de Nederlandse economie.
Het hangt ervan af hoe je rekent. De relatief makkelijk bereikbare voorraden aardolie en aardgas zijn over ongeveer 50 jaar op.
Aardgas en steenkool zijn allebei fossiele brandstoffen, die opraken en zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen. Ze dragen dus allebei bij aan klimaatverandering. Bij inzet van aardgas wordt wel minder CO2 (en overige stoffen) uitgestoten dan bij steenkool.
Op drie plekken is in Nederland aardolie gevonden: in Zuidoost-Drenthe (het Schoonebeek-veld), in de omgeving van Rotterdam en in de Noordzeebodem.
Het afgelopen jaar produceerde Nederland 8,9 miljard kuub aardgas op zee. In totaal lag het Nederlandse gasverbruik van huishoudens en bedrijven jarenlang op 40 miljard kuub, al is dat nu vanwege de hoge gasprijs teruggelopen naar zo'n 30 miljard.
Het meeste gas dat door onze leidingen stroomt, komt uit het buitenland, zoals Noorwegen, Rusland, Engeland en het Midden-Oosten.” Veel huishoudens, bedrijven en industrieën in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk kunnen alleen gas van Groningenkwaliteit gebruiken.
Jaarlijks pompt Nederland 20 miljard kuub gas op, het blijkt dat daarvan 17,5 miljard kuub al verkocht is met langjarige contracten. 'We verbruiken richting de 40 miljard kuub. We zouden voor de helft dus zelfvoorzienend kunnen zijn, en dat hebben we aan het buitenland verkocht.
Reserves, productie en export. Per eind 2020 had Gazprom een aandeel van 70% van de totale Russische gasreserves; ofwel 33.575 miljard m³ (2008: 33.100). Deze reserves zijn berekend op basis van de Russische methode.
Nederland hoogste gasprijs, Duitsland en België goedkoper
In onze directe buurlanden is de gasprijs bijna de helft lager dan in Nederland. Een huishouden in Duitsland betaalt 14,2 eurocent per kWh en in België 12,2 eurocent. Een aanzienlijk verschil.
Maar nu al zijn er zorgen over volgend jaar. De Nederlandse gasopslagen zitten vrijwel vol. Nadat onlangs het Europese doel van gemiddeld 80 procent vulling werd bereikt, is nu 92 procent van de ondergrondse holtes gevuld met aardgas.