De sleutel is om biscuits te kiezen die gemaakt zijn met volkorenmeel en een minimum aan toegevoegde suiker. Volkoren biscuits bevatten meer vezels, die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en je langer een vol gevoel geven.
Als je weinig calorieën wil binnenkrijgen tijdens het koffiedrinken, is een lange vinger of mariabiscuit de meest verstandige keuze. Of ze gezond zijn is een tweede: ze zitten alsnog vol met suiker. Je hoeft je alleen niet zoveel zorgen qua calorieën als je het bij één koekje houdt.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Een koekje neem je vaak als tussendoortje. En voor een gezond tussendoortje is het belangrijk dat het niet te veel calorieën, verzadigd vet, zout en suiker bevat. Daarnaast wil je dat het de nodige voedingsstoffen bevat. Zoals vitamines, mineralen, eiwitten, gezonde vetten of vezels.
Heb je echt nood aan een koek? Kies dan wijs. Ga voor een granenkoek, mueslireep of droge koek. Het is wellicht geen verrassing dat tussendoortjes als chocoladekoeken, (suiker)wafels en cake een minder goede keuze zijn.
Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen niet goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op.
Walnoot koekjes zijn gezond
Walnoten zorgen voor een toename van het goede HDL cholesterol en een afname van het slechte LDL cholesterol in ons bloed.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Snacks zonder suiker:
popcorn (naturel of met kruiden)olijven. gekookt eitje. volkoren boterham + gezond beleg.
Gezond snoepen doe je bijvoorbeeld met fruit. Verschillende soorten fruit hebben ook nog eens veel weg van snoep, zoals kersen, sinaasappelpartjes, meloenblokjes, frambozen, druiven, aardbeien, mangostukjes en bramen. Veel klassiek snoep wordt namelijk op smaak gebracht met fruitextracten en vruchtenconcentraten.
De gezondste snoepjes ter wereld: Kiwibes. Nu volop in. het nieuws geweest vanwege de gezonde. eigenschappen.
Ga dan voor een groenteplateau met een gezonde dip. Worteltjes, komkommer, gesneden paprika, radijsjes of snoeptomaatjes: je hebt zo een hele schaal gevuld. Dip deze in cottage cheese, hummus of maak zelf een simpele yoghurtdip met magere yoghurt en knoflook.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes.
De berehap is de ongezondste snack
Maar als je de samenstelling van het hele rijtje snacks per honderd gram zou vergelijken, dan zou de berehap er nog steeds het slechtst vanaf komen. 'Eet je één berehap, dan heb je al meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout binnen. '
Chocolade nr. 1 in dit lijstje is KitKat. 1 reepje van deze chocolade bevat maar 54 calorieën.
Welke koek u ook kiest, koekjes bevatten eigenlijk altijd veel calorieën, suiker en vaak ook verzadigd vet en weinig nuttige voedingstoffen. Kies daarom voor een klein koekje en eet koekjes niet te vaak.