Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten. Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
Mensen denken vaak dat het drinken van alcoholische dranken, vooral bier, leidt tot gewichtstoename, met name rondom de buik. De wetenschappelijke kennis hierover is echter niet eenduidig. Alcoholische dranken bevatten zeker calorieën en bij een hoge inname is er ook een toename in lichaamsgewicht te zien.
Als je wilt afvallen is het slim om te minderen of helemaal te stoppen met het drinken van alcohol. Van alcohol drinken word je dik. In één biertje zitten net zo veel calorieën als in een halve hamburger. Er zijn nog meer redenen waarom je aankomt van alcohol.
Mensen die veel alcohol drinken hebben een grotere kans op overgewicht. Dit komt niet alleen doordat alcohol calorierijk is, maar ook omdat alcohol de eetlust verhoogt. Hierdoor krijg je al snel meer calorieën binnen dan je verbruikt en kom je dus aan.
Bier is dus op zich geen dikmaker en bevat, in verhouding met andere dranken, zeer weinig calorieën. Maar het kan nog beter! Want wie op zoek is naar een smakelijke dorstlesser met, na water, de minste calorieën komt met alcoholvrij en alcoholarm bier prachtig uit.
Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten.Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.Bij vrouwen gaat het extra vet vooral in de heupen, bovenbenen en armen zitten. Daar komt nog eens bij dat alcohol de afbraak van vet uit de voeding vertraagt.
Door zwaar, problematisch en overmatig alcoholgebruik kunnen aandoeningen in alle delen van het maag-darmkanaal ontstaan: de mond, de slokdarm, de maag, de dunne en dikke darm en de alvleesklier. Er is een verhoogde kans op brandend maagzuur en op ontstekingen en kanker in het hele maag-darmkanaal [1].
Ook overmatig alcoholgebruik zorgt voor een toename aan visceraal vet. Dit komt door de invloed van alcohol op de hormonen. Alcohol leidt bijvoorbeeld tot een toename aan cortisol. Ook de lever kan worden aangetast door te veel alcohol.
Het drinken van alcohol kan zorgen voor een vermindering van 'goede bacteriën' en een groei van 'slechte bacteriën', waardoor het microbioom uit balans raakt. Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de darmwand, waardoor schadelijke stoffen makkelijker het lichaam binnendringen.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Mensen die geregeld veel drinken, eten daarbij doorgaans slecht. Ze krijgen hierdoor weinig voedingsstoffen binnen. De voedingswaarde van alcoholhoudende dranken is namelijk te verwaarlozen.De calorieën die in alcohol zitten, noemen ze ook wel 'lege calorieën'.
Op zich is dat niet zoveel, maar op een maand zijn het wel 1600 kcal en op een jaar 20800 kcal. Een kilo vet is 9000 kcal. Op een maand tijd zou je dus 170 gram afvallen en op een jaar 2,3 kg.
Bier houdt je hart gezond
Ook is het goed om te weten dat de onderzoekers aanraden om niet meer dan 1 biertje per dag te nuttigen.
Wist je bijvoorbeeld dat je de dag nadat je alcohol hebt gedronken lichter bent, maar de dag daarna juist zwaarder? Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam waardoor je in eerste instantie minder lijkt te wegen. Maar zodra je vochtgehalte weer op peil is, is je oude gewicht ook weer terug.
Het bierbuik-effect
Door het (overmatig) drinken van bier (en snacken!)krijg je dus extra calorieën naar binnen die je lichaam niet nodig heeft en die zich gaan omzetten in lichaamsvet. Hierdoor bestaat er een verhoogde kans om overgewicht te ontwikkelen, die op zijn beurt kan leiden tot de gekende 'bierbuik'.
Afvallen en verlies van buikvet is één van de effecten als je stopt met alcohol. Afvallen zonder dieet, maar gewoon door niet meer te drinken. Omdat je meer energie hebt als je niet meer drinkt, blijf je afvallen. Let wel op dat je de alcohol niet vervangt door snoep en andere slechte snacks.
Je bent een overmatige drinker wanneer je als man zijnde meer dan 21 glazen per week drinkt en als vrouw meer dan 14. Je bent een zware drinker als je 1 keer of vaker per week 6 of meer glazen drinkt op één dag en als vrouw zijnde meer dan 4 of meer glazen op één dag drinkt (CBS).
Allereerst is bier rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B en mineralen zoals calcium, kalium en fosfor. Dit maakt het een goede bron van voedingsstoffen voor het lichaam. Bier bevat ook antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het voorkomen van schade aan de cellen.
Roken is wat dat betreft slechter voor de gezondheid dan alcohol drinken. Roken veroorzaakt bijna tien procent van al het gezondheidsverlies onder Nederlanders. Mensen die roken zijn dus veel meer jaren in hun leven ziek. Alcohol veroorzaakt iets minder vaak problemen bij Nederlanders.
Bij matige consumptie van bier, en dus van alcohol, is bier gezonder dan cola. Bier is het resultaat van een proces met natuurlijke grondstoffen: granen (vooral mout van gerst), hop en gist.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal. Omdat ze naast alcohol vaak ook fruitsappen of limonades bevatten, zijn cocktails en mixdranken de grootste dikmakers. Hetzelfde geld voor likeuren die veel suikers kunnen bevatten.