Het antwoord is al gegeven: een fond is een sterk gereduceerde (ingekookte) bouillon. Bouillons zijn voornamelijk handig voor de bereiding van soepen of voor sauzen die je laat inkoken. Een (vlees)fond is een (meestal gelatinerijke) smaakbom die voornamelijk in sauzen wordt gebruikt.
Omdat fond langer wordt gekookt, zijn de smaken veel geconcentreerder dan bij bouillon. Het is perfect om een gerecht extra diepgang en complexiteit te geven. Dit maakt fond ideaal voor het maken van rijke sauzen, zoals jus of demi-glace.
Fond als basis voor een soep
Door een bouillon urenlang te laten inkoken en te reduceren ontstaat een smaakbommetje van een extract: fond. Die is veel krachtiger van smaak en vormt de basis van verschillende culinaire sauzen, stoofpotjes, crèmes en zalfjes én soep.
Fond is een sterk ingekookte bouillon en is ideaal als basis voor sauzen. De smaak is veel sterker en geconcentreerder als bouillon. Bij bruine fond worden de beenderen eerst gekleurd in de oven, dit zorgt voor een intensere smaak.
Gezond alternatief voor bouillonblokje
Fundo bouillon wordt namelijk uitsluitend met natuurlijke ingrediënten gemaakt en op ambachtelijke wijze bereid. Net zoals je thuis verse bouillon maakt, maar dan in grotere volumes. Verder worden er geen kunstmatige additieven toegevoegd. Puur natuur en gezond dus!
De meest gezonde en lekkere bouillon is natuurlijk de zelfgemaakte variant, getrokken uit dierlijke of plantaardige ingrediënten. Een nadeel ervan is dat het flink wat tijd en geduld vergt om een lekkere bouillon te trekken die vol van smaak is.
Door een hartige bouillon te nemen voorafgaand aan een maaltijd kan je sneller verzadigd raken met minder calorieën. Het kan daarmee een handige tactiek zijn bij het afvallen.
Hij mag niet vol doorkoken, want dan verlies je waardevolle smaakstoffen en kan de bouillon een bittere smaak krijgen. Laat de bouillon afgedekt (deksel op de pan) vier uur zachtjes koken.
Bouillon geeft je een verzadigd gevoel (goed voor de lijn) en is ook heel fijn om in te zetten bij detoxen. Het biedt een perfecte dagelijkse inname van je eiwitten, zonder dat er al te veel zout in zit.
Wat is wat? Een witte fond is getrokken van schenkels en botten van geblancheerd, licht vlees zoals dat van gevogelte en kalf. Ideaal om witte sauzen, blanke ragouts zoals videe en stoofpotten met kip te bereiden. Probeer zeker deze sublieme parelhoen uit de oven met champignonroomsaus eens.
De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Deze krachtige zelfgemaakte wild broth zit vol met goede stoffen die helpen je immuunsysteem verbeteren. Een hele belangrijke voedingsstof in bottenbouillon is collageen. Een natuurlijk wondermiddel dat bij regelmatig gebruik voor een gezonde huid en een verbeterde spijsvertering zorgt.
Het schuim bevat ook andere vervuilingen als bloedresten of wat dan ook.Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak. Dat wilt u niet. Het is daarom zaak dit laagje wit schuim door afschuimen te verwijderen.
Bouillon heeft een rijkere, diepere smaak en mondgevoel, waardoor het beter is om een gerecht meer body te geven. Bouillon is daarentegen een betere keuze als u andere smaken wilt laten schitteren .
Het antwoord is al gegeven: een fond is een sterk gereduceerde (ingekookte) bouillon. Bouillons zijn voornamelijk handig voor de bereiding van soepen of voor sauzen die je laat inkoken. Een (vlees)fond is een (meestal gelatinerijke) smaakbom die voornamelijk in sauzen wordt gebruikt.
Elke dag een kop bouillon kan helpen om sterker de winter in te gaan”, aldus de Vlaamse bio-ingenieur Eric De Maerteleire tegenover het AD. “De drank bevat waardevolle elementen, onder meer de GAG-stoffen of glycosaminoglycanen. In de geneeskunde worden die GAG's in pilvorm gebruikt om artrose te bestrijden.
Daarnaast is van het belang dat u extra gaat drinken. Hoeveel u extra gaat drinken, bespreekt u met de PD-verpleegkundige. Het drinken van bouillon helpt tegen de duizeligheid en de daling van de bloeddruk.
Het is belangrijk om op te merken dat kant-en-klare kippenbouillon waarschijnlijk veel meer natrium bevat dan zelfgemaakte versies . Vergeleken met zelfgemaakte kippenbouillon bevat kippenbouillon minder calorieën, maar ook minder eiwitten en essentiële mineralen.
Wat is het verschil tussen bouillon, fond en glacé? Als je een bouillon flink inkookt, krijg je een fond.Een fond is dus eigenlijk een wat dikkere bouillon met een intensere smaak. Fond wordt vaak gebruikt als basis voor sauzen, ragouts of patés.
Fond wordt gevormd wanneer eiwitten worden blootgesteld aan hitte, waardoor voedsel dat ooit mals en roze was, verandert in iets knapperigs en bruins. Chemici noemen dit proces de Maillard-reactie, waarbij een regenboog aan chemicaliën uit de gedenatureerde eiwitten barst, waardoor smaakcombinaties ontstaan die mensen onweerstaanbaar vinden .
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Kies een bouillon met minder dan 0,6g zout per 100 ml (dit moet je zelf berekenen). Kies een bouillon met een aanvaardbaar percentage groenten. Voor de producten uit onze analyse varieerde dit tussen 0,1g en 28,8g groenten per kom van 250 ml bouillon.
Vezels zorgen voor een vol gevoel
Kies volop voor vezelrijke producten. Bepaalde type vezels dragen bij aan het volle gevoel dat u heeft na een maaltijd. Zo doet u dat: kies voor muesli, havermout of volkorenbrood bij het ontbijt, neem een ruime portie groenten bij de avondmaaltijd en eet groenten bij uw lunch.
Eén kopje Swanson's Chicken Bone Broth bevat 35 calorieën, 8 gram proteïne, <1 gram koolhydraten, <1 gram totale suikers en 350 milligram natrium. Het is vrij van vet, verzadigd vet en cholesterol . Het bevat ook 2% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer en 8% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kalium.