Koffie bewaren: Om de versheid en kwaliteit te behouden, bewaar je koffie het best in een goed afsluitbaar blik. Koffiebonen blijven ongeveer twee maanden vers. Gemalen koffie behoudt zijn optimale smaak gedurende ongeveer twee weken. In een gesloten verpakking kun je koffie rustig een jaar bewaren.
vermijd vochtige plekken, zoals in de buurt van de gootsteen of waterkoker. als je je koffie op het aanrecht bewaart, moet deze in een ondoorzichtige, luchtdichte houder zitten, buiten bereik van warmte en licht. koop hele bonen die zo vers mogelijk gebrand zijn (niet te veel) voor een koffiebarervaring bij je thuis.
Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig. Hier is het weliswaar koel, maar ook vochtig.
Gezette koffie
Een kopje koffie is natuurlijk het lekkerste wanneer je deze direct na het zetten drinkt. Op kamertemperatuur blijft de gezette koffie ca.12 uur goed.
Als je koffie met melk of creamer zet, blijft het maar 2 dagen vers. Als je echter zwarte koffie zet, blijft het 4 dagen vers in de koelkast . De uitzondering is een cold brew concentraat dat tot 10 dagen vers blijft in de koelkast.
Koffie is zeer lang houdbaar mits je het goed bewaart. Wanneer je koffie in een geopende verpakking bewaart, verliest je koffie na een paar dagen al heel veel smaak. Daarom is het belangrijk om geopende verpakkingen altijd in een koffiebus te bewaren. Of in iets anders, als het maar luchtdicht en hersluitbaar is.
Als je gebrande koffiebonen langer dan een week bewaart, dan kunnen ze in de vriezer. Doe het wel met zorg, want condens kan de smaak negatief beïnvloeden. Doe de bonen daarom in kleine afgemeten porties in een luchtdichte plastic zak. De koffiebonen die je uit de vriezer haalt, moet je niet eerst ontdooien.
Hoe meer tijd er tussen het brandproces van de koffiebonen en het zetten van de koffie zit, hoe meer eigenschappen en aroma's je verliest. Je kunt dus beter koffiebonen invriezen. Het liefste verse koffiebonen, omdat deze minder makkelijk aroma's afgeven.
Opslagtips
De koelkast is niet de plek om koffie in welke vorm dan ook te bewaren, gemalen of hele bonen, zelfs niet in een luchtdichte container . Het is niet koud genoeg om uw koffie vers te houden, en omdat koffie als een deodorant werkt, zal het alle aroma's in uw koelkast absorberen.
Opwarmen kan de melkbestanddelen in de koffie doenneerslaan en het resulterende effect zal niet aangenaam zijn voor je oog, laat staan voor je gehemelte. Het is ook belangrijk om te onthouden dat zuivelproducten koel moeten worden bewaard om de verspreiding van ongewenste microben te voorkomen.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
Bewaren op een koele en droge plaats
De houdbaarheid van koffie kan worden verlengd door een afgesloten container te gebruiken bij het bewaren op kamertemperatuur en in een droge omgeving. U kunt uw vriezer en keukenkastjes gebruiken, maar niet uw koelkast. Het buitensluiten van vocht is een zeer belangrijke stap bij het bewaren van koffie.
Bij het winkelen voor koffie, heb je misschien een rond knopvormig apparaat opgemerkt dat zich dichter bij de bovenkant van de zak bevindt; kijk beter, een klein gaatje in het midden van de knop laat lucht ontsnappen. Die "knop" is een eenrichtingsklep: lucht kan uit de zak stromen, maar buitenlucht kan er niet in .
Dit is de grootste CoffeeVac waar 1kg koffiebonen in passen (inhoud 3.8 liter).
Zwarte kleding weer zwart maken
Namelijk door koffie te gebruiken.Dit werkt als een soort natuurlijke verfstof, waardoor je kleding weer mooi donker van kleur wordt. Let wel op: dit werkt vooral goed bij zwarte kleding, want een witte blouse krijg je hier bijvoorbeeld niet echt zwart mee.
Koffie bewaar je zoals gezegd het beste op een koele en donkere plek. De koelkast is echter geen goed idee. Het is belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht en dat kan niet in de koelkast. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
Door een laagje koffiedik op de bodem aan te brengen, wordt het vocht vastgehouden en krijgt onkruid nauwelijks kans om te groeien. Bovendien zorgt de laag koffiedik voor een mooie uitstraling in je tuin. Het is een win-win situatie: je houdt je planten gezond en je tuin ziet er prachtig uit!
Je kunt reeds gezette koffie in de vriezer bewaren , net als koffiebonen zelf, maar gemalen koffie moet in de voorraadkast worden bewaard. Gemalen koffie is handig voor die hectische ochtenden, maar kan niet in de vriezer worden bewaard omdat het gaat klonteren en de smaak verandert.
Om bevroren gemalen koffie te ontdooien, laat u het ongeveer een uur op kamertemperatuur staan ; gebruik de magnetron niet. Vries de koffie na het ontdooien niet opnieuw in en probeer het binnen een week op te maken. Hele bonen kunnen tot een maand worden ingevroren, mits u ze in die periode niet uit de vriezer haalt.
Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het beter is om na het opstaan een uur of twee te wachten met cafeïne. 's Ochtends maakt ons lichaam namelijk relatief veel cortisol aan, een stresshormoon dat er onder meer voor zorgt dat we 's ochtends wakker worden en dat ons overdag bij de les houdt.
De eerste maanden na het branden blijft de smaak goed behouden. Daarna loopt de smaak heel langzaam terug, óók bij een goede verpakking. Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren.
Hoewel ijskoffie populair is, verliest koffie de meeste smaak als de temperatuur onder de 80 graden blijft. En koude koffie opnieuw opwarmen is natuurlijk geen goed idee. Dan gaan alle aroma's verloren. Drink gewoon een kop versgezette koffie!