Baklava is een knapperige, zoete Griekse lekkernij bestaande uit glimmende laagjes filodeeg met daartussen fijngehakte noten, overgoten met een zoete honingsiroop.
Baklava is zoete Turkse lekkernij bestaande uit afwisselende laagjes fijngehakte noten en knapperig filodeeg, overgoten met een zoete suikersiroop. Het gerecht wordt in Turkije gegeten als gebakje bij de ochtendkoffie, als koekje bij de thee en als toetje.
De Turkse stad Gaziantep is beroemd vanwege deze specialiteit hoewel die pas in 1871 via Damascus naar Gaziantep is gebracht. In 2008 heeft het Turkse patentbureau een Geographical Indication Certificate voor "Antep Baklava" geregistreerd.
De Armeniërs hebben, omdat hun Koninkrijk op de Kruiden en Zijde Routes was gelegen, voor het eerst kaneel en kruidnagel gebruikt bij bereiding van Baklava. De Arabieren introduceerden rozenwater en kardemom in hun Baklava. De smaak veranderde met subtiele nuances toen het recept de grenzen overging.
Baklava is een zoet gerecht dat bestaat uit laagjes filodeeg met daartussen een notenvulling. Na het bakken wordt dit overgoten met een suikersiroop. Het resultaat is heerlijk plakkerige baklava, die je vaak tegenkomt als dessert in Griekse en Turkse restaurants.
Baklava is een knapperige, zoete Griekse lekkernij bestaande uit glimmende laagjes filodeeg met daartussen fijngehakte noten, overgoten met een zoete honingsiroop. Het wordt in Griekenland verkocht in bakkerijen, gebakswinkels en in de supermarkt.
Dat heeft te maken met de smaak en ingrediënten die niet allemaal in Nederland verkrijgbaar zijn", zegt Yilduz. Ook ondernemer Can van de baklavabakkerij haalt zijn pistachenoten uit Turkije. De prijs ligt volgens hem op dit moment op de 41 euro voor een kilo, wat de baklava duur maakt.
Het Turkse streetfoodgerecht lahmacun staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix die wordt gebakken in de hete oven.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Turkse keuken zijn brood, rijst, bulgur, uien, eieren, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, linzen, bonen, kikkererwten, fetakaas, lamsvlees, rundvlees, kip, vis, noten, zonnebloempitten en yoghurt. En natuurlijk vallen de kruiden en specerijen niet te vergeten.
Baklava is een dessert dat afkomstig is uit landen in de Balkan en het Midden-Oosten. Het woord baklava is voor het eerst in 1650 gebruikt en is afgeleid van het Perzische woord باقلبا (bāqlabā) wat 'opstapelen' betekent.
Wat maakt baklava zo lekker
Laagjes filodeeg, gescheiden door gesmolten boter en olie met (soms af en toe) een laag gehakte noten als pistache of walnoot. Nadat het in de oven is geweest, wordt het overgoten met zoete siroop, waar bijvoorbeeld rozenwater, honing of oranjebloesemwater aan toe is gevoegd.
Baklava is een soort gebak dat in veel keukens van het Midden-Oosten en de landen van het voormalige Ottomaanse Rijk voorkomt. Het deeg is gemaakt met filodeeg en het bevat noten, meestal hazelnoot of walnoot, en krijgt zijn zoete smaak door honing of suiker. Baklava lijkt een beetje op Kadaifi.
De populairste drank is natuurlijk de Turkse zwarte thee (çay), die sterker is dan de Europese thee. Andere traditionele warme dranken zijn de adaçayı (salie thee), boza (warme gierstdrank), sahlep (warme drank van melk en orchideewortel).
Turken eten graag een uitgebreid ontbijt, zo rond 10-11 uur in de ochtend. Een ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een aantal kleine gerechtjes zoals omelet, komkommers, olijven, tomaten, verschillende kazen, zelf gemaakte jam, kaymak en honing. Dit wordt gegeten met brood.
De Turkse keuken is niet alleen lekker, Turks eten is ook heel erg gezond! Turks eten is namelijk zeer gevarieerd – altijd veel groenten met vlees of vis en rijst – en heel smaakvol. De Turkse keuken kent vele sauzen die elke simpele maaltijd tot een bijzonder gerecht maken. Laat u verrassen!
Volgens onze Turk spreek je lahmacun uit als la-ma-tjoen.
Lahmacun (Turkse pizza)
Naam. De naam lahmajoen is afgeleid van het Arabische لحم بعجين, lahm bi `adjien, dat 'vlees op deeg' betekent.
Oordeel: Terecht wordt de baklava van Şerifoğlu als een smaaksensatie aangeprezen. Deze krokante traktatie lijkt wel een knapperig gebakje dat uiteenvalt en smelt in je mond. Verrukkelijk!
Natuurlijk is dat niet veel, maar het is iets wat je niet vindt in Baklava van een Turkse bakker of winkel: daar stoppen ze er namelijk gedroogde doperwten in. Het ziet er prachtig groen uit, maar het smaakt naar yufka met suiker.
Kataifi: gesponnen deeg
Kataifi – wat ook wel wordt geschreven als kadaifi – is gesponnen deeg, ook wel draadjesdeeg genoemd. Het lijkt een beetje op vermicelli of engelenhaar, maar het wordt altijd knapperig geserveerd.