Bewaar noten in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
In de koelkast kunnen de walnoten het beter niet naast een ui of andere sterk geurende etenswaren liggen. Een walnoot met uiensmaak is niet zo lekker. Lucht en zonlicht is niet zo best voor de walnoten wanneer je ze voor langere tijd wilt bewaren. Doe ze daarom altijd in een luchtdicht bakje.
Bewaar walnoten daarom altijd op een donkere droge plek. Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren.
Walnoten kunnen lang worden bewaard als ze op de juiste manier worden opgeslagen. In het algemeen kunnen ongepelde walnoten tot wel twee jaar worden bewaard in een koele, droge en donkere omgeving, zoals een voorraadkast.
Wanneer je walnoten op een droge, goed ventileerde plaats bewaart, zijn ze minstens twee jaar houdbaar.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Wanneer een walnoot vers van de boom komt, heeft deze nog een hoog vochtgehalte, wat kan leiden tot een muffe smaak en textuur, evenals bederf en schimmelvorming. Om deze reden is het belangrijk om walnoten eerst te drogen voordat je ze eet.
Om te vermijden dat er onzuiverheden, die schimmelziekten of slechte aroma's kunnen afgeven, rond de noten blijft hangen moeten de noten zo snel mogelijk gewassen worden. In het geval van walnoten geoogst met de groene bolster moet tijdens deze stap ook de bolster verwijderd worden.
Deze vruchten, walnoten of okkernoten, zitten in een dikke groene bolster die gebruikt kan worden bij de bereiding van notenwijn. Als de noot rijp is, splijt de bolster open en valt hij op de grond. Niet alle noten zijn tegelijkertijd rijp, het oogsten zal dan ook een paar weken in beslag nemen.
De noten zijn droog als je ze onder het schudden heen en weer hoort slaan in hun schelp.Gedroogde noten bewaar je best op een koele, droge en donkere plaats. Hou je meer van de smaak van verse walnoten? Kraak ze dan één voor één, hak lichtjes en bewaar ze in de diepvries.
Walnoten pellen
Walnoten kunnen gemakkelijk gepeld worden als ze eerst voor 30 seconden in kokend water hebben gelegen en direct daarna afgespoeld worden met koud water. Het velletje van de walnoten zit nu losjes aan de walnoot en is met behulp van een mesje gemakkelijk af te halen.
Het beste is om het gevallen blad te ruimen en af te voeren. De Walnootgalmijt ook wel genoemd de okkernotenviltmijt kan zorgen voor holle bobbels op het blad, aan de onderzijde van het blad zijn harige structuren te zien. Grote schade veroorzaken deze mijten niet. Er is niet veel aan te doen om dit te voorkomen.
Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten. Het regelmatig eten van noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15% en het sterftecijfer door hart- en vaatziekten met 23%.
Tip 4: Laat de walnoten binnen in een goed geventileerde ruimte nadrogen, maar niet bij een raam, dan gaat het drogen te snel! Tip 5: Na twee weken drogen is de smaak optimaal en zijn de walnoten wel tot twee jaar houdbaar. P.S. Met deze walnoten kun je vervolgens een heerlijke walnotentaart maken, lees hier hoe!
Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer hele walnoten en verspreid deze over de bakplaat, zorg daarbij dat ze niet bovenop elkaar liggen. Als de oven verwarmd is tot 175 °C plaatst u de bakplaat met walnoten in de oven. Haal de walnoten na 4 minuten uit de oven en draai ze om.
Het schudden van de boom
Ook walnoten die nog aan de boom zitten kunnen al rijp zijn. Wanneer je de boom voorzichtig een beetje heen en weer schudt, zullen ook deze walnoten op de grond vallen. Schud nooit te hard. Walnoten waarvan de bolster nog niet gespleten is zijn nog niet rijp en kun je daarom beter laten liggen.
De oogsttijd voor walnoten is van half september tot eind oktober.
Bewaar de gepelde walnoten (in het plastic bewaardoosje) goed afgesloten op een koele en donkere plek. De walnootproducten van Hanne Hoeve blijven op deze manier tot een half jaar heerlijk vers.
Walnoten zijn tevens een natuurlijke bron van melatonine, een stof in het lichaam die helpt bij het reguleren van je interne klok. 1 gram walnoten bevat tussen de 2,5 en 4,5 ng melatonine. De gemiddelde volwassen dosis van melatonine om te helpen met slapeloosheid is tussen 1 en 5 gram per dag.
Waarom noten, zaden en granen weken? Het weken van noten, zaden en granen (ze vochtig maken) repliceert in feite de perfecte vochtige omstandigheden die nodig zijn voor ontkieming. Door dit proces worden de antinutriënten en enzymremmers geneutraliseerd waardoor ze beter verteerbaar worden.
Zodra je klaar bent met walnoten rapen, moeten ze direct gewassen worden. Alle restjes bolster die nog aan de walnoten zitten, moeten eraf gewassen worden. Sommige stukken bolster zitten erg goed vast aan de walnoot en kunnen het beste met een mesje eraf gehaald worden.
Omdat ze nat zijn kunnen ze gaan schimmelen. Je kunt de walnoten langer bewaren door ze in te vriezen. Ook kan je ze zelf drogen. Hiervoor leg je de walnoten op een rooster in een warme, goed geventileerde ruimte.
De laatse noten zijn net gevallen. Dit is het seizoen van de natte noten – verse walnoten die een paar weken lang een delicatesse zijn, voordat ze indrogen en eigenlijk alleen nog maar kunnen worden verwerkt tot walnotenolie.
Plant een walnoot zo jong mogelijk, bij voorkeur als éénjarig geënt boompje van minimaal 1.80 meter hoog. Het wortelstelsel van de onderstam is dan 3 tot 4 jaar oud. Bij het planten van oudere bomen is de terugslag groot en duurt het extra lang voordat de boom gaat dragen.