Kies voor voedingsmiddelen met oplosbare voedingsvezels zoals witte rijst, wit brood,havermout, bananen, appelmoes of fruit in blik.
Wortelpuree en appelmoes bijvoorbeeld zijn goed tegen diarree. Ook mager vlees (kalkoen, kip, kalfsvlees...) en vis mogen gerust. Wat melkproducten betreft, mag u geleidelijk weer beginnen met yoghurt, vooral om de darmflora te herstellen.
Sommige geneesmiddelen (middeltjes tegen diarree en krampwerende middelen) kunnen diarree doeltreffend verlichten. Toch blijven maatregelen op het vlak van voeding cruciaal. Ga vooral voor geraffineerde zetmeelhoudende producten (wit brood, witte rijst enz.), gestoofde groenten en fruit (appelmoes, wortelpuree enz.)
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Is appelmoes gezond? Appelmoes zonder toegevoegde suikers is volgens het Voedingscentrum een verantwoorde keuze, maar mét toegevoegde suikers niet. Bovendien is appelmoes niet even gezond als een appel. Kauw je op een appel, dan raak je meer verzadigd dan wanneer je een schaaltje moes opeet.
Fruit is vezelrijk. U mag enkel kleine porties fruit met een vezelgehalte < 1g per 100g eten, zoals abrikoos op sap, appelmoes, kers op siroop, mandarijn op siroop, meloen uit blik en vers.
Volgens het Voedingscentrum is appelmoes best een verantwoorde keuze, als je maar voor de varianten zonder toegevoegde suiker kiest. Het is dan ook goed nieuws dat de soorten die het beste werden getest, geen toegevoegd suiker bevat. Hak Appelmoes Light kreeg een 7,6 en is daarmee de winnaar van de test.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Vezels in bananen kunnen juist zorgen voor een betere stoelgang. Dit zijn niet alleen de vezels uit bananen maar ook uit andere soorten fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en groenten. Indien je regelmatig last hebt van obstipatie of diarree kan het een idee zijn om naar je vezelinname te kijken.
Appels bevorderen je spijsvertering
Pectine is een oplosbare vezel die water aan je spijsverteringskanaal onttrekt en een gel vormt, die helpt de spijsvertering te vertragen en ontlasting door je darmen te duwen. Appels bevatten ook appelzuur, dat ook een nuttig spijsverteringshulpmiddel is.
Grotere hoeveelheden geven maag-darmproblemen. Zo kan het drinken van appelsap chronische, niet-specifieke diarree ('Toddler's diarrhea') veroorzaken door malabsorptie van vrij fructose. In vruchtensappen zijn fructose, glucose, sucrose en sorbitol in het algemeen in relatief grote hoeveelheden aanwezig.
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Het is belangrijk dat u extra veel drinkt (2 tot 3 liter per dag). Hoe meer diarree, hoe meer u moet drinken om niet uit te drogen. Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water, thee of bouillon nadat u diarree had. Drink geen frisdrank of energiedrankjes.
Na 2 dagen zijn de klachten meestal al veel minder. Na 4 dagen zijn de klachten over en heeft u weer trek in eten. Bij kleine kinderen of 70-plussers kan de darminfectie heftiger verlopen en wat langer duren. Door het vele braken en de diarree kunnen vooral de kleine kinderen en de ouderen sneller uitdrogen.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Kies voor voedingsmiddelen met oplosbare voedingsvezels zoals witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes of fruit in blik.
Beperk melk en melkproducten
Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Verse appelmoes is zoveel lekkerder dan appelmoes uit een potje. Die natuurlijk meestal ook gewoon glutenvrij zijn.
Er wordt wel gezegd dat appelstroop gezond is, omdat er veel ijzer in zit. Maar er zit ook veel suiker in, daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. Tegenwoordig zijn de meeste appelstropen rinse appelstropen. In rinse appelstropen zit 55 tot 70% suiker.
Het is geen groente
Het is lekker, dat wel, maar we vergeten vaak dat appels geen groenten zijn maar fruit. Appelmoes kan groente niet vervangen en dit zie je bijvoorbeeld in de vergelijking met andijvie. Andijvie bevat namelijk veel meer mineralen en vitaminen dan appelmoes.