Havermelk wordt gemaakt van haver en water. Heel simpel. Ze worden gemengd en geblend tot een 'melk'. Als je de originele versie van Oatly hebt, zit er alleen een beetje zeezout in, in de Barista variant is een zuurteregelaar (dikaliumfosfaat) toegevoegd zodat het beter schuimt en ook een steviger schuim geeft.
Barista havermelk bevat eiwitten die helpen bij het creëren van schuim. Deze eiwitten hebben de eigenschap om luchtbellen vast te houden, waardoor een stevige en stabiele schuimlaag ontstaat.
Havermelk. Een cappuccino met havermelk, “havercappu”, is momenteel populairder dan ooit. Deze melksoort bevat veel koolhydraten en vezels, die zorgen voor een goede darmwerking. Havermelk heeft een zoete, romige smaak en schuimt goed door de hoeveelheid aan eiwitten.
Oatly havermelk
De havermelk schuimt het beste van allemaal. De smaak is iets zoetig en romig, maar niet overheersend. Samen met de Soja melk is dit de beste optie voor het maken van een goede cappuccino. We hebben wel gemerkt dat niet iedere havermelk goed schuimt, maar die van Oatly wel.
De barista-variant is dus speciaal ontwikkeld om te gebruiken met koffie. Het hele verhaal van allerlei verschillende stoffen is een beetje ingewikkeld, maar er worden zuurteregelaars en extra vetten aan de melk toegevoegd waardoor die beter schuimt en beter samengaat met koffie.
Koemelk. Koemelk is verkrijgbaar als houdbare of verse melk. Het hoge vetpercentage zorgt voor een romige smaak en lobbige structuur: ideaal voor latte art. Je schuimt het makkelijk op (vooral de houdbare variant) en het geeft een mooie glans aan het cappuccino-oppervlak.
De negatieve effecten van het drinken van koffie met melk zijn vooral de inname van vetten en suikers uit deze drank. Zelfs de eerste cappuccino ter wereld werd gemaakt om koffie zoeter te laten smaken. Geen wonder dat de wens om koffie te zoeten nog steeds bestaat.
Van alle plantaardige melk varianten is sojamelk de meest voedzame. Ook bevat soja minder suikers. De smaak van soja is ietwat notig en gaat goed samen met koffie. Sojamelk is dan ook makkelijk op te schuimen dankzij de verhouding tussen eiwitten en vetten.
BEWERKTE MELK SCHUIMT BETER
hoe meer de melk verwerkt is, hoe beter die schuimt. Dus houdbare, gesteriliseerde melk schuimt als een trein, gepasteuriseerde melk schuimt minder. Hoe homogener de melk, hoe meer die zal schuimen. Melk schuimt door eiwit, niet door het vetgehalte.
Barista of biologisch
Maar deze omega 6 olieën kunnen leiden tot ontstekingen, darm- of huidklachten en overgewicht.” In tegenstelling tot de barista variant, bestaat biologische havermelk enkel uit haver, water en zout. “Toch is dit nog steeds niet mega gezond. Haver bevat namelijk van nature anti-nutriënten.
De voedingswaarden van havermelk, rijstmelk en amandelmelk lijken daarentegen minder op die van koemelk. Deze plantaardige drinks bevatten minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten vergeleken met halfvolle melk. Dat is positief, omdat de onverzadigde vetten het cholesterol in het bloed verlagen.
De meeste plantaardige drinks zijn na opening zo'n 3 tot 4 dagen houdbaar. Door het product in de koelkast op een temperatuur van 3 graden te bewaren, kunt u de houdbaarheid met een aantal dagen verlengen. Dit komt doordat de bacteriën minder actief worden bij een temperatuur lager dan 7 graden.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
Als je volle melk neemt, is de verhouding tussen vet en eiwit het beste voor het opschuimen. Volle melk geeft hierdoor het beste gevoel in je mond. Het schuim is romig en fluweelzacht en blijft lekker 'smeuïg'.
Houdbaar of verse melk
Feitelijk gezien schuimt houdbare melk nét wat makkelijker dan verse melk. Dit komt omdat bij houdbare melk de eiwitten en vetten beter met elkaar gemengd zijn. Dit heeft te maken met het productie- en steralisatieproces.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Magere, halfvolle of volle melk, koffiemelk, koffieroom, Creamer en zelfs sojamelk en haver- en amandelmelk. Wat is nu het beste voor uw gezondheid? Als u melk in uw koffie drinkt, kunt u het beste gewone magere of halfvolle melk nemen. Bijvoorbeeld opgeklopte warme melk.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten.Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Vanwege de gelijkenis met gewone koemelk (in vergelijking met andere plantaardige melkalternatieven) werkt havermelk niet alleen goed in koffie, maar ook bij zuiveldranken in de coffeeshop.
Meer calorieën
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter. In één kopje cappuccino zit 6,3 gram vet.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Zwarte koffie is een 'clean' bakje koffie, zonder melk, suiker of andere toevoegingen. Dit is niet afhankelijk van de zetmethode, dus of je nou een filterkoffie hebt of een koffie gezet met een espressomachine: het is allemaal zwarte koffie.