Hier zijn ze: djintan (gemalen komijn) ketoembar (gemalen koriander)
Ketoembar wordt gemaakt van gedroogde en gemalen zaden van de koriander plant. Het heeft een mildere smaak dan verse korianderblaadjes.
Alternatieven en vervangers voor Thaise gedroogde specerijen
korianderzaad, gemalen koriander of ketoembar – gelijke hoeveelheid karwijzaad, komijn, venkel of een combinatie van de drie.
Ketoembar is het zaad van de koriander plant. In het Nederlands is het niet altijd duidelijk of men met koriander het zaad of het blad bedoeld. De Amerikanen hebben dat beter geregeld, die zeggen coriander tegen het zaad en cilantro tegen de blaadjes. Gelukkig kun je uit een recept vaak wel opmaken wat bedoeld wordt.
Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Gemalen korianderzaad is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt.
Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.
In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als 'djinten' of 'djintan', een verbastering (of oude schrijfwijze) van de Indonesische naam voor komijn 'jintan'.
Ketoembar = korianderzaad. Koenjit = Kurkuma of geelwortel.
De geur en smaak doet denken aan sinaasappel en anijs. Ketoembar is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast ketoembar is er ook djintan (gemalen komijnzaad), Laos (gemalen galangawortel) en djahe (gemalen gemberwortel). Deze vier soorten gedroogde kruiden kunnen goed gecombineerd worden.
Is laos komijn? Laos kruiden worden met name in de thaise en indonesische keuken gebruikt. Laos is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast Laos is er ook djintan (gemalen komijnzaad), ketoembar (gemalen korianderzaad) en djahe (gemalen gemberwortel).
Dit woord komt van de Indonesische naam: 'jintan'. Let op: komijn wordt vaak verward met karwij. De namen lijken op elkaar, en de smaak ook wel een beetje, maar het zijn toch echt twee verschillende specerijen.
Galangawortel wordt vers, gedroogd of ingemaakt gebruikt. Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper.
Korianderzaad kun je het beste licht roosteren in een droge koekenpan en daarna te kneuzen om de smaak tot zijn recht te laten komen. Ze worden o.a. in marinades en stoofgerechten toegevoegd, maar ook in likeur, ratatouille en curry.
Djahe is gedroogde en gemalen gemberwortel en is makkelijk in gebruik. Gemalen gember (of gemberpoeder) heeft een frisse, scherpe smaak en geur. Het is een goed alternatief voor verse gember. Doordat het gedroogd is, is het bovendien een stuk langer houdbaar.
Als je een hekel hebt aan de smaak van koriander, kun je dus prima peterselie proberen. Hak wat blaadjes fijn en verwerk deze in je gerecht, maar let op dat je niet overdrijft. Peterselie is namelijk iets bitterder dan koriander en is daardoor een stuk meer aanwezig in je eten.
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat koriander veel bètacaroteen.
Je kunt verse koriander op een koele plek in een vershoudfolie een paar dagen bewaren. Invriezen kan ook, maar gaat ten koste van de mooie groene kleur en de smaak. In de diepvries is koriander in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC. Was en snijd het kruid.
Kentjoer is niet hetzelfde als laos, hoewel beide behoren tot de galangal-familie. Buiten de koelkast droogt kentjoer snel uit, maar het kan nog steeds gebruikt worden in stoofschotels.
Goed voor het spijsverteringskanaal
Het wordt ingezet ter bevordering van de spijsvertering en om buikkrampen en winderigheid te verhelpen. Kentjoer gebruikt men ook ter verlichting van maagzweren en chronische gastritus. Deze specerij werkt ontstekingsremmend en pijnstillend.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Kurkuma wordt ook wel aangeduid als Indiase geelwortel, koenier (Surinaams-Nederlands), koenjit (Nederlands-Indisch), kunyit (Indonesisch). Het werd vroeger ook wel tarmeriek genoemd, hetgeen een anglicisme is, vanaf het Engelse woord turmeric. Vanwege de gele kleur wordt het ook wel Indiase saffraan genoemd.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
- Komijn is rijk aan onder andere ijzer, magnesium, fosfor en bètacaroteen (dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A, al blijven de effecten natuurlijk beperkt, aangezien het kruid slechts in heel lage doses wordt geconsumeerd.
Wil je afvallen, maar wil het niet vlotten? Eet dan voortaan wat vaker komijn. Dit is namelijk een van de kruiden en specerijen die je kan helpen om sneller vet te verbranden. Sterker nog: één theelepel komijn per dag kan de vetbranding zelfs verdriedubbelen.
Door antioxiderende eigenschappen helpt zwarte komijn olie om vrije radicalen in het lichaam te doden die oxidatieve schade kunnen veroorzaken. Verder zijn de voordelen van thymoquinone in zwarte komijn olie in verband gebracht met antischimmel-, antivirale, antibacteriële en antiparasitaire activiteit.