Amersfoort staat op een vierde plek in de lijst van beste woonsteden van Nederland. Dat blijkt uit de Residential Ranking 2020 van vastgoedadviseur JLL. Amersfoort laat in deze ranglijst alleen Amsterdam, Utrecht en Delft voor zich.
Niet voor niets heeft de gemeente Amersfoort al twee achter elkaar de verkiezing tot beste gemeente om te wonen gewonnen. Met een goede mix van oude en nieuwe architectuur en daarnaast veel horeca, zoals leuke cafeetjes en restaurants heeft de stad een bruisende cultuur, maar ook meer dan 600 monumenten.
De wijken Vermeer- en Leusderkwartier staan bekend om het ongeëvenaarde groen in de buurt. Het zijn mooie wijken waar kinderen op kunnen groeien in de nabijheid van natuur, scholen, sportclubs en dichtbij de binnenstad van Amersfoort.
Gemiddeld gezien waren Nederlanders vorig jaar 644 euro kwijt aan hun woning. Daarmee waren ze 28,6 procent van hun huishoudinkomen kwijt aan woonkosten, tegenover 31,1 procent in 2018. Amersfoorters betaalden voor al deze diensten gemiddeld 740 euro in 2021 (nog 731 euro in 2018).
Amersfoort is een heel gezellige stad: de meest bijzondere bezienswaardigheden zijn Rijksmonumenten waarvan de stad er maar liefst 500 telt. Amersfoort ademt nostalgische sfeer en is vol met gezellige winkeltjes, pleintjes en terrasjes. Het centrum is lekker compact, waardoor je overal eenvoudig te voet heen wandelt.
Amersfoort komt onder meer als winnaar uit de bus vanwege zijn vooruitstrevende stadsplanning, vernieuwing en kwaliteit van leven. “Ook kan de stad bogen op een karaktervolle, historische binnenstad”, aldus de Academy of Urbanism.
Onze stad is verkozen tot de beste van Europa! De jury van de Academy of Urbanism roemt de stad vanwege haar unieke erfgoed, vooruitstrevende planning en het geluk en de gezondheid van de inwoners. Amersfoort stond samen met het Spaanse Estepona en het Engelse Exeter op de shortlist voor deze felbegeerde titel.
Ondernemers kiezen voor Amersfoort vanwege de centrale ligging, hoogopgeleide bevolking en duurzame leefomgeving. Niet voor niets werd onze stad door Elsevier uitgeroepen tot de beste grote stad. Om in te werken én te leven.
Huizenprijzen in Amersfoort (januari 2024)
De gemiddelde transactieprijs per vierkante meter ging van 4.167 euro naar 4.307 euro. De gemiddelde vraagprijs ging van 455.022 euro naar 469.380 euro. De gemiddelde WOZ-waarde ging van 356.646 euro in 2022 naar 423.049 euro in 2023.
Het gemiddelde vermogen van de inwoners van gemeente Amersfoort was in 2018 €47.100,-.In één jaar tijd steeg dat gemiddelde met maar liefst 43,5% naar €67.600,-. Een mogelijke verklaring is de snelle stijging van de huizenprijzen in onze gemeente.
Amersfoort scoort heel goed als 'gezonde gemeenschap' en bezet op die ranglijst de tweede plek; er is veel sociale samenhang en interactie, ruimte voor ontmoeting en beweging en een sterk gevoel van veiligheid. Vooral wat beweging betreft doet de stad het erg goed.
Tegenwoordig staat Amersfoort bekend als 'groeistad'. Sinds de jaren '80 is de stad uitgebreid met enkele nieuwe woonwijken, waarvan met name Kattenbroek wereldberoemd is geworden om haar unieke, speelse architectuur. Het is een bruisende stad waar iedere week wel een evenement plaatsvindt.
Amersfoort, centraal gelegen in Nederland, is een aantrekkelijke toeristische bestemming vanwege haar rijke geschiedenis en bruisende sfeer. Bezoekers worden betoverd door de goed bewaarde historische binnenstad, met karakteristieke Muurhuizen, grachten en monumentale panden, zoals de indrukwekkende Koppelpoort.
De stad ligt in het oosten van de provincie en is na de hoofdstad Utrecht de grootste stad van de provincie. Amersfoort is de 15e stad van Nederland. In Amersfoort wonen meer dan 155.000 inwoners en zij worden Amersfoorters of Keientrekkers genoemd.
In Amersfoort werd in 2021 gemiddeld 8,3 procent meer betaald voor een te koop staand woonhuis dan de oorspronkelijke vraagprijs. Dat er zo vaak wordt overboden, is volgens het CBS een duidelijk teken van de krapte op de woningmarkt. Een jaar eerder werd bij ongeveer de helft van alle huizen overboden.
Amersfoort is niet alleen één van de oudste steden van Nederland (stadsrechten sinds 1259) maar ook een van de snelst groeiende steden: inmiddels heeft zij meer dan 160.000 inwoners en staat daarmee stevig in de Top-15 van grootste gemeenten in Nederland.
De daling van de huizenprijzen lijkt te stagneren. In juli 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 5,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is de vierde maand op rij met een vergelijkbare daling op jaarbasis.
Door de recente stijging van de rente wordt het duurder om te bouwen en komen er minder projecten van de grond. Daarnaast zijn bouwmaterialen flink in prijs gestegen en is het nog steeds moeilijk om personeel te vinden. Ook stikstofregels bemoeilijken de bouw van nieuwe woningen.
Rabobank verwacht dat de prijzen vanaf 2024 weer stijgen. Dit zijn de belangrijkste conclusies en verwachtingen van Rabobank: Huizenprijzen dalen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 3,5% ten opzichte van 2022. In 2024 verwachten zij dat de huizenprijzen gemiddeld 2,4% toenemen.
De meeste inwoners van Amersfoort met buitenlandse roots hebben hun wortels liggen in Turkije: 6557 mensen in totaal, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die deze site heeft geanalyseerd.
Een luguber rekensommetje: de Amersfoortse islamitische gemeenschap bestaat uit ongeveer twintigduizend mensen.
Amersfoort is woensdagavond verkozen tot European City of the Year. De jury van de prestigieuze prijs roemt de stad omdat ze de gezondheid en het geluk van haar inwoners centraal stelt.
Amersfoort is bekroond met de internationale titel European City of the Year. Dat heeft The Academy of Urbanism zojuist bekendgemaakt.
Amersfoort, verkozen tot de beste stad van Europa in 2023, biedt niet alleen historische charme maar ook moderne levenskwaliteit.
De jury prijst Amersfoort vanwege de kwaliteit van leven, de vooruitstrevende stadsplanning en vernieuwing, terwijl het karakter en erfgoed behouden blijven, blijkt uit het juryrapport. De stad kent naast zijn historische kenmerken ook opvallende hedendaagse kunstwerken, zoals de plassende ijsbeer.