Antwoorden (2) Nee, aluminiumfolie kan schade toebrengen aan je kookplaat.
Aluminium of aluminium bekleed, koper of koper bekleed, aluminiumfolie, glas/keramiek en sommige roestvrijstalen producten (omdat deze geen magneten aantrekken en vasthouden) kunnen niet worden gebruikt .
Aluminium is zelf niet magnetisch, maar verzwakt magneetvelden niet.
Tijdens het bakken van bijvoorbeeld een visje kan het voorkomen dat er allemaal spetters op je fornuis terechtkomen. Dit kan je voorkomen door je fornuis af te dekken met een laagje aluminiumfolie onder de gaspitten. Deze kan je er na het bakken weer afhalen en zo blijft je fornuis helemaal spik en span!
Plaats een magneet tegen de bodem van de pan.Als de magneet blijft plakken, zijn je pannen magnetisch en geschikt voor een inductie kookplaat. In dat geval hoef je je pannen niet weg te gooien, let wel het is zeer belangrijk dat de bodem van de pan vlak is.
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Zo controleer je of je oude pan geschikt is voor inductie
Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan 'm wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Gaskookplaten: Gebruik geen aluminiumfolie om de roosters te bedekken of om een deel van de kookplaat te bekleden . Dit kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging, oververhitting van de kookplaatoppervlakken of een potentieel brandgevaar.
Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
De naam is dus een verwijzing naar de zilverachtige kleur, niet naar het materiaal. Tegenwoordig is dit vrijwel geheel vervangen door het aanmerkelijk goedkopere aluminiumfolie. Het materiaal werd vroeger vooral gebruikt om chocolade en snoepgoed in te verpakken.
Onder normale omstandigheden is aluminium niet magnetisch , voornamelijk vanwege de kristalstructuur.
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron. Aluminiumfolie is zo dun dat het verbrandt, en dat geldt ook voor een metalen sierrand op een bord. Bij een vork concentreren de elektromagnetische golven zich in de punten waardoor er vonken ontstaan en mogelijk brand.
"De meeste inductiekookplaten verwarmen geen koperen of aluminium pannen, omdat het magnetische veld geen geconcentreerde stroom kan produceren . Inductiekookplaten van "volledig metaal" gebruiken veel hogere frequenties om dat effect te overwinnen."
Niet doen: Uw kookgerei over uw kookplaat slepen
Wees voorzichtig bij het verplaatsen van potten en pannen van en naar uw kookplaat - ze slepen kan het oppervlak krassen of beschadigen (dat gebeurt gemakkelijk als u voor de troepen kookt!). Zorg ervoor dat u ze eraf tilt. Zorg ervoor dat u het juiste type kookgerei voor uw kookplaat gebruikt.
Pannen hebben dus een magnetische bodem nodig als u ze op een inductiekookplaat wilt gebruiken. Dit omdat inductie de pannen verwarmt met behulp van magneten. Heeft een pan geen magnetische bodem?Dan wordt deze ook niet warm.
Het materiaal kan hoge temperaturen verdragen en geleidt de warmte goed. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je nooit de bodem van de oven met de aluminiumfolie bedekt. Dat lijkt misschien handig om vuil op te vangen, maar je blokkeert of weerkaatst daarmee de hitte.
Nee, de zilverfolie mag nooit op de kookplaat worden geplaatst, omdat dit de correcte verbranding van de brander of de werking van de vlambeveiliging kan verstoren. Het mag ook niet op de bodem of zijkanten van de oven worden gebruikt, omdat dit de correcte luchtstroom kan beïnvloeden of schade aan de emaillelaag kan veroorzaken.
Er is een keukenhulpmiddel genaamd “spatscherm” dat de vetnevel vermindert (het komt niet alleen op het fornuis terecht, maar ook op U, de keukenkastjes, de bovenkant van de koelkast… overal.)
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken.
Daarnaast is aluminiumfolie ook een handig hulpje tijdens het schilderen. Je draait de folie bijvoorbeeld makkelijk om een deurknop heen. Het blijft perfect zitten en als de verf rondom is gedroogd, haal je het er makkelijk af. Aluminiumfolie is ook tijdens het barbecueën onmisbaar.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Hoe bak ik een ei op inductie? Gebruik een koekenpan of hapjespan die geschikt is voor een inductie hittebron.Laat de pan eerst voldoende heet worden en gebruik goede bakolie of bakboter.Bak het ei voor 3 a 4 minuten.
Glas en keramiek
Deze materialen geleiden geen elektromagnetische velden en zijn daarom niet geschikt voor inductiekookplaten.
Uw inductie kookplaat is zeer krasgevoelig. Zo kan een klein korreltje zout dat tussen de pan en de kookplaat komt al vervelende krassen opleveren. Met inductie matjes matjes voorkomt u dat er krasjes kunnen ontstaan.