Het lied geeft de situatie weer in een verdeeld Europa na de Tweede Wereldoorlog. In het Westen heerste (zogenaamde) vrijheid en in het Oosten werd iedereen onderdrukt. In het lied wordt aan de hand van de situatie in de verdeelde stad Berlijn de situatie geschetst.
Gitarist en zanger van Klein Orkest, Harrie Jekkers, keert terug naar de plek die de aanleiding voor het nummer heeft gevormd. In 1983 vindt er een vredesdemonstratie plaats op het Malieveld in Den Haag. Jekkers: "Wij zijn destijds gevraagd om daar een lied voor te schrijven.
Op 9 november 1989 bestormden duizenden Oost-Duitsers de grens met West-Berlijn. Toen de slagbomen eenmaal open waren, was er geen houden meer aan; mensen klommen op de zo gehate Berlijnse Muur.
Over de muur is de derde single van de Nederlandse muziekgroep Klein Orkest die in de Nederlandse Top 40, Nationale Hitparade en de TROS Top 50 belandde. De B-kant was Achter elke deur.
De benaming IJzeren Gordijn is een metafoor voor ijzeren grensafscheidingen tussen Oost-Europa en West-Europa in de periode 1945-1989. De grens was een militaire, culturele en ideologische barrière tussen twee ideologieën: het kapitalisme en het communisme.
De Vlaamse gaai en de kauw kunnen zowat alle geluiden imiteren. Er zijn niet veel vogels die het zingen van andere soorten vogels nabootsen. Een heel bekend voorbeeld van een vogel die dat kan, is de Liervogel uit Australië. Hij wordt zo genoemd omdat zijn staart de vorm heeft van een Griekse lier.
Bouw van de Muur, 1961. De bouw van een muur tussen Oost- en West-Berlijn ziet de Oost-Duitse regering als enige oplossing om die laatste vluchtroute te blokkeren. Veel DDR burgers zien die beslissing aankomen. In 1960 en 1961 vluchten maar liefst 2,6 miljoen inwoners naar het vrije westen.
In 1918/1919 werd Duitsland een republiek, Weimarrepubliek genaamd.
'Todesstreifen'
De Muur was meer dan een afscheiding van betonblokken en prikkeldraad. Tussen de Grenzmauer, die grensde aan West-Berlijn en de Hinterlandmauer, het deel dat de grens markeerde voor de DDR-burgers, lag een strook die de Todesstreifen werd genoemd.
Na de Tweede Wereldoorlog zochten de geallieerden een manier om Duitsland te weerhouden om op korte termijn weer een oorlog te beginnen. In tegenstelling tot de Eerste Wereldoorlog zocht men deze maal geen heil in een streng verdrag zoals het Verdrag van Versailles, maar in de opdeling van Duitsland.
Boris Nikolajevitsj Jeltsin (Russisch: Борис Николаевич Ельцин) (Boetka, 1 februari 1931 – Moskou, 23 april 2007) was een politicus en de eerste president van de Russische Federatie. Hij staat in Rusland vooral bekend als 'de sloper van de Sovjet-Unie' .
28 jaar lang was de Berlijnse Muur hét symbool van de Koude Oorlog en van een Europa dat verdeeld was in een democratisch westen en een communistisch oosten. Toen de muur op 9 november 1989 viel, betekende dat het einde van de Koude Oorlog en het begin van een nieuw tijdperk in de wereldgeschiedenis.
Tik op je telefoon op de startknop en houd deze vast of zeg 'Hey Google'. Vraag 'Welk nummer is dit?' Speel een nummer af, neurie, fluit of zing een melodie van een nummer. Neuriën, fluiten of zingen: De Google Assistent zal mogelijke overeenkomsten voor het nummer identificeren.
Dan weet Google raad. Zit je al de hele dag met een liedje in je hoofd zonder dat je de artiest of de titel weet? Daar heeft Google nu een oplossing voor: open de app, neurie de tonen van je liedje hardop en de zoekmachine vertelt je alles wat je moet weten.
Het verhaal wordt ondersteund door de muziek van Youri Lentjes, die het nummer 'The Ride' speciaal voor deze commercial heeft geschreven. Een perfecte aanvulling op het verhaal. ' Wunderman Thompson Amsterdam maakte de tv-commercial.
In de tv-commercial van Plus staan vader Bert en dochter Eke centraal. Bert wil Eke een duwtje in de rug geven met haar sport en gaat zelf daarom ook bewuster en gezonder leven. De commercial gaat gepaard met het nummer 'The Ride', gemaakt door zanger Youri Lentjes en componisten Sonny Groeneveld en Sam van Ommen.
Wie regelmatig tv kijkt, hoorde haar stem recent zeker langskomen in haar nieuwe versie van Ding-a-dong. Zangeres Stephanie Struijk (34) is de stem van de AD-commercial. Ze vertelt over haar eigen tekst, haar nieuwe album en waarom ze afstand deed van haar artiestennaam Stevie Ann.