Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Microbioom. Alcohol heeft ook effecten op je microbioom en je darmwand. Het drinken van alcohol kan zorgen voor een vermindering van 'goede bacteriën' en een groei van 'slechte bacteriën', waardoor het microbioom uit balans raakt.
Door overmatig alcoholgebruik kan de spijsvertering onvolledig zijn en krijg je darmklachten. Veel mensen die overmatig drinken hebben last van een wisselend ontlastingspatroon: de ene keer diarree, dan weer obstipatie.
Bier barst van de koolhydraten en normaal gesproken breekt je lichaam deze af. Maar veel drinken in combinatie met een versnelde spijsvertering zorgt ervoor dat niet alle koolhydraten worden verteerd voordat ze hun bestemming bereiken: de dikke darm.
Ook je kans op darmkanker is groter als je alcohol drinkt. Hoe meer je drinkt, hoe groter je kans op darmkanker.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Snelheid van afbraak alcohol door de lever
De snelheid waarmee alcohol wordt afgebroken door de lever hangt met name af van enzymen in de lever. De afbraaksnelheid varieert van ongeveer 0,1 tot ca.0,25‰ (promille) per uur, onafhankelijk van geslacht of gewicht.
Op de lange termijn kan alcohol je organen beschadigen. Via het bloed komt alcohol in aanraking met de lever, nieren, alvleesklier (pancreas), longen, hart- en bloedvaten, de darmen en de hersenen. Wie regelmatig te veel drinkt loopt kans op ernstige schade aan deze organen op de lange termijn.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Voeding speelt een grote rol in de gezondheid van je darmflora. Eet veel vezelrijke voeding zoals groenten, fruit en volkorenproducten. Vezels bevorderen de groei van goede bacteriën. Probeer ook gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en zuurkool, omdat deze natuurlijke probiotica bevatten.
Vette ontlasting kan duiden op verschillende aandoeningen, zoals een niet goed werkende alvleesklier, een tekort aan gal of een voedselallergie, zoals coeliakie.
Af en toe een glas rode wijn drinken verbetert de werking van je darmen. Uit een Brits onderzoek blijkt dat de drank het aantal nuttige bacteriën die daarin leven, doet toenemen. Gepubliceerd op 31 Augustus 2019 om 07h00 Leestijd 2 min. Aan de wetenschap mag je nooit twijfelen.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
De meest bekende ontwenningsverschijnselen zijn: beven, zweten, onrust en zenuwachtigheid, angst, 'malaise' gevoel, slapeloosheid, misselijkheid en braken. Deze verschijnselen zijn op zich niet gevaarlijk en verdwijnen meestal na 7 tot 10 dagen van onthouding.
De symptomen van darmkanker kunnen heel verschillend zijn. Ze hangen ook af van de plek van de tumor. Je kan ook een tumor in je darmen hebben, zonder klachten te ervaren.
Door het drinken van veel alcohol worden je bloedvaten verwijdt, waardoor vooral rondom de neus en de wangen gesprongen rode haarvaatjes kunnen ontstaan. Na verloop van tijd zijn deze rode haarvaatjes door het overmatig gebruik van alcohol permanent beschadigd en hebben daarmee een slechte doorbloeding tot gevolg.
Een alcoholist kan zoals eerder genoemd last hebben van een bleke of grauwe huidskleur.Een ander uiterlijk symptoom van een alcoholist zijn een opgezwollen gezicht, handen en voeten.Een alcoholist kan ook last hebben van roodheid van de huid. Dit wordt ook wel een 'alcohol flush' genoemd.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.