De melk dient warm gegeven te worden op lichaamstemperatuur; 38 graden. Gebruik gekookt en afgekoeld water of mineraalwater uit een fles. Iedere kitten is anders. Misschien wil jouw kitten eerder vaste voeding, of meer voeding hebben.
Bij moederloze kittens ligt de omgevingstemperatuur in de eerste week op 30-32 graden Celsius. Deze temperatuur kan geleidelijk verlaagd worden naar 24 graden in 4 weken. Bij kittens met een moederdier ligt de omgevingstemperatuur rond de 26 graden. De luchtvochtigheid dient rond de 55-60% te zijn.
Jonge, oude en zieke katten extra gevoelig zijn voor kou en vocht? Zorg ervoor dat jouw kitten of oude/zieke kat binnen is op een warme plek. Deze plek mag niet bij tochtende ramen of deuren zijn, want anders heeft jouw kat nog steeds last van de kou!
Een pasgeboren kitten verliest extra veel warmte zolang het nog nat is van de geboorte en moet daarom zo snel mogelijk afgedroogd worden. U kunt een kitten warm houden met een in doeken gedraaide kruik warm water, met behulp van een elektrische warmtemat of van een warmtekussen dat u in de magnetron kunt opwarmen.
Hang de warmtelamp om te beginnen op minimaal 50 cm hoogte boven de liggende teef. Controleer de temperatuur met een thermometer en bepaal dan of de lamp omhoog moet of niet.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
De kittens moeten regelmatig (elke 2-3 uur) gecontroleerd worden of ze de tepel kunnen vinden en of ze genoeg drinken. Als dit niet het geval is kunt u ze helpen door ze aan de tepel te leggen.
Pasgeboren kittens zijn niet in staat om te horen of zien en zijn geheel afhankelijk van moedermelk voor hun voeding. Vanaf 4 weken zullen ze langzaamaan vast voedsel gaan eten, en na acht weken zijn ze volledig gespeend.
Het is belangrijk om te controleren of kittens voldoende drinken. Na het drinken dient het kitten rustig te gaan slapen en een gevuld buikje te hebben. Langdurig piepen en onrust kan op honger duiden. Om te weten hoeveel een kitten gedronken heeft, kan deze voor en na het drinken gewogen worden.
Voeding kittens:
De kittens krijgen per 2-3-4 uur een voeding via de fles toegediend, afhankelijk van het gewicht van het kitten. Wij nemen het gewicht van het kitten en de schatting betreffende de leeftijd en van daaruit bepalen wij de hoeveelheid voeding.
Voor de gemiddelde kat is een omgevingstemperatuur van 22°C ideaal. Ze verdragen echter ook een temperatuur die ligt tussen het vriespunt en 35°C!
Je kunt aan je kat zien of hij het koud heeft. Dan slaapt hij meer om energie te sparen, en zoekt hij warme plekjes op. Ligt je kat helemaal opgerold en heeft hij z'n pootjes onder zich getrokken, dan is de kans groot dat hij het koud heeft.
Warmte. Katten kunnen warmte goed verdragen, zelfs tot 35 graden Celsius, en ze passen zich makkelijk aan. Overdag gaan ze op zoek naar koele plaatsen, slapen ze meer en de activiteiten worden verplaatst naar de nacht.
Eigenlijk is het antwoord gewoon simpelweg: nee. Een kat heeft geen melk nodig als onderdeel van zijn voeding. Hij kan er zelfs diarree van krijgen. Melk bevat veel lactose, een stofje waar de meeste katten niet mee overweg kunnen.
Als je gaat voeden, warm je de melk au bain-marie op tot circa 36 graden. De opening van het speentje is groot genoeg als er met een heel klein beetje druk melk uit het flesje komt. De eerste twee weken voed je de kittens dag en nacht om de 2 uur. Daarna om de 2 tot 3 uur, en na vier weken om de 4 tot 5 uur.
Na gemiddeld zeven weken hoeft een kitten in principe geen melk meer te drinken bij de moeder. Maar zo'n korte zuigtijd is niet goed voor de kat, staat in het voorstel. Want een poes die voor 13 weken van zijn moeder wordt gescheiden, heeft grote kans op overgewicht op latere leeftijd.
Geef ze dus vaak kleine porties. In het begin zal je kitten minstens vier maaltijden per dag eten. Zo krijgt hij de hele dag lang regelmatig energie. Als je hem deze frequentie niet kunt bieden, voed hem dan drie keer per dag.
De meeste katten poepen 1 of 2 keer per dag. Maar wat belangrijker is dan een richtlijn als 1 of 2 keer per dag, is dat er regelmaat in zit. Dus niet de ene dag helemaal niet, de volgende dag 3 keer en weer een dag later 1 keer.
In de eerste weken zal het kitten niet veel meer doen dan drinken en slapen. De moeder helpt het kitten met poepen en plassen door de anus te likken, hierbij wordt een reflex tot poepen en plassen opgeroepen. Vervolgens eet de moeder deze ontlasting op!
Je kitten is eenzaam
Als een kitten constant huilt, is het mogelijk dat ze je aandacht zoeken of roepen op zoek naar een ander kitten of hun moeder, vooral als ze net zijn geadopteerd. Zorg ervoor dat je overdag voldoende tijd vrijmaakt om met je nieuwe kitten te spelen.
Je gebruikt ongeveer 8 cc melk per 25 gram lichaamsgewicht van een katje per dag. Dus stel: een kitten weegt rond de 200 gram, dan heeft het ongeveer 64 cc melk per dag nodig. Dit is een leidraad, geen eis. Als een kitten genoeg heeft gedronken, zie je dat vaak aan de belletjes om zijn bekje.
Waarom je nieuwe kitten heel veel miauwt
Kittens miauwen dus omdat ze contact willen maken en houden met de moederpoes waarvan ze voor zorg en voedsel afhankelijk zijn. Ook wanneer een kitten wil eten, het koud heeft of bang is, zal het miauwen.
In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.
Kittens die niet willen drinken krijgen wel met de 1 cc spuit omdat dit dan druppelsgewijs toegediend kan worden. Als een kitten een goed zuigreflex heeft, zuigt het kitten de spuit zelf leeg. Dit voorkomt enorm veel verslikkingen. Het voordeel van de spuit met speen is dat kittens minder snel lucht binnen krijgen.