Zo zijn Bintjes en de Desiree perfect voor frietjes en van de Bildstar maak je de beste aardappelpuree.
De juiste aardappel
Er zijn vier typen: heel bloemige, iets bloemige, vrij vastkokende en echte vastkokende aardappels. Voor de lekkerste friet neem je iets bloemige aardappels zoals bintje, agria, désirée, première of santé.
Vastkokende aardappels: geschikt voor salades, ovenschotels en gerechten waarbij je de aardappel in kleine stukjes snijdt. Vrij vastkokende aardappels: geschikt om te bakken en voor in ovenschotels. Kruimige aardappels: geschikt om te poffen, bakken, pureren en frituren.
Het Bintje heeft een gladde, blanke tot gele schil. Zijn vorm is zeer regelmatig en langovaal en hij heeft vlakliggende ogen en lichtgeel vlees. Het Bintje is een kruising tussen verschillende aardappelrassen. Het is een zogenoemde middelvroege aardappel.
Zeven grote supermarktketens, waaronder marktleider Albert Heijn, doen de bekende aardappelrassen bintje, frieslander en agria in de ban, omdat die zonder gebruik van gif kwetsbaar zijn voor ziekte.
Bintje is een aardappelras dat in 1905 door de hoofdonderwijzer Kornelis Lieuwes de Vries uit het Friese Suameer als een kruising van het ras 'Munstersen' met 'Fransen' werd gekweekt. Het ras kwam in 1910 voor het eerst in de handel.
Vastkokende aardappelen zijn stevig qua structuur en vallen na het koken niet uit elkaar. De vastkokende aardappelen worden iets kruimig aan de buitenkant, maar zijn uiterst geschikt voor de lekkerste gerechten. Onder vastkokende aardappelen vallen onder andere de Bildtstar, Frieslander, Bintjes en Nicola aardappelen.
Aan de binnenkant hebben ze een hardere kern, terwijl ze aan de buitenkant eerder bloemig zijn. Deze aardappelen zijn veelzijdig en kan je makkelijk gebruiken om te koken, bakken, pureren en frituren.
Product specificaties. Aviko Oerfriet 11 mm is koelverse friet die oogt als huisgemaakt. De friet is gemaakt van de Hollandse agria-aardappel, hierdoor heeft de friet een volle aardappelsmaak. De agria-aardappel heeft een uitgesproken gele kleur, waardoor de friet mooi goudbruin bakt in de friteuse.
De juiste aardappel
Kruimige zetmeelrijke aardappels worden te snel bruin, nog voordat de friet gaar is. Vastkokende aardappels, waar relatief veel water inzit, geven een goeie beet maar hebben juist weer moeite met het bruinen. De Agria aardappel biedt het juiste compromis.
De twee hoofdsoorten aardappels: Vastkokende aardappels zijn vooral geschikt voor salades en ovenschotels.Kruimige aardappelsoorten zijn ideaal om te poffen, bakken, pureren en frituren. Als je aardappelpuree wilt maken, dan kun je eventueel ook nog uitwijken naar zeer kruimige aardappels.
Vastkokende aardappels hebben een stevigere celstructuur waardoor de cellen wel zwellen maar niet barsten. De cellen blijven dan aan elkaar vast zitten, waardoor je geen losse (kruimige) korreltjes in je mond voelt. Hoe meer zetmeel in de aardappel, hoe kruimiger.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Charlotte is een vastkokende aardappel uit Duitsland. Hij heeft een fijne smaak en is middenvroeg van afrijping. Heeft een gladde gele schil en een mooie gelijkmatige vorm. Vrij hoge opbrengst en kan ook langdurig worden bewaard.
Maar hoeveel frietjes bak je er dan in? Het aantal gram frietjes dat je in een friteuse bakt noemen wij het laadvermogen. Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Antwoord van Jeroen Meus
De beste Belgische friet maak je met aardappelen met een hoog zetmeelgehalte. Bovendien gebruik je ook eerder grote exemplaren om lange frietjes te kunnen snijden. Primeuraardappelen zijn niet de beste keuze om de perfecte friet te bakken.
Zout geeft pasta een diepere smaak
In veel recepten kom je het tegen: een snufje zout toevoegen tijdens het koken van de pasta, aardappelen of broccoli.
Aardappels wassen
Ze komen uit de grond, maar het verwijdert ook gelijk een laag zetmeel. Hierdoor zal je water waarin je de aardappelen kookt niet meer zo troebel zijn.
Frituren. Gefrituurde aardappels (zoals frites) bevatten door deze bereidingswijze meer vet en calorieën dan gebakken aardappels. Ovenfrites bevatten minder vet dan frites uit de frituur. Echter in de oven verliezen de frites een deel van hun vocht waardoor de energie-inhoud (kcal)per 100 gram wel hoger wordt.
De Frieslander is een vastkokende aardappel met een mooie ovale vorm. Doordat deze aardappel uit de klei komt heeft hij een volle smaak! En het is tevens een van de meest gegeten aardappelen van Nederland. Je kan de Frieslander het beste bereiden door hem te poffen op de barbecue, te koken of er frietjes van maken!
Vastkokende aardappelen bevatten minder zetmeel, waardoor ze hun vaste vorm blijven behouden na het koken. Ze zijn heel veelzijdig en perfect om te serveren in de klassieke gekookte vorm, gebakken, in de schil of verwerkt in een aardappelsalade.
De Frieslander is een kruimige, geelbruinige, ovale aardappel die na het koken lichtgeel van kleur wordt. Deze smaakvolle kruimige aardappel is ook zeer geschikt voor stam en puree. Waar komt de Frieslander vandaan: De Frieslander komt uit Nederland.
De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Ook een klap wordt soms een patat genoemd. Pas dus op als een Belg vraagt of je een patat wil!
Bestel uw Bintje bonken gemakkelijk en snel op Aardappelenbezorgen.nl. Onze Bintjes komen rechstreeks van de akkers rondom de Hoeksche Waard. Deze veelzijdige bonk behoort tot de categorie kruimige aardappelen en is perfect voor het maken van onder andere verse frites.