Hulpmiddelen die je nodig hebt voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging, worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Dit gaat bijvoorbeeld om een verstelbaar bed, een hoortoestel of incontinentiemateriaal. Sommige middelen vallen onder je verplichte eigen risico.
Scootmobiel, rolstoel en aanpassingen aan auto of fiets
Naast hulpmiddelen in huis, kun je via de Wmo ook hulpmiddelen vergoed krijgen die de mobiliteit in en om de woning te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een scootmobiel, rolstoel of een aangepaste fiets. Of je deze hulpmiddelen vergoed krijgt, bepaalt de gemeente.
Een aangepast bed en de eventueel benodigde, aan het bed gerelateerde hulpmiddelen, krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. Ook wanneer u enkel aan het bed gerelateerde hulpmiddelen nodig hebt, wordt dit vergoed uit uw basisverzekering.
De basisverzekering is onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De basisverzekering dekt vooral curatieve zorg. Dat is zorg gericht op de genezing en behandeling van acute en chronische lichamelijke aandoeningen. Ook dekt de basisverzekering geestelijke gezondheidszorg.
Medische zorg en langdurige zorg vanuit de Zvw
Een zorgverzekering vergoedt vooral medische zorgkosten. Bijvoorbeeld medische behandelingen en medisch noodzakelijke hulpmiddelen. Ook bepaalde hulpmiddelen, fysiotherapie en ergotherapie vallen onder de zorgverzekering.
Een hulpmiddel kun je zorgeloos 26 weken lenen via je zorgverzekeraar. Als je recht hebt op langdurig gebruik van zorghulpmiddelen is die periode makkelijk te verlengen via je zorgverzekeraar of het WMO. Neem contact op met je gemeente of zorgverzekeraar om dit te regelen.
Wie zorg nodig heeft, ervaart meer comfort en de verzorgende hoeft minder te bukken. Vanuit de ARBO-wetgeving is het trouwens verplicht om een verhoogd bed te hebben als je zorg aan bed krijgt. De hoogte van je bed moet 80 cm zijn. Dat is van de grond tot aan de bovenkant van je matras.
Dit hoog-laag bed kunt u kosteloos lenen bij Medicura voor een periode van maximaal 26 weken. Het hulpmiddel wordt volledig vergoed door de basisverzekering. De declaratie regelen wij rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.
U komt in aanmerking voor een Wmo-voorziening als u voldoet aan de volgende voorwaarden: U bent niet meer zelfredzaam en u kunt niet meer meedoen in de samenleving omdat u een aandoening of een beperking hebt. Of omdat u langdurige zorg nodig hebt. U hebt geen of onvoldoende mogelijkheden het zelf op te lossen.
Wmo aanvragen bij uw gemeente
Het Wmo-loket of het sociale wijkteam van uw gemeente geeft u informatie over de Wmo. En helpt u bij de aanvraag van voorzieningen uit de Wmo. U kunt bij uw gemeente ook vragen naar de gratis cliëntondersteuning.
Hulpmiddelen zijn voor mensen met een lichamelijke aandoening van levensbelang om zelfredzaam te blijven. Gemeenten vergoeden hulpmiddelen zoals een rolstoel of een scootmobiel vanuit het Wmo-budget (al dan niet met een eigen Wmo-bijdrage). Bij veel hulpmiddelen is maatwerk vereist.
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is. Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd.
Een seniorenbed is een bed dat speciaal samen te stellen is voor senioren om de best mogelijke ondersteuning te krijgen. Ook de in en uitstap hoogte van het bed is goed te bepalen door de verstelbare bodemdragers.
Hoe hoog is een seniorenbed? De hoogte van een seniorenbed is tussen de 45 en 65 cm hoog. De instaphoogte is belangrijk en is bij een seniorenbed vaak iets hoger dan bij een standaard bed. Dat vergemakkelijkt het in en uit bed stappen.
Voor € 23,50 per huishouden per jaar bent u al lid. U heeft het binnen 2 stappen geregeld! 1. Maak hier eerst een gratis Medipoint account aan.
Medipoint heeft een uitgebreid huurassortiment, van krukken, sta op stoelen en hometrainers tot elektrische borstkolven en lichttherapielampen.
Tijdens de nachtrust is het juist beter om het bed wat lager te zetten, zodat de kans op letsel bij het vallen uit bed kleiner is. Het bed kan eenvoudig op de juiste werkhoogte worden ingesteld voor zorg aan bed.
De basisverzekering
Tandheelkundige zorg (voor jongeren) Farmaceutische zorg (medicatie) Bepaalde hulpmiddelen, zoals een kunstgebit of gehoorapparaat. Persoonlijke verzorging en verpleging via de wijkverpleegkundige.
Hoe weet je waar je verzekerd bent? Je zorgverzekeraar stuurt je post en misschien ook e-mails, daarop staan ook de naam en contactgegevens van je verzekeraar. Weet je echt niet waar je verzekerd bent? Vraag dan een zorgverlener, bijvoorbeeld je apotheker, of die het voor je op kan zoeken.
Soorten hulpmiddelen in de Wlz
Dit zijn hulpmiddelen om je te verplaatsen of te bewegen: een rolstoel, aangepaste fiets, scootmobiel, aangepaste wandelwagen en aangepaste autostoel voor kinderen. Dit zijn bijvoorbeeld tilliften en (niet-aangepaste) hooglaagbedden, die door meer mensen gebruikt kunnen worden.