Er zijn twee soorten die geschikt zijn om thee van te zetten, dit zijn de Hibiscus sabdariffa en Hibiscus sinensis.
Altheastruik op stam (Hibiscus syriacus 'Woodbridge')
De bloemen van Hibiscus zijn eetbaar.
Als je met regelmaat hibiscusthee drinkt, helpt het je bij een hoge bloeddruk en hierdoor kan het je cholesterolgehalte verlagen. Het gaat hierbij om slecht cholesterol in ons lichaam genaamd LDL-cholesterol. Wij raden aan om twee keer per dag een kop hibiscusthee te nuttigen.
Thee met een rode gloed
De bloei is zo rijk dat er nog genoeg overblijven. Hibiscus sabdariffa en Hibiscus sinensis zijn de soorten waar thee* van kan worden gemaakt. Pluk de bloemen als ze net helemaal open zijn. Reken op 2 bloemen per kop.
Hibiscusthee wordt soms gebruikt om het gevoel van zware benen te verminderen, wat vaak wordt geassocieerd met een slechte bloedcirculatie.Kan helpen bij een hoge bloeddruk. Onderzoek suggereert dat hibiscusthee gunstige effecten kan hebben op de bloeddruk en kan helpen bij het beheersen van een hoge bloeddruk.
Zo kan het drinken van grote hoeveelheden hibiscusthee mogelijk leiden tot lage bloeddruk, want ja, het kan zoals eerder benoemt de bloeddruk verlagen.
De Hibiscusbloem moet Koel, droog en donker, in een afsluitbare zak, pot, emmer of voerton beaard worden. Als u dit product langer dan 4 weken wilt bewaren is bij klein volume een donkere glazen pot het beste, anders een afsluitbaar bakje, emmer of voerton.
Knip deze uitlopers daarom dicht bij de stam weg. Uitgebloeide bloemen vallen vanzelf van de Hibiscus, deze hoef je niet weg te knippen.
Bij Holland & Barrett vind je altijd jouw favoriete Hibiscusthee. Kies jouw favoriet en bestel gemakkelijk online. Hibiscusthee is rijk aan antioxidanten en draagt onder andere bij aan de normale werking van de blaas.
Met zijn frisgroene bladeren en klokvormige bloemen in diverse kleuren, zoals violetblauw, rood, lichtpaars en wit, voegt de hibiscus een mooi element toe aan elke tuin. Bijzonder opvallend is de driekleurige hibiscus (Hibiscus syriacus 'Tricolour'), die zich onderscheidt als een unieke en aparte heester.
Rozenbottel is de vrucht van de rozenplant. Rozenbottel vormt zich na de bestuiving van de bloemen in het voorjaar en wordt een rijpe vrucht in het najaar. Bij Hibiscus wordt de bloemkelk van de éénjarige Rosselle plant gebruikt.
Na 4 weken bleek in de hibiscusgroep de gemiddelde systolische bloeddruk gedaald te zijn van 139 tot 123,7 mm kwikdruk en de diastolische bloeddruk van 90.8 tot 79.5 mm kwikdruk (12.3% daling)! Deze daling was evenwaardig met die van de captoprilgroep. De hibiscus werd bovendien heel goed verdragen.
De beste tijd om hibiscus te snoeien is aan het einde van de winter of het vroege voorjaar, voordat de heester begint met het ontwikkelen van nieuwe groei. Dit geeft de planten voldoende tijd om te herstellen voordat ze weer gaan bloeien.
Hibiscus heeft verschillende gezondheidsvoordelen voor het lichaam. Het kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de spijsvertering en het bevorderen van de gezondheid van de lever.
Het heeft een aansterkende en opwekkende werking, en doet dienst als tonicum bij vermoeidheid of herstel na een zware periode van ziekte of operatie. Rozenbottel geeft ook een boost aan de immuniteit.
Hibiscusthee kan helpen bij het afvallen omdat het de eetlust remt en een goede vervanger is voor frisdranken. Ook werkt de thee vochtafdrijvend.
Deze thee wordt zowel warm als koud gedronken en heeft een cranberry-achtige smaak.
De hibiscus heeft glanzend frisgroene bladeren en de bloemen bestaan uit 5 kroonblaadjes met daaromheen 5 kelkblaadjes. De bloeitijd is van juni tot zelfs in oktober, en is uitbundig. Het is een bladverliezende plant.
Waar komt Hibiscus thee vandaan? De Hibiscus is afkomstig uit het Mediterrane gebied en toont zich als een trompetvormige bloem. Er zijn, maar liefst, 200 soorten Hibiscusbloemen. De Hibiscus Sabdariffa (Roselle) is het soort waarvan thee wordt gemaakt.
Wanneer je deze gedroogde bloemen laat trekken in water krijg je een roze-paarse kleur en een aftreksel met een fris-zurige smaak. Je kunt het zowel warm als koud drinken en het is heel goed tegen de dorst. Hibiscus wordt dan ook vaak toegevoegd aan vruchten- of kruidenthee voor zowel de smaak als de kleur.
Hibiscus is een eetbare bloem. Net als Jasmijn of Rozenblaadjes. Deze ingrediënten geven een frisse salade extra kleur en smaak. En eerlijk is eerlijk, een salade met bloemetjes ziet er gezelliger en appetijtelijker uit dan sla met een ei en een klodder mayonaise (hoewel dat ook heel smakelijk kan zijn).
1 tot 2 theelepel versneden bloemen op een theekopje, overgieten met kokend water. Vervolgens 5 à 10 minuten laten trekken als thee. 3 tot 6 kopjes per dag warm of koud drinken. Als koude drank met ijs zeer verfrissend.