Acryl, ook wel kunststof genoemd, is een materiaal dat warm aanvoelt en een glad en poriënvrij oppervlak heeft. Het is een kunststof waarmee verscheidene vormen gemaakt kunnen worden.
Acryl is een synthetische vezel, die wordt verkregen uit polymerisatie van acrylonitril. Polyacryl vormt lange lineaire moleculen, die zeer geschikt zijn voor gebruik als (textiel)vezel.
Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
Woorden als perspex, plexiglas of acrylglas betekenen echter allemaal hetzelfde : het gaat om sterk en transparant plastic. Een verschil plexiglas en acrylglas is er dus eigenlijk niet. Dat plastic ziet er net zo uit als echt glas, maar het is een stuk minder breekbaar!
PVC (polyvinylchloride) is een plastic dat wordt gebruikt als alternatief voor hout en beton. PVC is een goedkope en gemakkelijk bewerkbare vorm van plastic.
Glas heeft namelijk een luxe uitstraling, de randen zijn gepolijst en foto's op glas blijven jarenlang mooi. Het is niet zo dat plexiglas snel verkleurd, maar echt glas zorgt ervoor dat jouw foto veel langer van topkwaliteit blijft. Een bijkomend voordeel is dat een wanddeco van glas overal geplaatst kan worden.
Het is sterk, duurzaam en laat licht door zoals glas. De voordelen van glas minus de nadelen. Omdat acrylaat niet kan versplinteren en is daardoor een stuk minder breekbaar. Het is een materiaal wat prettig te bewerken en daardoor toepasbaar in vele gebieden.
Plexiglas is een thermoplastische kunststof die van nature doorzichtig is. Het materiaal wordt veel gebruikt als vervanger van glas.
PET (PETE) is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. PET is een giftige stof in plastic.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
Polyester, acryl en elastaan
Synthetische kledingvezels zijn niet biologisch afbreekbaar, en daarom heel slecht voor het leven in de oceaan. Toch zijn synthetische materialen relatief duurzaam. Er hoeft namelijk geen land voor gebruikt te worden, en ook de CO2-uitstoot en het waterverbruik zijn relatief laag.
Acryl kun je het beste op een wol wasprogramma van maximaal 30 graden wassen. Het is altijd goed om je kledingstuk binnenstebuiten in de wasmachine te doen. Acryl kan niet in de droger. Het beste is om het kledingstuk liggend te laten drogen.
Een werktrui van acryl is warm bij het dragen, wat door de één als voordeel kan worden gezien en door de ander als nadeel. Doordat synthetische vezels een gering vermogen hebben tot vochtopname, is de kans op zweten groter in dergelijke kleding.
Plexiglas Niet breken
Het materiaal is eigenlijk aanmerkelijk te hard om te kunnen breken. Het resultaat zal dan ook nooit mooi worden en eigenlijk is het niet aan te bevelen om het materiaal te breken. Ons advies is om Acrylaat-/Plexiglas plaat op maat te zagen.
Plexiglas is duurzaam
Het heeft een lange levensduur. Alle plexiglas platen van Plexiglas.nl zijn voorzien van een UV-beschermlaag. Dit zorgt ervoor dat de kunststof niet verweert of vergeelt. Wanneer het materiaal goed wordt onderhouden kan het voor vele jaren meegaan in de oorspronkelijke kleurtint.
Acrylaat kan door het toevoegen van bijvoorbeeld natuurlijke rubbers nog meer slagvast worden gemaakt, terwijl het materiaal wel helder blijft. Acrylaat is dus moeilijk breekbaar.
Omdat helder plexiglas een zeer hoge lichtdoorlaatbaarheid heeft, is het verschil met echt glas bijna niet te zien. Ook niet onbelangrijk: plexiglas is veel goedkoper dan gewoon glas. Verder is plexiglas heel duurzaam. Het verkleurt en verweert niet, waardoor het er jarenlang als nieuw uit blijft zien.
Kleuren zijn intensiever en levendiger door de helderheid van het Acrylglas. Dat maakt foto's niet alleen sprekender, maar hierdoor ogen ze ook scherper. Achter Acrylglas is de foto is altijd beschermd tegen stof, vuil en vandalisme.
Kunststof en plastic zijn niet hetzelfde. Plastic is een kunststof, maar niet elke kunststof is een plastic.
Plastic (verpakkingen)
Flessen van frisdrank, water, melk, azijn, etc. Knijpflessen van sauzen, olie etc. Zakken van pasta, rijst, brood, snoepgoed, etc.
PP oftewel Polypropeen is een wat harder soort plastic. In de keuken zijn heel veel bakjes, schalen en lunchboxen gemaakt van polypropeen. Veel producten van Ikea en Tupperware hebben deze code (let op! Niet al deze producten zijn veilig, sommige producten zijn gemaakt van het gevaarlijke Polystyreen).