Groep 1: Categorie A (motor), B (personenauto), BE (aanhanger bij personenauto) en T (tractor).
Rijbewijs A1
Vanaf achttien jaar mag u theorie- en praktijkexamen doen voor de categorie A1. U mag met deze rijbewijscategorie een motorrijwiel van maximaal 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht besturen.
Met rijbewijs A1 mag u rijden op een motor van maximaal 125 cc. Het vermogen mag niet meer dan 11 kW zijn en per kilo ledig gewicht niet meer dan 0,1 kW. Met rijbewijs A1 mag u ook rijden op een elektrische motor met een maximaal vermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW per kilo ledig gewicht.
Het is niet mogelijk om deze categorie in Nederland te behalen en om deze reden wordt de categorie B1 niet gevuld op het Nederlandse rijbewijs. De minimumleeftijd voor de categorie B1 is 16 jaar.
Aanhanger trekken met rijbewijs B
Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Bij de eerstvolgende vernieuwing van uw B-rijbewijs krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven. U moet het rijbewijs dan wel voor 1 juli 2025 vernieuwen. Bij vernieuwing van het rijbewijs na 2025 vervalt de T-bevoegdheid.
Sinds 1998 kunt u met een 125 cc motor rijden aan de hand van een rijbewijs B.
Mag ik B1-voertuigen besturen? Heb je een rijbewijs B (personenauto)? Dan mag je voertuigen uit categorie B1 besturen. Ook in landen waar ze het rijbewijs B1 wél gebruiken.
BE en B+ (code 96): rijbewijs voor auto (B) met aanhanger; C: vrachtwagenrijbewijs; CE: rijbewijs voor vrachtwagen (C) met aanhanger; C1: rijbewijs voor 'lichte' vrachtwagen (gewicht tussen 3.500-7.500 kilo);
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Wie langer dan twee jaar het rijbewijs B op zak heeft, mag met een motor of scooter van 125 cc de weg op, op voorwaarde dat die een vermogen heeft van maximaal 15 pk (11 kW). Wie zijn rijbewijs B na mei 2011 haalde, moet eerst vier uur scholing (zonder examen) volgen.
Dan heb je voor het rijden op een bromfiets een bromfietsrijbewijs (categorie AM2) nodig en voor het rijden op een brommobiel een brommobielrijbewijs (categorie AM4). Voor beide geldt dat je theorie- en praktijkexamen moet doen.
Rijbewijs B en aanhanger
Dan mag u met een auto: Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen). Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven 3.500 kilo uitkomen (lege gewicht + laadvermogen).
A1: maximaal 125 cc en maximaal vermogen van 11kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1kw per kg massa. A2: vermogen van ten hoogste 35kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kw per kg massa. A: onbeperkt. *De categorie waarmee je mag lessen en examen mee mag doen is afhankelijk van je leeftijd.
A2-beginners
U bent A2-beginner als u geen rijbewijs A1 heeft. Ook in dat geval mag u theorie-examen doen vanaf 17 jaar. Let op: het theorie-certificaat is maar 1,5 jaar geldig. Vanaf 20 jaar mag u rijles nemen en de praktijkexamens AVB en AVD afleggen.
A1 motorrijbewijs, maximaal 11 kiloWatt (15 PK): theorie-examen vanaf 17 jaar, praktijk-examens voertuigbeheersing & verkeersdeelneming vanaf 18 jaar. Maximaal 125 cc, maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht.
C1-rijbewijs
voor chauffeurs van vrachtwagens en campers tussen 3.500 kilo en 7.500 kilo.
Wanneer heb ik rijbewijs E achter B nodig? Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
B-rijbewijs - ≤ 3.500 kg
Bij voertuigen met een toegestane maximummassa tot en met 3.500 kg is rijbewijs B voldoende. Hierbij geldt dat je een motorvoertuig mag besturen dat geschikt is voor het vervoeren van maximaal 8 personen (exclusief bestuurder).
Alle bestuurders van Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs (in de volksmond ook wel trekker rijbewijs). Om het T-rijbewijs te behalen moet je rijgeschikt zijn en slagen voor het theorie- en praktijkexamen.
Als de politie u controleert, zien zij via het rijbewijzenregister de volledige code. U krijgt bijvoorbeeld code 01.06. Hiermee mag u alleen rijden als u een bril of contactlenzen draagt. De bril of contactlenzen moeten ervoor zorgen dat u in de verte beter ziet en de juiste sterkte hebben.
Geschikt rijbewijs voor camper
Heeft uw camper een maximaal gewicht van 3.500 kilo? En is het voertuig geschikt voor het vervoer van maximaal 8 personen (uzelf niet meegerekend)? Dan heeft u genoeg aan een rijbewijs B. Voor zwaardere campers moet u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) hebben.
Bromfiets klasse B: rijbewijs A3 nodig.
Motorrijbewijs A1 kosten
Gemiddeld moet je al snel op zo'n €1.000,- rekenen als het gaat om de kosten die gepaard gaan met een motorrijbewijs A1.