Is 5 mei dit jaar een vrije dag? Alleen op 5 mei 2025 is Bevrijdingsdag een officiële vrije dag. In de meeste cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende pas weer in 2025.
Bevrijdingsdag wordt door de overheid weliswaar als wettelijke feestdag aangemerkt, maar het ligt nog steeds aan de werkgever/cao of werknemers vrij zijn. Bij Bevrijdingsdag geldt dat elke 5 jaar als lustrumjaar een officiële wettelijke feestdag wordt gezien en in veel cao's krijgen werknemers deze dag vrij.
Bevrijdingsdag (5 mei) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
In artikel 3.4.1 van de cao Bouw & Infra, genaamd 'In de cao erkende feestdagen', staat dat de werknemer recht heeft op betaald verlof op nieuwjaarsdag, tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag, de beide kerstdagen, en eens in de vijf jaar op 5 mei (2025, 2030, enzovoort).
Voor veel ambtenaren is 5 mei jaarlijks een vrije dag. Dat geldt bijvoorbeeld voor medewerkers bij de rijksoverheid en in het onderwijs. In veel andere cao's is vastgelegd dat er om de 5 jaar een vrije dag gegeven wordt, zoals in 2020 en 2025. Dit zijn de zogenaamde lustrumjaren.
Rijksambtenaren zijn jaarlijks vrij op 5 mei met behoud van salaris. In artikel 4.2 van de cao Rijk zijn alle feestdagen benoemd waarop u recht heeft op een betaalde vrije dag. Bevrijdingsdag, 5 mei, is daar een van.
Werkt u in loondienst, bijvoorbeeld bij een bedrijf of (als ambtenaar) bij de overheid? Dan moet u waarschijnlijk gewoon werken op Goede Vrijdag. Dit is in ieder geval zo bij de meeste bedrijven.
De meeste werknemers krijgen eens in de vijf jaar vrij van werk met Bevrijdingsdag. Dat komt doordat het geen officiële vrije dag is, zoals kerst bijvoorbeeld. Het jaar 2020 viel de laatste vrije werkdag op 5 mei. De eerstvolgende vrije Bevrijdingsdag valt dus op 5 mei 2025.
Hemelvaartsdag is een officiële feestdag in Nederland. Veel bedrijven, overheidsinstanties en onderwijsinstellingen geven hun werknemers vrij op deze dag. Maar er is geen wettelijke verplichting om jouw personeel vrij te geven.
Niet werken, wel doorbetalen
Op de volgende feestdagen en verplichte vakantiedagen zijn de werknemers vrij en wordt het loon door de werkgever doorbetaald: Goede vrijdag, vrijdag 7 april. Tweede Paasdag, maandag 10 april. Koningsdag, donderdag 27 april.
Soms kiezen werkgevers ervoor om bepaalde dagen aan te wijzen als verplichte vrije dag, zoals bijvoorbeeld de dag na Hemelvaart, de zogenoemde brugdagen. Dat is toegestaan indien dat is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst of cao.
Algemeen erkende feestdagen zijn Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag. Ook Goede Vrijdag is een door de Rijksoverheid erkende feestdag, maar heeft in de praktijk steeds minder die status.
Ik ben werknemer
Werkt u in loondienst bij een bedrijf?Dan bent u waarschijnlijk vrij op Koningsdag en krijgt u die dag gewoon doorbetaald. Dit is in ieder geval zo bij de meeste bedrijven.
Zomertijd dus klok verzetten: Zondag, 26 maart 2023. Secretaresse dag: Donderdag, 20 april 2023. Dag van de Arbeid: Maandag, 1 mei 2023. Dodenherdenking: Donderdag, 4 mei 2023.
In de wet is namelijk geen bepaling opgenomen dat een officiële feestdag gelijkstaat aan een vrije dag. Voor de meeste bedrijven is Koningsdag een vrije dag en krijgen werknemers gewoon doorbetaald. Maar dit is niet voor alle bedrijven zo. In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen andere regels zijn vastgelegd.
Dag na Hemelvaart, vrijdag 19 mei 2023
De vrijdag na Hemelvaartsdag is een verplichte snipperdag. Die dag zijn uw werknemers vrij. Verplichte snipperdagen worden van het saldo verlofdagen afgeschreven.
De werkgever moet ervoor zorgen dat iedere werknemer, parttimer of fulltimer, een naar verhouding gelijk aantal uren vrij heeft. Als de werknemer naar verhouding minder voordeel heeft van de vrije officiële feestdagen, dan moet de werkgever hem hiervoor compenseren.
Goede Vrijdag is een officiële feestdag in Nederland. Dat betekent alleen niet meteen dat je ook recht hebt op een vrije dag. Omdat het niet in de wet is vastgelegd, mogen scholen en werkgevers zelf bepalen of het een vrije dag is. De meeste scholen kiezen ervoor om dicht te gaan.
Elke werkgever die onder de gemeente cao valt, heeft recht op 144 vakantie uren. Dit is gebaseerd op een fulltime dienstverband (36 uur per week). Omgerekend zijn dit 18 dagen bij een achturige werkdag.
U heeft jaarlijks recht op een aantal vakantiedagen. Dit is minimaal 4 keer het aantal uren dat u wekelijks werkt. Werkt u bijvoorbeeld elke week 40 uur? Dan heeft u elk jaar recht op 160 vakantie-uren.