Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
Wanneer je walnoten op een droge, goed ventileerde plaats bewaart, zijn ze minstens twee jaar houdbaar.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Bewaar noten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar noten in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Stap 1: Rapen
Zodra de walnoten uit de boom beginnen te vallen, kun je het beste meteen beginnen met rapen. Het op tijd oprapen van de walnoten is belangrijk want anders zullen de noten snel beschimmelen, dit komt door de stukken bolster die nog aan de noot vastzitten.
Houdbaarheid Walnoten
Een plastic bakje is geen goede bewaarplek omdat hier vocht in kan blijven staan. Dan kunnen de walnootschalen gaan rotten. Op deze manier kun je walnoten in schaal nog 12 maanden bewaren. Gekraakte walnoten, dus uit de schaal, kun je afgedekt nog 6 maanden in de koelkast bewaren.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Door ze goed te drogen, kan je de noten wel tot een jaar bewaren. Je kunt ze drogen door ze uit elkaar te leggen (bijvoorbeeld op een krat of rooster) in een goed geventileerde ruimte, die niet te vochtig is. Het kan dan 2-3 weken duren voordat ze goed droog zijn.
Een normale temperatuur in huis is voldoende om de noten minimaal 6 maanden tot 9 maanden goed te houden. Wilt u de noten echt langer bewaren, dat kan! Ons advies is om dan de noten eventueel afgesloten in de koelkast te bewaren of in een berging of schuur.
Noten invriezen is dus mogelijk, maar niet alle noten zijn even geschikt. Bij noten die aan bomen groeien is het geen probleem, denk aan hazelnoten, cashewnoten en walnoten. Pinda's worden sneller oud in de vriezer, maar invriezen kan wel. Alle soorten noten moeten wel eerst ui de schaal gehaald worden.
Walnoten roosteren in de pan
Verhit de koekenpan op een middelhoog vuur (gebruik géén boter of olie). Verspreid de halve walnoten over de bodem van de pan en zorg dat ze niet op elkaar liggen. Blijf de noten regelmatig draaien/roeren tot ze goudbruin zijn en de geur van geroosterde noten goed te ruiken is.
Het enige wat je hoeft te doen is de noten op een magnetronbestendig bord leggen en er een theelepeltje neutrale olie doorheen roeren. Zorg ervoor dat je ze goed over het bord verspreidt. Rooster de noten vervolgens in de magnetron in intervallen van 1 minuut.
Koop goede noten
Koop ze niet als het vet er niet helder uitziet. Zelfs als het vet maar een beetje ranzig is, dan is de noot al wat minder gezond. Dit komt doordat het vet van structuur verandert. Ruik ook even als je twijfelt.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Deze vruchten, walnoten of okkernoten, zitten in een dikke groene bolster die gebruikt kan worden bij de bereiding van notenwijn. Als de noot rijp is, splijt de bolster open en valt hij op de grond. Niet alle noten zijn tegelijkertijd rijp, het oogsten zal dan ook een paar weken in beslag nemen.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Wie zelf walnoten raapt (van een vochtige grond) of walnoten op een vochtige warme plek bewaart, loopt het risico dat er giftige schimmels in de noten ontstaan. Het gaat om de stof citrinine. Citrinine is een zogeheten mycotoxine die schade aan de nieren kan veroorzaken.
Schimmels kunnen groeien op gewassen zoals granen, noten en (peul)vruchten, maar kunnen ook in producten terecht komen die daarvan gemaakt zijn, zoals brood en pindakaas. Producten worden goed gecontroleerd op schimmelgifstoffen. Het risico voor de gezondheid is daarom erg klein.
Krijg je symptomen zoals bijvoorbeeld kleine mondblaasjes, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en/of zwellingen in gezicht en keel? Dan heb je kans dat je last hebt van een bepaalde mate van notenallergie. Ook zijn er mensen die last krijgen van hun luchtwegen na het eten van noten.
Goed droge pecannoten kunnen meer dan een jaar bewaard worden. Als jij twee noten op hebt en niets mufs hebt geproefd hoef jij je eigen geen zorgen te maken. Echt beschimmelde noten bevatten mycotoxinen, gifstoffen welke gevormd worden door schimmels, maar de kans in nihil, dat het jou overkomen is.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Door walnoten te eten kan je beter in slaap komen. Walnoten bevatten namelijk van nature het hormoon, melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt. Het eten van walnoten zorgt voor een verlaagd cholesterol.
Walnoten hebben een gunstig effect op ons hart en onze bloedvaten, door de onverzadigde vetzuren die in de walnoot zitten. Hiermee verkleint de kans op hart- en vaatziekten. De omega-3 vetzuren in walnoten helpen om het LDL-cholesterolgehalte te verlagen. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.