De meest gebruikte kruiden bij vis zijn bieslook, dille, citroenpeper, peper en het op deze pagina beschreven kruidenmengsel, welke je ook als kant en klare kruidenmix in de buurtsuper kunt kopen. Maar zelfgemaakt smaakt altijd lekkerder!
Kabeljauw heeft een zachte smaak. Daardoor is de vis goed te combineren met verschillende soorten kruiden. Groene kruiden, als munt, peterselie, koriander en dille vormen een mooie combinatie. Ook smaken als ui, knoflook, peper of oregano passen goed bij de vissoort.
Bestrooi de vis met (zee)zout en peper. Leg op elk stuk vis een blokje boter en een paar takjes tijm. Vouw het bakpapier aan de bovenkant bij elkaar en leg de pakketjes op de bakplaat.
Kruid de vis met zout, peper, olie, citroen en kruiden.
Gebruik je favoriete verse kruiden, zoals peterselie, rozemarijn of oregano.
De meest gebruikte kruiden bij vis zijn bieslook, dille, citroenpeper, peper en het op deze pagina beschreven kruidenmengsel, welke je ook als kant en klare kruidenmix in de buurtsuper kunt kopen. Maar zelfgemaakt smaakt altijd lekkerder!
Dille, dragon, venkelzaad of peterselie gaan perfect in combinatie met zalm. En vergeet de aloude bekende citroen niet natuurlijk.
Maak een marinade van olijfolie, verse fijngesneden peterselie, citroensap, fijngesneden knoflook, een beetje tomatenpuree, oregano, zout en zwarte peper. Houd ook wat peterselie achter voor de garnering op het bord.
Diepgevroren kabeljauwstukken zijn veelal buik- en zijfilet en volstaan met een gemiddelde baktijd van 4 tot 6 minuten. Wanneer je bevroren kabeljauw koopt kan je deze in de magnetron ontdooien, pas alleen op dat de randen niet voorgaren en het midden ijs blijft.
Kabeljauw is rijk aan veel verschillende vitamines en mineralen die allemaal een gezonde werking hebben in het lichaam. Zo bevat kabeljauw onder andere vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12, kalium, fosfor en magnesium. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
Als alternatief voor bieslook kan soms peterselie gebruikt worden, vooral om een gerecht af te maken. Natuurlijk geeft peterselie een andere smaak, maar het is wel, net als bieslook, geschikt als aromatische afmaker van een gerecht.
Soms wordt piment gebruikt als vervanging voor kruidnagel. Dit is minder aromatisch en sterk, maar geeft wel eenzelfde soort peperachtige kruidige smaak. Ook vroeger werd dit al veel als vervanging gebruikt omdat kruidnagel erg duur en schaars was.
De beste vissaus
De beste werd Squid Brand (18 maanden rijping). Pijnlijk zout, maar meteen langdurige vissmaak.
Want je kunt verse gember prima vervangen door gemberpoeder, en andersom. Dus gemiddeld genomen: 1,5 cm gemberwortel= 1 theelepel gemberpoeder.
Tamarindepasta, ook wel asempasta genoemd, is een kleverige substantie gemaakt van de vruchten van tamarinde. De tamarinde een tropische boom uit de familie van de vlinderbloemen. De vruchtjes zitten in grote bruine peulen die qua vorm op tuinbonen lijken.
Breng de zalm op smaak.
Strooi zout en peper op beide zijden van de zalm. Naar smaak kun je andere kruiden toevoegen, zoals peterselie, dille, dragon en knoflook. Giet olijfolie of witte wijn over de zalm en voeg er andere smaken aan toe die je lekker vindt, zoals bijvoorbeeld bruine suiker, citroen of boter.
Viskruiden bestellen | Albert Heijn.
“Ras El Hanout, Original Spices door Jonnie Boer” bevat de volgende ingrediënten: paprika, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, piment. Het zout, dat Jonnie Boer bewust niet heeft toegevoegd, vormt het twaalfde ingrediënt.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.