Daarom spreken we niet over één vaste temperatuur. We werken met een temperatuurszone. Zolang de temperatuur schommelt tussen 36.5°C en 37.5°C, beschouwen we dit als normaal. Pas als de temperatuur oploopt boven de 38°C spreken we over koorts.
Een normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 36.5 en 37.5°C. Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur boven de 38°C komt. Bij kinderen kan de temperatuur door inspanning of huilen al tot 38°C stijgen.
Van onderkoeling is sprake wanneer je centrale lichaamstemperatuur zover daalt dat je stofwisseling in gevaar komt. De normale lichaamstemperatuur van een mens ligt tussen de 35,5 en de 37,5 graden celcius. Symptomen van onderkoeling onder andere zijn stijve spieren, verlaagde hartslag en kramp.
Bij een lichaamstemperatuur onder de 34°C is het basale metabolisme vertraagd, de persoon wordt suf en slaperig, de ademhaling wordt langzamer, de hartslag daalt en de hartspier toont een verhoogde prikkelbaarheid. Bij nog lagere lichaamstemperaturen is er kans op atrium- en ventrikelfibrilleren (hartritmestoornissen).
Ondertemperatuur wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur beneden de normale temperatuur van 36,5°C. Hypothermie wordt omschreven als het hebben van een te lage lichaamstemperatuur (1). In Harrison's Principles of Internal Medicine wordt voor hypothermie een grens van 35,0°C aangehouden (2).
Wanneer je lichaamstemperatuur hoger is dan 38℃ is er sprake van koorts. De normale lichaamstemperatuur ligt namelijk tussen 35,5 en 37,5℃ ligt. Als de lichaamstemperatuur de 38℃ nog niet heeft bereikt maar je wel de symptomen van koorts hebt en een hogere temperatuur dan normaal, wordt er gesproken over een verhoging.
Gemiddelde lichaamstemperatuur per leeftijd:
Volwassenen: bij volwassenen varieert de lichaamstemperatuur tussen 35,5°C en 37,2°C. 65+'ers: bij oudere volwassenen is de gemiddelde lichaamstemperatuur lager dan 37°C.
Bel de huisarts bij een of meer van de volgende signalen:Je kind is niet alert en maakt een suffige indruk.Je kind drinkt slecht of spuugt veel.Een groot gevaar is dat je kind uitdroogt.
Op de IC hanteren we een strikte definitie van 38,3 graden Celsius. Maar, bij mensen met een lage normale temperatuur van 35,5 graden is een stijging naar 36,5 of 37,0 graden mogelijk al een alarmsignaal. We weten ook dat ouderen minder makkelijk koorts maken als ze een infectie hebben”, aldus Otterspoor.
Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger. Koorts is een signaal dat er virussen of bacteriën in het lichaam zijn.
Meet je een temperatuur tussen 36 en 36,5°C, meet dan na een uur nog eens.De temperatuur moet dan een halve graad gestegen zijn. Is dat niet zo? Overleg dan met de huisarts of de Jeugdgezondheidszorg.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Zolang de temperatuur schommelt tussen 36.5°C en 37.5°C, beschouwen we dit als normaal. Pas als de temperatuur oploopt boven de 38°C spreken we over koorts. Een temperatuur tussen 37.5°C en 38°C duidt op een temperatuursverhoging.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is.
Bij koorts is de temperatuur in het lichaam 38 graden of hoger. Je meet de temperatuur bij je kind het best via de anus (poepgaatje). Koorts is vaak een normale reactie van het lichaam op een bacterie of een virus. Geef je kind met koorts extra drinken.
De normale lichaamstemperatuur is bij de meeste mensen tussen de 36,5°C en 37,5°C, met als gemiddelde 37°C.
Heeft je kind een lichaamstemperatuur van minder dan 36,0°C (gemeten in het poepgaatje)?Dan is er sprake van ondertemperatuur.
We onderscheiden verschillende gradaties van onderkoeling. Is de lichaamstemperatuur tussen de 35 en 32 graden Celsius, dan spreek je van lichte onderkoeling. Zakt de lichaamstemperatuur verder door tussen de 32 en 30 graden Celsius spreek je van matige onderkoeling.
Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden Celsius. Dit kan gedurende de dag wat schommelen en dat is heel normaal. In de vroege ochtend is je temperatuur het laagst, eind van de middag vaak het hoogst.
Als de lichaamstemperatuur onder de 32 °C zakt, wordt de situatie kritiek. Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd. Onderkoeling kan ook levensreddend zijn.
"Iedereen denkt dat de gemiddelde lichaamstemperatuur 37 graden Celsius is. Maar dat is gebaseerd op hele oude metingen uit de 19e eeuw", zegt cardioloog Luuk Otterspoor in het NOS Radio 1 Journaal. "De laatste decennia is die temperatuur aan het dalen. Gemiddeld is die nu 36,4 graden."
Je lichaam is nog niet op de temperatuur waar het wil zijn, en dus voel je kou. Wanneer je lichaam eenmaal is opgewarmd, dan wil het lichaam zijn warmte weer kwijt. Vandaar dat je het warm krijgt en gaat zweten. Op deze manier kunnen zweetaanvallen en 'het koud hebben' elkaar afwisselen wanneer je griep hebt.
De normale lichaamstemperatuur varieert over de dag waarbij de temperatuur 's morgens 0.5 graad lager is dan aan het eind van de middag of avond. De lichaamstemperatuur wordt geregeld door een regelcentrum in de hersenen (hypothalamus), die de temperatuur meestal stabiel rond de 37 ºC houdt.
De normale lichaamstemperatuur schommelt tussen 36°C en 37,2°C, afhankelijk van de persoon, de menstruele cyclus (tijdens de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur) en het tijdstip van de dag ('s avonds is je temperatuur ook hoger). Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur 38°C bereikt.
De normale temperatuur van de menselijke huid op de romp van het lichaam varieert tussen 33,5 en 36,9 ° C.