Tortilla's van tarwemeel zijn zacht en vouwen makkelijk.Die van maïsmeel zijn steviger van textuur en bite en hebben een meer uitgesproken smaak.
Als het op voedingswaarde aankomt, hebben maïstortilla's het voordeel dat ze gemaakt zijn van hele granen, met minder calorieën, natrium en koolhydraten, maar meer vezels dan bloemtortilla's . Ze zijn ook glutenvrij. Wat betreft koken en eten, klagen sommige mensen dat maïstortilla's snel breken.
Uiteindelijk hangt het af van uw persoonlijke voorkeur. U kunt kiezen voor maïstortilla's als u een stevigere textuur en aardse smaak prefereert, of voor bloem voor een zachtere textuur en zoetere smaak . De keuze is aan u!
Onderzoek heeft uitgewezen dat tortilla's een hoge voedingswaarde hebben, zelfs hoger dan brood . Het proces om korrels om te zetten in meel verhoogt de voedingswaarde, omdat calcium en kalium worden toegevoegd aan het water dat wordt gebruikt om ze te weken voordat ze worden gemalen.
"Maïstortilla's zijn een complexe koolhydraat die goed is voor je bloedsuikerspiegel, wat op zijn beurt helpt om hunkering naar eten te voorkomen. Ze bevatten meestal ongeveer 10 gram koolhydraten per tortilla , wat de helft is van wat je in een bloemtortilla zou vinden", zegt Gisela Bouvier, MBA, RD, LDN, MIEP, een Latijns-Amerikaanse diëtiste in het zuidwesten van Florida.
Maïstortilla's, de traditionele keuze voor taco's en enchilada's, bevatten over het algemeen 60 tot 65 calorieën per klein stukje van 15 cm. Bloemtortilla's bevatten iets meer calorieën omdat ze extra vet bevatten om ze zachter en gemakkelijker te rollen te maken . Kleine bloemtortilla's van 15 cm bevatten meestal niet veel meer dan 90 calorieën.
Tip: Vermijd zetmeelrijke groenten zoals aardappelen, mais en doperwten, omdat deze veel koolhydraten bevatten. Hoewel fruit vaak meer koolhydraten bevat door de natuurlijke suikers (fructose), zijn er een paar fruitsoorten die je met mate kunt eten: Aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen.
Hoewel maïstortilla's een goede bron van volkoren kunnen zijn, bevatten ze iets minder vezels, essentiële vitaminen en mineralen vergeleken met volkorenbrood en volkorenpasta . Het meest significante verschil was het magnesiumgehalte van maïstortilla's, dat lager was dan volkorenbrood en -pasta.
Wat is gezonder: brood of tortilla? Is brood dikker dan tortilla? Brood- en maïstortilla's hebben een vergelijkbaar voedingsprofiel. Als u echter kiest voor een bloemtortilla, zorg er dan voor dat u er een kiest die is gemaakt van volkorenmeel in plaats van geraffineerd witmeel om het meeste gezondheidsvoordeel te behalen.
Maïstortilla's worden bereid uit de masa/het deeg na het proces van thermisch-alkalisch koken van maïs met kalk (Ca(OH) 2 ) en het weken van gekookte maïs gedurende 12–16 uur , en dit proces wordt nixtamalisatie genoemd. Tortilla's kunnen industrieel worden geproduceerd door deegpersen (hot-press) en extrusie (stansen).
Maïs is een Mexicaans gewas en de ruggengraat van de Mexicaanse keuken en culturele identiteit. Je zult moeite hebben om taqueria's of streetfood-tacokarren te vinden die een taco op een bloemtortilla serveren, inclusief vis. Maïstortilla's zijn niet alleen trouwer aan de Mexicaanse traditie, maar hun smaak en textuur zijn ook gunstig voor vis .
Volkorenmeel is de gezondste keuze.
Volkoren wraps en tortilla's Zoek naar wraps die voor 100 procent uit volkoren tarwe, maïs, rijst of minder koolhydraten bestaan (veel bevatten ingrediënten die niet genetisch gemanipuleerd zijn), of probeer een tortilla met minder koolhydraten en veel vezels: "Deze kan de helft van de koolhydraten en twee keer zoveel vezels bevatten als een typische snee brood", zegt Weiner.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Als je koolhydraatbewust bent, bevatten maïstortilla's doorgaans minder koolhydraten , minder vet en meer vezels dan bloemtortilla's. Ze zijn ook een volkorenproduct dat glutenvrij en coeliakievriendelijk is.
Tortilla's zijn een soort dun, plat brood gemaakt van maïs of tarwe. Ze komen oorspronkelijk uit Mexico. Een enkele tortilla (49 gram) bevat 19,7 gram zetmeel , of 40,2% van het gewicht ( 38 ).
De maïskorrels worden vervolgens gemalen tot maïsmeel, wat een deeg creëert en dit wordt platgedrukt, wat uiteindelijk een tortilla wordt. Ze hebben minder netto koolhydraten dan tarwetortilla's en ook minder geraffineerd, waardoor ze een gezondere, meer keto-vriendelijke optie zijn.
Volgens voedingsexperten zijn de meeste wraps meer bewerkt én bevatten ze meer calorieën dan 2 sneetjes brood. "Kijk altijd even op de voedingstabel op de verpakking," adviseert Carrie Jennis, diëtiste en voedingsdeskundige uit New York. "De graanproducten zouden bij voorkeur 'vol' moeten zijn.
Oplosbare maïsvezels worden gebruikt bij de productie van bewerkte voedingsmiddelen. De bedekking van elke heerlijke maïskorrel is onoplosbaar. Dit is het onverteerbare soort dat het lichaam niet kan afbreken en dat min of meer intact door het lichaam gaat, wat de stoelgang kan vergroten en constipatie kan verlichten.
Vul uw inname aan met andere volkoren granen en volkoren producten, zoals gierst, fonio, volkorenbrood, maïstortilla's en pasta . Zoek naar de term "volkoren" of "volkoren" op de voedselverpakking en in de ingrediëntenlijst - het zou als eerste vermeld moeten staan.
Volkorenpasta altijd goede optie
Om maar met de deur in huis te vallen: volkorenpasta is in elke vorm gezonder dan de normale witte pasta. Volkorenpasta bevat namelijk veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel.
Ondanks zijn zoete smaak, is het gelukkig geen dikmaker. Maïs geeft kleur en kan in veel gerechten verwerkt worden. Maïs is rijk aan koolhydraten en een bron van vezels. Verse kolven zijn gezonder dan maïs uit blik.
Door de aanwezige vezels en het resistente zetmeel zorgt mais voor een verzadigd gevoel en kan het je spijsvertering bevorderen.Hierdoor kan mais afvallen makkelijker maken.