Winter. Lampenpoetser verliest blad in de winter maar is wel goed winterhard. Loopt dus gewoon weer uit in het voorjaar. Hoe snel Pennisetum alopecuroides in de winter blad verliest hangt af van de temperatuur.
Knip na de vorst (februari/maart) de grassen tot 10 cm boven de grond af. De plant zal weer uitlopen en zo rond half april verschijnen de eerste jonge, frisgroene bladeren. Rond de tweede of derde week van mei staat de plant alweer in vol ornaat, om vervolgens vanaf eind juli, begin augustus weer te bloeien.
Lampenpoetsergras is niet helemaal winterhard en kan daarom het best op een zonnige beschutte plek staan. Het verlangt een licht humeuze grond of grond, die goed water doorlatend is en permanent licht vochtig blijft. Deze grassoort groeit uitstekend op een plaats in de zon tot halfschaduw.
Uiterst eenvoudige verzorging
Water geven is dus niet zo gauw nodig, deze grassen verdragen aardig wat droogte. De grond moet wel goed doorlatend en redelijk voedselrijk zijn.
Het siergras groeit recht opstaand en wordt ongeveer 50 tot 100 cm hoog. Ze groeien in de breedte tot wel 100 cm. Lampenpoetsersgras is niet wintergroen.
Lampenpoetser of Callistemon Citrinus is in Nederland alleen als kuipplant te houden. De struik is namelijk niet winterhard. Hij overleeft temperaturen tot +5 graden Celsius.
Het lampenpoetsersgras bloeit bruinkleurig van augustus tot in oktober. Dit gras doet het ook goed in potten. Hij staat graag op een zonnige plek met een waterdoorlatende grond.
In het najaar verkleurt het groene blad goudgeel. Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een bladverliezende plant. En bereikt een hoogte van circa 75 cm. Lampenpoetsersgras is ideaal als bodembedekker.
Lampenpoetsersgras is niet giftig.
Gebruik bij het snoeien van de siergrassen handschoenen, omdat enkele grassen erg scherpe bladeren hebben. Snoeien van kleinere grassen gaat het best met een keukenschaar of snoeischaar, de grotere grassen kun je beter met een heggenschaar of elektrische heggenschaar snoeien.
De geadviseerde plantafstand is 45 cm. (3-5 st. per m2.)
Niet snoeien in het najaar
Dat is echter onnodig, zelfs niet slim om te doen. In de halmen slaat de plant voeding op die zorgt dat ze de winter goed doorkomt. Ook kan siergras beschutting bieden aan vogels en andere dieren wanneer er in de koude wintermaanden weinig groeit.
Siergrassen vragen weinig verzorging. Geef ze goed doorlatende grond. De grond houdt u in conditie door deze in de winter of het vroege voorjaar te verbeteren met wat compost en eventueel koemestkorrels. Geef water als het erg droog is.
De standplaats is te nat. In natte grond kan het langer duren, voordat het siergras opnieuw uitloopt. Als de grond in de winter lang erg nat is (en blijft), kan siergras makkelijk wegrotten.
Miscanthus sinensis 'Gewitterwolke'
Volgens ons het mooiste sierriet. Omdat het grote blad een subtiele witte nerf heeft is dit siergras al vroeg in het jaar mooi. En dan die donderwolk van prachtig gekleurde pluimen , waarna het wintersilhouet het jaar besluit. Tot 2 meter hoog.
De meeste Pennisetum is winterhard en staat het liefst op een zonnige, tot halfschaduw plek op normale voedzame tuingrond die niet uitdroogt. Knip het siergras in het vroege voorjaar tot circa 10 centimeter boven de grond af.
Heb je een zonnig plekje om te vullen? Kies dan voor een Helictotrichon of sierhaver: een elegante blauwe grassoort die het goed doet in de volle zon en een droge, goeddoorlatende bodem. Je kan deze zomerbloeiers perfect als accentplant gebruiken, want ze kunnen tot 150 cm hoog worden.
Siergrassen zijn een soort vaste planten die tientallen jaren meegaan. Er zijn grassen voor droge, zonnige plekken en voor vochtige schaduwplaatsen, polvormers en bodembedekkers.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
De redenen voor het gebrek aan bloei
De plant heeft veel vocht nodig voor de vorming van de aren. In de zomers als er weinig regen is, kan er een gebrek aan zijn. Een doorgaans te droge standplaats in de tuin zorgt ook voor bloeiluiheid. Pennisetum heeft een hoge voedingsbehoefte en moet regelmatig worden bemest.
Callistemon laevis (Lampepoetserplant) is een groenblijvende struik met brede bladeren, die bronsrood zijn bij het uitkomen en daarna grijsgroen. Bloeit van mei-juni tot in de herfst met zijn karakteristieke bloemen. Dit is een kuipplant die in de winter vorstvrij overwintert wenst te worden.